Вместо дебати – Путин и лайномети, вместо политика – бельо, а в урните – тишина

На Денков думите са далеч по-опасни от тези на Григорова
Обновена: 11 апр 2024 17:44 | 7 ное 2023 10:53, Александър Попов
109
Вместо дебати – Путин и лайномети, вместо политика – бельо, а в урните – тишина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кампанията за кмет на София ни върна години назад. Като изказ, като простащина, като разделение, като компромати.

В социалните мрежи "вреше и кипеше", на много хора със сигурност постовете им "няма да остареят добре". Има обаче една тенденция на опростачване - в началото на демокрацията на преден план излизаха изказвания от сорта "За Бога, братя, не купувайте", а в днешни дни слушаме за "кур.и" и "лайномети", кой кого минава с 200...

Всъщност кампания за кмет нямаше. Смислени дебати от години липсват, то си стана традиция. Политиците ни са неподготвени и не искат да се излагат. Въртят се едни клишета, които са до болка познати и хората ги подминават не с "двеста", а с "триста".

После мъдруват защо изборната активност е малка. Ами вие не сте политици, хората ви възприемат като "по-малкото зло", като парашутисти, случайници, спонсори.

Въоръжени с армии от тролове в социалните мрежи, които са още по-абсурдни и от самите кандидати за властови позиции. Те създадоха обстановка, в която се чудиш дали ако харесваш единия кандидат, след пет минути на вратата ще потропа самият Путин и ще ти спретне една "специална военна операция". Дотолкова хванаха тази опорка, че в един момент се чудиш дали избираме кмет на София или на Москва. Политиците, които се тупат в гърдите като евратлантици също засилиха тази говорилня, която използват и на национално ниво. Дори когато имат право, плашилото "Русия и Путин" започва да се изтърква и да идва в повече. България е страна от ЕС и НАТО и има много ясна ориентация. При другия кандидат върнахме дебата в 1990 г., когато едни комунисти се събудиха за един ден като демократи и започнаха да громят всеки и всичко. А наистина малцина имаха това право и те далеч не бяха крещящите в медиите. Пера, гей паради и драг кралици също станаха от активността в социалните мрежи. Всичко това, допълнено с атаки кой какви колиета и часовници има, кой какъв чичо има и дали е захранен със сребърна лъжичка или от купичка от алпака, превърна и тази кампания в един вентилатор, който разпръсква екскременти (звучи по-европейски, нали?).

Една виртуална битка, която донесе единствено още по-голямо отвращение към самите кандидати. Но техните PR експерти така и не го разбират, мислят си, че хората наистина са много тъпи, както пише всеки втори в социалните мрежи. Именно тези мрежи изкривяват и техните стратегии, мислейки си, че 20 трола могат да формират обществено мнение. Ако не са достатъчни като доказателство малкото бюлетини в урните, значи и те са на места, които са далеч от познанията им.

Всички много са възмутени от Ваня Григорова и поста й за "либералния лайномет". И с право. Със сигурност тя трябва да разбере, че в речника й на политик подобни определения въобще не трябва да присъстват. Независимо какво се вади срещу нея. След като иска да е в центъра на политиката, ще трябва да отговаря и на неудобни въпроси, ще трябва да търпи нападки и да умее да отвръща. Иначе политическото й бъдеще ще бъде като това на Вежди Рашидов в последния му парламент.

Но всъщност имаше едно много по-опасно изказване по време на кампанията. Което бе посрещанто с тишина и тук-там възторг. Изказването стана на 1 ноември, в Деня на народните будители и бе дело на премиера на страната. Академик Николай Денков. Човек с титла, който трябва да мине в категорията на будителите. Човек, който гради имидж на уравновесен политик. Човек на пост, който би трябвало да работи за просперитета на всички българи. И какво каза той? "Бъдещето на България зависи от това кой избор ще направим – дали ще следваме нашите будители, или примера на Бай Ганьо и Андрешко. Много се надявам да направим правилния избор." В деня на вота призова: "Гласувайте! Ако не излезете вие, ще излязат другите". Означава ли това, че който не гласува за нашия кандидат е Бай Ганьо и Андрешко? Означава ли, че другите са опасни за държавното управление и будителят Денков работи ли и за техния по-добър живот?

Всъщност някои "столичани в повече" и политици от години сеят нова разделителна линия - на "умни и красиви" срещу "Ганя". Което е абсурдно, но всъщност е логично. Защото политиката липсва, липсва традиционният сблъсък между ляво и дясно, липсва сблъсъкът между консервативни и либерални политически стратегии. У нас леви партии са титулувани като градска десница, леви партии водят дясна политика, а уж десни партии се държат като левица. И няма как да е по друг начин, защото българските партии са лидерски. Няма политика, а само интереси. И все повече хора не им вярват, не ходят да гласуват. В един прекрасен момент ще си имат само едни армии от платени тролове в социалните мрежи. И дебатът помежду им ще бъде на тема бельо, колиета и часовници. Както беше този за София...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 22 "Тя желае и съществуването на Лукойл тъй като било изгодно" ТОВА някак си съм го пропуснал, но ако е така, е напълно основателно да се говори за Путин, когато става дума за нея.
22
9
 
20
 
! Отговори
Кико преди 6 месеца
Много хубава статия, и направо с десятката.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 22. Прозираш.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вонята продължава да се носи из въздуха.Носи се аромат на кафяв парфюм.
19
29
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво става с контранастъплението?
18
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ваня Григорова не е за кмет .1. . Тя желае да съществува Топлофикация с прогнозното си отчитане на сградната инсталация . Преди тридесет години Планираното Народно Стопанство се показа , че е ненужно. И не е в интерес на обществото. 2. Тя желае и съществуването на Лукойл тъй като било изгодно Но за кого е изгодно ? Не се ли сеща, че всеки като си купи кафе му дават бележка и е с регистрирана в НАП . Каква фирма е това да няма отчети и контрол от НАП . България още ли е зависима от Русия.
17
7
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 6 месеца
това Село е много Популярно цяла немска ХиперМаркет Верига с всичките си Милиарди е регистрирана на адрес в това Село - такива фирмени регистрации - само в България има! сигурно не е лесно да си купиш имот в близост до такава Корпоративна Централа!!
16
6
 
6
 
! Отговори
Андрешко! преди 6 месеца
Аз ли съм ви проблема? Надявам се! Докато има държава мащеха, Андрешко ще го има! И не смейте да сравнявате Андрешко със себе си, бай ***!
15
4
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 6 месеца
От "ужасяващи селяци, втрещяващи, смайващи, убийствени църр вули, гал лоши, поети с ватенки" - толкова...
14
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тая статия мнооого деликетно намеква да гласуваме за екс-комунистите от бсп, понастоящем цоциалиси. Или копейкин направо?
13
14
 
21
 
! Отговори
ДеСеТо е Ясен преди 6 месеца
Обаче, кажете за Честната ПсихоЛява Ваня с Къша за 340 000 лева до Село Равно Поле - а Р0ботещите Р0бе ДанъкоПлатци, дори в София не могат да Инвестират 340 000 лева, какво говорим за Селата?! при това купена с Банков Кредит, чийто вноски са 1495 лева на месец при 2000лева месечният й доход, как се живее с 505 лева на месец, което е разликата?! Всичко е Точно, Гласувайте за Честните си Спасители, те цял живот са Бачкали Здраво на Тръстиката, не са безделници като Вас и за тва - Имат!!
12
5
 
3
 
! Отговори
Г преди 6 месеца
Деградирало просташко общество. И все пак си живея с мисълтта да елеминирам всички придошли пишлемета в СФ.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бурбътъ е безмилостно жестока...бурбътъ както казват е епична...между кандидатите. Особеността е в това, че който и да спечели все ще изпълнява заповедите на господарите, които са едни и същи за кандидатите. Ако още не сте го разбрали толкова по зле за вас.
10
16
 
7
 
! Отговори
ИМА СИ ХАС преди 6 месеца
Има си хас загубилите ГЕРБ и БСП да се примирят със загубата и да честитят на Терзиев една честна победа.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Усеща се една воня навсякъде.Доста засмърдя от тези изказвания
8
5
 
16
 
! Отговори
Хъбел на щърбел преди 6 месеца
Тази насъскваща статия е толкова излишна в момента, че няма докъде. После - другите насъсквали. Авторът да се прегледа. Спешно.
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Денков призова да се гласува, не да се гласува за определен кандидат. Много прозрачни станаха напъните на ДС да го компрометират в очите на хората.
6
4
 
9
 
! Отговори
пулицър за сашо преди 6 месеца
абстрахирам се от политическите си предпочитания, но с качеството на тази си статия, авторът не е на ниво да критикува когото и да било
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нивото умишлено се сваля. Колкото по-глупав и непросветен е човек, толкова по-лесно се манипулира и управлява. На политиците не им трябват мислещи хора, а "електорат"!
4
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"България е страна от ЕС и НАТО и има много ясна ориентация." А това пРезидента знае ли го? А Възраждане? А ИТН? А БСП? А ЦИК? А Боко?