Неуместна ли бе реакцията на Радев при връчването на мандата на ПП-ДБ?

Специалистите скептични, че голямата избирателите ще продължат да вярват на усилията на ПП-ДБ
30 май 2023 19:31, Йоана Цонева
102

Започна 7-дневният срок за съставяне на правителство, след като президентът Румен Радев връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

Реакцията на държавния глава при връчването на мандата беше изненадваща - той не е в ролята си да оценява дали една политическа партия е достойна, или не.

Още по темата
По-шокиращото обаче е, че за пръв път изказването му няма личен характер, а той се обръща към представителството на цялата партия - академик Денков не е записан в тези разговори. Той казва на хората, които са гласували за ПП-ДБ, "Моля Ви, отдръпнете се назад, за да направите място за други". Това заяви политологът проф. Николай Найденов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога Елена Дариева, моралният релативизъм, който се наблюдава напоследък, е изключително притеснителен.

"Президентът наистина се обърна като страна към политическа партия, което е меко казано неуместно", смята тя. Гостът все пак е на мнение, че шансовете за кабинет с евроатлантическа насоченост все още не са изчерпани.

Според политолога проф. Росен Стоянов "е задължително да се изказват мнения и оценки, но с различни роли".

"Скептичен съм, че голямата избирателна маса ще продължи да вярва на усилията на ПП-ДБ. Случващото се разочарова и демотивира", категоричен е той.

"Прогнозирах, че ще има правителство, но очаквах и всякакви удари под пояса - този обаче нямаше как да се предвиди. Беше гениално. През последните 20 години е изтичала информация в публичното пространство само за хора с евроаталантическа ориентация. Това е тест за ГЕРБ", изтъкна проф. Найденов.

Той е на мнение, че непремерената реакция на президента е целяла да отнеме проценти от гласовете за "Продължаваме промяната". Политологът не пропусна да отбележи, че още от самото начало президентът не е успял да запази неутрална позиция.

"Търсенето на съгласие около сформиране на редовно правителство изисква култура на компромиса и намирането на консенсус. Той обаче е много труден, когато предстои битка за местните избори. Един от изходите, които основните коалиции в НС бяха намерили, беше съдебната реформа. Постигането ѝ би послужило за известна легитимация пред техния електорат", отбеляза Дариева. Социологът прогнозира, че третият мандат отново ще отиде при БСП.

"Крайно време е президентът да изненада всички с нещо. Важно е не толкова колко е силен той, а колко са слаби политическите партии. Нека не го обвиняваме във всичко черно. Ако депутатите искат да си влязат в правомощията, нека направят каквото е необходимо", обобщи проф. Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблема е в сегашната система. Тя е представителна демокрация. В случая много хора повярваха на ПП и бяха излъгани, преди повярваха на ГЕРБ, а те се оказаха мафиоти, по-преди повярваха на царя и тн.Нямаме никаква гаранция, че утре няма да ни излъжат пак. Докато системата е такава, че хората трябва някой да ги представлява, предателите и лъжците ще намазват.Алтернативите на представителната демокрация са: пряка демокрация; социокрация; троичен социален ред
69
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Напълно уместна реакция. И ако тези съставят правителство, както каза ДПС, народът ще нахлуе в парламента. И без това доверието в политическата система е близко до нула. След тези признания на ПП/ДБ, ще е подигравка и висша форма на предателство срещу родината ни, тези да управляват.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен: Ми той Карадайъ открито ги предупреди, че може да има щурмуване на парламента като през 1997 г. Само да посмеят да направят правителство и ще видят какво ще им се случи. Нали и неговата глава се бяха приготвили да махат.
67
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киро и ПП са нежелани, вече чета статии, че им се готви разбиване и изхвърляне от парламента с бунт, никой не ги иска!
66
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И някои още си задават тоя въпрос? Съвсем уместна и на място беше реакцията на Радев. Само дето не изнася на бившите му фаворити.
65
22
 
2
 
! Отговори
Копейка преди 10 месеца
Глупости! Да ставаме част от Русия и всичко ще е наред. Там просперитет на все, а в ЕС смрад и мизерия. Най-неможещия президент
64
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Президентът направи това, което трябваше. Връчи им мандата, но подчерта, че го прави само защото Конституцията го задължава. В същото време им каза открито какво мисли за тях и че са опасни за държавата. Нищо не го задължава да не си изразява мнението.
63
7
 
18
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 10 месеца
Румен *** даже беше доста мек, ако мене ми гласяха импийчмънт и да ме правят "английската кралица", на оня плъх Денков такива щях да му ги рекна, че щяха да му се напукат очилата!
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да го беше дал на БСП-БКП
61
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С предатели така се разговаря.
60
3
 
9
 
! Отговори
Алекса преди 10 месеца
Същото е бащата да се откаже от сина си хулиган !
59
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом са нациолни предатели, особено президентът е длъжен да го каже
58
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Естествено, че реакцията на Радев беше неуместна - трябваше да ги арестува тези прoдaжни rниди на място, да ги натовари на един ЗиЛ и напрово в Бeлeнe!
57
6
 
32
 
! Отговори
Прав е преди 10 месеца
Това, което направи Радев е напълно уместно, защото многото заседяващи се пред телевизора на ракийка, салатка и мезе биха го обвинили, че връчва мандат на държавни изменници, а истината е, че няма избор и е задължен по Конститиция да им връчи втория мандат. Президентът се разграничи от тях и зае позицията на морала.
56
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Кики Соевите млекарчета, либерастичните умнокрасивитети са малко, но са много кресливи и добре платени! За пари ще продадат и мамките си!
55
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че кога реакцията на Радев е била уместна? Щеше да е уместна ако работеше за България, но за съжаление той работи за руските си началници които го монтираха на тоя пост.
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде Ленче, Ленче, Ленче.
53
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко ялови напъни да се "изпере" мръсното петно на предателството! Кой нормален човек би стоял равнодушно пред тази позорна ероатламтическа пасмина? КОЙ? Не Бeлeнe, а куршум в тила, гнycни твapи! CMЪPT за предателите!
52
21
 
3
 
! Отговори
SuCkMyD1Ck преди 10 месеца
САМО ЛЕВСКИ, ТЕСНИ П1ЧКИ И СМ1РТ ЗА ЦЯЛАТА РУСОФИЛСКА И3МЕТ И М0ЧА НА СМЕТИЩЕТО
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко ялови напъни да се "изпере" мръсното петно на предателството! Кой нормален човек би стоял равнодушно пред тази позорна ероатламтическа пасмина? КОЙ? Не Бeлeнe, а куршум в тила, гнycни твapи! СМЪРТ за предателите!