Политолози: Свидетели сме на инфантилна игра, опасна за страната и демокрацията

Шансовете за създаване на правителство намаляват с всеки изминал ден
22 апр 2023 16:05, Йоана Цонева
58

След края на консултациите, политическата криза в страната продължава. Шансовете за съставяне на кабинет остават под въпрос.

Все още не е ясно кога президентът ще връчи първият мандат за съставяне на правителство.

Според политолози, двете най-големи парламентарни групи - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" трябва да говорят в името на съставяне на общо правителство, а отстъпки са нужни и от двете страни.

"Да надмогнат партийните си сметки и да надмогнат междуличностните си противоречия и личното си его", каза журналистът Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

Валерия Велева и Цветанка Андреева смятат, че сме свидетели на "инфантилна игра, която е опасна за страната и е удар срещу демокрацията".

"нека погледнат на кризата като на шанс. Всичко това, което описваме е огромен шанс в тези млади и по-стари лидери, да изградят нов модел на управление, стига са чегъртали стария модел, да изградят нов, това е предизвикателството пред тях като лидери, не просто да си простят а визионерски да хванат държавата", смята Цветанка Андреева.

Професор Тодор Танев смята, че шансовете намаляват с всеки изминал ден.

"Много е деликатен моментът по скоро вероятно е да стане нещо с "Продължаваме промяната", подкрепено по някакъв начин с общи политики от ГЕРБ", каза той.

Политологът доц. Светослав Живков посочва, че евентуални избори през август са лош вариант, защото корпоративния и наказателния вот ще се увеличат.

"Твърде амбициозна, може би да, в известен смисъл и доста обща, но в някаква степен самите партии се опитаха да си дадат време, за да решат какво правят с по важния въпрос, а именно с управлението", каза Живков.

"Продължавам да се надявам, че има някакъв шанс за сформиране на правителство, друг е въпросът колко ще е трайно", допълни той.

Очаква се през следващата седмица президентът Румен Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките сте готованци ! Кой от вас е дошъл от Земеделието, Индустрията, от Производството ? Кой от вас е произвел едно яйце през живота си ? Кой от вас разбира от предприемачество ? Кой от вас е управлявал производство ? А ИСКАТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ ЦЯЛА ДЪРЖАВА ? ЩО НЕ СЕ РАЗКАРАТЕ, ДА НЕ НИ ЦАПАТЕ ВЪЗДУХА ???
48
0
 
1
 
! Отговори
МОРАЛ преди 1 година
може ли да има честна полика без морал? Морално ли е България да коленичи пред Тиквата, да му спести затвора и де се примири с неговите кражби и безброй престъпления? Как ще тръгне държавата на чисто, като се примири с Тиквата, Доган, Нинова, Копейкин под звуците на чалгата? Единствено....програмно правителство, с приемането на вагжните закони,съдебна реформа----Но това Тиквата никога не би допуснал. Е, ние нормалинет и отрудени хора в България не желаем опрощаване на греховете на Тиквата.
47
2
 
6
 
! Отговори
######## преди 1 година
Нека си припомним клиповете е ю-туб на Борисов ;/как семейство ще ядат бащата без да знаят. Или пиянските изказвания за другите политици. Повече от ясно е че това е неговия глас на нечовешко същество. Не говоря за снимките с чекмеджето. Лично съм го чувал как говори като играе на тенис кортовете на левски. Същия съдистичен кръчмарски изказ. Този деградат е на върха на държавата 20години. А какво стана с Ваньо Танов ,или пък с Мишо бирата ?! Къде трябва да бъде този ,,човек,, ?????
46
1
 
3
 
! Отговори
ДО РЕДАКТОРА преди 1 година
"Политологът доц. Светослав Живков посочва..." Той е доцент по Нова българска история в Историческия факултет на СУ. Проверявайте като пишете.Няма нужда от компромис.Като се направи такъв с БКП-още има ченгета по върховете на д-вата и същите тези коментатори гововориха как не сме направили прочит на историята като румънците.Те биха ли се съюзили в работата си с колеги,които са ги обиждали толкова отвратително?Съмнявам се като познавам участниците.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не съм фен на президента - но като чета как краваршингтонските мекерета постоянно го критикувят започва да ми става симпатичен- явно се е опънал на краварите за нещо дето е много важно за българия та са пуснали глутницата от пудели да лаят
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От тези 240 които са в НС колко има дето могат да се нарекат политици, такава трагедия е, че по добре да няма правителство. ДПС си плетат тяхната кошница, ГЕРБ искат пак да си разиграват коня както го правиха много години, ПП и ДБ искат да ни заиграят в западно влияние, ИТН за нищо не стават, БСП се дърлят помежду си. Закъсали сме го.
43
1
 
3
 
! Отговори
Трипио дроид преди 1 година
Не виждам кое е опасното за демокрацията - това че имаше избори ли?
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До морскиДа ограбиш Родината си малко ли е? Брех, какви мъже-юнаци сме имали, а пък ние не сме знаели, а само усещали.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква демокрация е това, да ви управляват всички шоумени, клоуни, рапъри, чалгари, комици и смешници? Това е цирк и идиокрация, а не е никаква демокрация. ВиеМалоумни ли сте?
40
2
 
3
 
! Отговори
ИЗБЕРЕТЕ НА СЛЕДВАЩИ преди 1 година
ИЗБОРИ. Партията, която е най-близо до БОГ. А именно, която е за любовта между хората, истината, мъдростта и вземе решения за добруване на хората, независимо по какъв начин., т.е евтини и качествени стоки, евтина газ, ток и петропродукти и подкрепа. ама истинска на производителите.
39
1
 
9
 
! Отговори
вещо лице преди 1 година
От кога думата сор...ос...оид...ни се цензурира и изтрива. Ааа ясно, вече се цензурира всеки, който казва истината за платените ни уж ***. Смешници, не виждате ли накъде върви света??? Като почнат фалитите и се разпадне ЕС и дойде друга власт в Бг ще се чудите къде да се криете и как да се пребоядисате.
38
0
 
5
 
! Отговори
ДА БЕ ДА преди 1 година
Вече никой не гледа *** платени кокошки и пуяци, които не са никакви експерти и приказват смешки за наивници по БТВ, канала и Новата лъжлива тв.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никога да забравя как лично Радев оповести, че повече вярва на Божков, отколкото на прокурорите, които го обвиняват!!! Потрес!!
36
2
 
7
 
! Отговори
А ха преди 1 година
От " спасяването" на България в ръцете на ограничения Радев - дойде всичко това! Той ни натресе новите шарлатани, а сега се прави на ни чул, ни видял. Аз лично НИКОГА няма да му простя тази вопюща грешка!!! Грешка но на чужд гръб - нашия!
35
1
 
5
 
! Отговори
Упс до 38 преди 1 година
ПРЕСТАНИ ДА ЦИТИРАШ ЧУЖДИЯ ЦАР ЗА БЪЛГАРИЯ - ФЕРДИНАНД!!! ТОЙ МОЖЕ ДА ГОВОРИ ТОВА САМО ЗА СВОЯ НАРОД , НЕ И ЗА БЪЛГАРИТЕ! ПФУ!
34
0
 
9
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Интересно докога българският суверен ще понася гаврата с достонйнството му ??? Наблюдаваме арогантно, дебелашко, инфантилно, нагло, дебелогъзо, безпросветно, некадърно поведение на някакви политически партии с по половин милион гласоподаватели ! От всичките 6,5 милиона - само половин милион е 1/12 част от гласувалите българи !!! Как ще управляваш 12 пъти повече българи без подкрепа ?????? Марш на бунището ! Да идват нови партии или диктатор!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жълто паветници, партията на чорапа има нужда от вас
32
1
 
8
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 година
"Народът въобще не разбира от добродетели; той величае винаги долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудвачите и на такива той поверява своята съдба. Такива избира той за Народното събрание, а на умните, почтените народът се присмива и ги забравя."
31
6
 
7
 
! Отговори
Къде бяха преди 1 година
Тези политолози,когато Борисов си пълнеше чекмеджето?Това не беше ли опасно за демокрацията?Или тогава той им плащаше за да мълчат,а сега за да говорят.
30
3
 
12
 
! Отговори
морски преди 1 година
Свидетел съм на подарената свобода на българите от Горбачов. Това, че я обърнаха на слободия и ограбиха родината си - толкова си могат!