Политолози: Свидетели сме на инфантилна игра, опасна за страната и демокрацията

Шансовете за създаване на правителство намаляват с всеки изминал ден
22 апр 2023 16:05, Йоана Цонева
58

След края на консултациите, политическата криза в страната продължава. Шансовете за съставяне на кабинет остават под въпрос.

Все още не е ясно кога президентът ще връчи първият мандат за съставяне на правителство.

Според политолози, двете най-големи парламентарни групи - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" трябва да говорят в името на съставяне на общо правителство, а отстъпки са нужни и от двете страни.

"Да надмогнат партийните си сметки и да надмогнат междуличностните си противоречия и личното си его", каза журналистът Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

Валерия Велева и Цветанка Андреева смятат, че сме свидетели на "инфантилна игра, която е опасна за страната и е удар срещу демокрацията".

"нека погледнат на кризата като на шанс. Всичко това, което описваме е огромен шанс в тези млади и по-стари лидери, да изградят нов модел на управление, стига са чегъртали стария модел, да изградят нов, това е предизвикателството пред тях като лидери, не просто да си простят а визионерски да хванат държавата", смята Цветанка Андреева.

Професор Тодор Танев смята, че шансовете намаляват с всеки изминал ден.

"Много е деликатен моментът по скоро вероятно е да стане нещо с "Продължаваме промяната", подкрепено по някакъв начин с общи политики от ГЕРБ", каза той.

Политологът доц. Светослав Живков посочва, че евентуални избори през август са лош вариант, защото корпоративния и наказателния вот ще се увеличат.

"Твърде амбициозна, може би да, в известен смисъл и доста обща, но в някаква степен самите партии се опитаха да си дадат време, за да решат какво правят с по важния въпрос, а именно с управлението", каза Живков.

"Продължавам да се надявам, че има някакъв шанс за сформиране на правителство, друг е въпросът колко ще е трайно", допълни той.

Очаква се през следващата седмица президентът Румен Радев да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
10
 
! Отговори
Упс преди 1 година
ПРОБЛЕМИТЕ НА БГ ЗАПОЧНАХА КОГАТО БОЖКОВ ВДИГНА САМОЛЕТА ЗА ДУБАЙ, ПОСЛЕ ВДИГНА И ЮМРУКА С ПЛИТКОУМНИТЕ МУ ПОЗИ НА СПАСИТЕЛ, ТЪЙ ЧЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА БГ СЕ НАРИЧАТ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ И ТЕХНИТЕ КУХИ ПРОКСИТА НА ВИСОКИТЕ МЕСТА В БГ.
28
4
 
6
 
! Отговори
1 брой член на СИК преди 1 година
На следващите избори - по-силни ще са Възраждане.
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То няма демокрация след като червеният фашист кРадев завладя властта!!
26
1
 
6
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Самият термин "демокрацията" е толкова бит в земята, изнасилван, поругаван и отново изнасилван, че самото му споменаване вече предизвиква смях, съжаление и ярост! Какви ли не чудовищни експерименти и деяния бяха проведени в името на "демокрацията"?!? Господата неолиберални демократи се излюпиха от торта и станаха най-гнасната прослойка във всяко пост-Западно общество! Никой нормален човек не би трябвало да употребява това изтъркано, вмирисанo клише!
25
3
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Демокрацията е най-добрата система, но пpocтите китайци не могат да го разберат това нещо и за това там не се провеждат избори.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Китай няма демокрация и там не се провеждат избори народа да избира управници. Президента се избира от Партията.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане на България!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей ся ше видите бате Бойко къв магьосник е!
21
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
какъв шанс при 40 процента изб активност герб 26 пп 24 кои кого е победилотиваме на нови избори от това нищо не става
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** крадат доста повече и по-ловко родината ниот всички преди тях.
19
5
 
19
 
! Отговори
ьь преди 1 година
Без ГЕРБ явно няма БЪлгария. Ако искате да ги махнете - гласувайте за по-добри. Но Киро, Асен и сие, са МНОГО по-зле от ГЕРБ. Всъщност, у нас проблемът е мафията - Божков и останалите. ГЕРБ тръгна да ги арестуват и те си направиха партия. Навсякъде държавите имат мафия, у нас мафията си има НАРОД (протестърчета).
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе от евросъюза обявиха че разпореждат на петте държави отказали вноса на украинско зърно да продйългат да го приемат- сега разбрахте ли утре ако наредят американците и ла-на ще ядете -
17
6
 
2
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Страната и демокрацията, което явно ще рече гербаджийски и ислямски г*з:)))отр*пките започват да изтрезняват...:)))
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимем преди 1 година
От 2-3 години ни налазиха случайници, ин-фан.тили и загробиха България.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повтарят като папагали-демокрация, та демокрация, евроатлантически ценности, демокрация....и все е в опасност. Айде сега, седнете на дивана и обяснете какво е в опасност, ако ви стига словесния запас и знанията по въпроса. Но спокойно и без излишни емоции, та да ви разберем и ние нормалните аборигени.
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не мога да разбера *** *** гласували за ПП и ДБ....Ясно беше, че тия са само пречка пред каквото и да е развитие в оатовата ситуация...ПП се видя каква "алтернатива" са...ДБ се видя какви приоритети и чии интереси защитават...Не знам, какво трябва да стане за да прогледне тази зомбирана евроатлантическа маса ... вероятно крах на държавата и всеобщо зануляване
13
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 Опозиция - глупости! Лигльовцит.е от ПП не са достойни и за опозиция, за управление - да не говорим.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Николай Марков в много добре го обясни положението. Няма никакво значение кой ще дойде на власт щом държавата е счупена и навсякъде има муххал! Докато не се изчисти и не се направи основен ремонт на системата няма как да тръгнем нагоре. Сега в тези условия който и да дойде на власт той се сблъсква с една счупена машина която на практика е неуправляема. Като един кораб на който новия капитан с изненада открива че липсват приборите и лостовете за управление.
11
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
, За 1 път от 12 г в България се роди силна Опозиция! И не тя е проблема днес а ГЕРБ!-:)))
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасността е ГЕРБ и никой друг! Останалите партии я игнорират и това си е!!! Проблема в България е политически,но не и икономически! Не бъркайте нещата " уважаеми" " политолози"!