Неуместна ли бе реакцията на Радев при връчването на мандата на ПП-ДБ?

Специалистите скептични, че голямата избирателите ще продължат да вярват на усилията на ПП-ДБ
30 май 2023 19:31, Йоана Цонева
102

Започна 7-дневният срок за съставяне на правителство, след като президентът Румен Радев връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

Реакцията на държавния глава при връчването на мандата беше изненадваща - той не е в ролята си да оценява дали една политическа партия е достойна, или не.

Още по темата
По-шокиращото обаче е, че за пръв път изказването му няма личен характер, а той се обръща към представителството на цялата партия - академик Денков не е записан в тези разговори. Той казва на хората, които са гласували за ПП-ДБ, "Моля Ви, отдръпнете се назад, за да направите място за други". Това заяви политологът проф. Николай Найденов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога Елена Дариева, моралният релативизъм, който се наблюдава напоследък, е изключително притеснителен.

"Президентът наистина се обърна като страна към политическа партия, което е меко казано неуместно", смята тя. Гостът все пак е на мнение, че шансовете за кабинет с евроатлантическа насоченост все още не са изчерпани.

Според политолога проф. Росен Стоянов "е задължително да се изказват мнения и оценки, но с различни роли".

"Скептичен съм, че голямата избирателна маса ще продължи да вярва на усилията на ПП-ДБ. Случващото се разочарова и демотивира", категоричен е той.

"Прогнозирах, че ще има правителство, но очаквах и всякакви удари под пояса - този обаче нямаше как да се предвиди. Беше гениално. През последните 20 години е изтичала информация в публичното пространство само за хора с евроаталантическа ориентация. Това е тест за ГЕРБ", изтъкна проф. Найденов.

Той е на мнение, че непремерената реакция на президента е целяла да отнеме проценти от гласовете за "Продължаваме промяната". Политологът не пропусна да отбележи, че още от самото начало президентът не е успял да запази неутрална позиция.

"Търсенето на съгласие около сформиране на редовно правителство изисква култура на компромиса и намирането на консенсус. Той обаче е много труден, когато предстои битка за местните избори. Един от изходите, които основните коалиции в НС бяха намерили, беше съдебната реформа. Постигането ѝ би послужило за известна легитимация пред техния електорат", отбеляза Дариева. Социологът прогнозира, че третият мандат отново ще отиде при БСП.

"Крайно време е президентът да изненада всички с нещо. Важно е не толкова колко е силен той, а колко са слаби политическите партии. Нека не го обвиняваме във всичко черно. Ако депутатите искат да си влязат в правомощията, нека направят каквото е необходимо", обобщи проф. Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато по конституция трябва да връчиш мандата на доказани престъпници, все по някакъв начин трябва да се разграничиш от тях. Същите тези мошеници - престъпници търсят подкрепа от първите на изборите и в записите говорят как ще ги измамят! В нормална държава ппдб щяха вече да са затворници!
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Напротив! Много беше уместно !
8
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
на такива такова отношение
7
2
 
14
 
! Отговори
Нако, Нако... преди 10 месеца
Това е най-малкото, което може да направи президента, за "евроатлантическата" шайка предатели! Вчера, Атанасов (Нако Жабата), проби ушите на интервюта, че нямало нищо нередно, да се съгласуват службите с "приятелските" посолства. Днес, лично американския посланник, категорично заяви, че е недопестимо, суверенна държава като България, да съгласува службите си с други посолства. Хайде сега, подведете под отговорност и Нако Жабата, да се научи, да не ръси глупости и манипулира обществото!
6
1
 
7
 
! Отговори
Някой към Копейка преди 10 месеца
Ти от опит ли говориш? Не съм нито за едните, нито за другите. Пенсийте добре ги изчисляваш. Към кой немски пенсионен фонд работиш или европейски? Кажи да се прехвърля там. Защото тези тук в ЕС и германско нещо не ги бива. Системата им куца в управлението и мирише. Рибата се вмирисва от главата..... Тук всичко мирише на много неща всякакъв сорт.....
5
27
 
10
 
! Отговори
SuCkMyD1Ck преди 10 месеца
Фигурантът радеФФ дори не крие, че е русофилска и3мет и спъва България.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Целия ни политически живот е много неуместен изначало, така че беше съвсем на място! Все по неуместно става ...
3
8
 
27
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 10 месеца
Не беше неуместна на фона на всичката поммммиа,която се чу от записа на майко-продажниците! Реакцията си му беше много уместна!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПОЛИТИЦИ и АНГЕЛИ........ЕДНИТЕ ПРИКАЗВАТ ЗА ДОБРО, ДРУГИТЕ ВЪРШАТ ДОБРО ! ИЗВОД : СЛУШАЙ СИ АНГЕЛИТЕ И ИМ .........НА ПОЛИТИЦИТЕ !
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1001%