Гладът опустошава Судан

Светът не може да получи хранителни помощи за милиони гладуващи хора
28 сеп 2024 21:00, Гергана Попова
75
Гладът опустошава Судан
Снимка: БГНЕС/ EPA

Повече от половината хора в 50-милионен Судан нация страдат от остър глад. Смята се, че стотици умират от глад и болести, свързани с глада всеки ден, пише Reuters.

Но животоспасяваща международна помощ – готварско олио, сол, зърно, леща и други – не е в състояние да достигне до милиони хора, които отчаяно се нуждаят от нея. Сред тях е Раус Флег, 39-годишна майка на девет деца. Тя живее в разтегнат лагер за разселени лица в окръг Борам, в щата Южен Кордофан, като се крие от битки, предизвикани от гражданската война между суданската армия и паравоенни формирования, наречени Сили за бърза поддръжка.

Откакто Флег пристига преди девет месеца, хранителната помощ на ООН е преминала само веднъж – през май. Делът на семейството й се изчерпа за 10 дни, каза тя. Лагерът, в който живеят около 50 000 души, се намира в район, управляван от местни бунтовници, които държат около половината щат. Суданската армия няма да позволи на повечето хранителни помощи да преминат през контролните линии в района, казват служители на хуманитарните организации.

И така, всеки ден след разсъмване Флег и други измършавели жени от лагера правят двучасов преход до гора, за да берат листа от храстите.

За Флег и хилядите други в лагера, едва годната за консумация каша е ежедневна храна. Не е достатъчно. Някои са умрели от глад, казват медиците от лагера. Майката на Флег е една от тях. "Дойдох тук и не намерих нищо за ядене", каза Флег. "Има дни, в които не знам дали съм жив, или мъртъв."

Броят на суданците, които изпитват критичен недостиг на храна.

Светът разполага със сложна глобална система за наблюдение и справяне с глада в уязвимите страни. Състои се от агенции на ООН, неправителствени групи за помощ и западни страни донори, водени от Съединените щати. Те предоставят техническа експертиза за идентифициране на зони на глад и милиарди долари финансиране всяка година за изхранване на хората.

Судан е ярък пример за това какво се случва, когато последният, критичен етап в тази сложна система – доставката на храна на гладуващите – се разпадне. И разкрива една нестабилна предпоставка, на която почива системата: че правителствата в засегнатите от глад страни ще приветстват помощта.

Понякога в Судан и на други места правителствата и враждуващите страни блокират доставчиците на решаваща помощ – включително основния хранителен клон на ООН, Световната хранителна програма (WFP) – да доставят храна на гладуващите. И тези организации понякога са неспособни или се страхуват да отблъснат.

През август водещият световен наблюдател на глада съобщи, че войната в Судан и ограниченията върху доставката на помощ са причинили глад на поне едно място , в щата Северен Дарфур, и че други райони на страната потенциално изпитват глад. По-рано организацията за наблюдение на глада, известна като Интегрираната класификация на фазите на хранителната сигурност (IPC), обяви, че девет милиона души – почти една пета от населението на Судан – са в спешна ситуация с храна или по-лошо , което означава, че са необходими незабавни действия за спасяване на животи.

Части от Судан са се превърнали в „хуманитарна пустиня“, каза Христос Кристу, президентът на „Лекари без граници“, която е активна на място в Дарфур. ООН е в „режим на хибернация“."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: армиягладСудан
Още от Свободно време.
Как да пречистите тялото от негативната енергия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 3 часа
Прав си сине мой незаконен.
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До АнонимеН 20. Кой ти е виновен, че ти не можеш да източваш златото на Судан ? Ще стоиш отстрани и ще подсмърчаш как другите го източват.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Дедо 16. Нали и ти от тях произлизаш бе кво се пъчиш.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 17. Ъхъ. Те се раждат направо на 18 години.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 1. Който мое го прай. Останалите реват, че много са се били размножавали щото самите те не го моат. Ще просъществува нация която може да се размножава. Независимо умна ли е или не.
16
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Русия е като Судан само че със сняг. И едните и другите имат нужда от деца за да воюват. Вовата Путин например вече почна със военното обучение още в детската градина! Руснаците са по-напред в тези начинания, няма съмнения там.
15
5
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 3 часа
В континента на Маймуните е така.
14
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 4 часа
Тия са кат животни. Никой не пита как ще ги отгледа тия деца ами раждат по 10, 20 и във някои екстремни случаи по 50 деца на жена. Затова пък те не се сблъскват със проблема който България има и той е ако нищо не се промени след 200-300 години ще бъдем заменени от имигранти от африка. Затова раждайте да има българчета, щот във момента сме на изчезване.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Някой беше казал, че гладът е по-силен от тока, но в тия държави явно най силен е нагона за размножение. Там явно всяка жена е нон стоп бременна.
12
9
 
2
 
! Отговори
Копейка Насрала преди 4 часа
Днес само тъжни новини ми сервирате :((((( уаааааааааааааа уаааааааа уаааааааааа.
11
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 4 часа
Тази новина е от преди 100 века!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
и аз не мога да разбера тези мъже, правещи по 100 деца на незнайни изнасилени жени, защо не се грижат за децата си и като нямат с какво да ги хранят защо ги правят?...
9
2
 
12
 
! Отговори
те така преди 4 часа
На африканеца му хвърляш вафла и първото нещо което ще направи със стоте калории от нея е още едно гладно гърло! Изобщо не трябва ООН да ги храни, така не решават проблема а го задълбочават потресаващо!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Тоя щом при тотален глад правят 10 деца, смятайте какво ще стане, ако вземем да ги храним като домашни любимци. По цял еен ще се онождаат и на всяка жена ще се падат по 25-30 деца. За 10 години ще ни залеят и ще ни опоскат като скакалци. То не че и сега не сме близо до този момент. 66544
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Това е от много години. Кое ви накара да се загрижите сега за Судан?
6
3
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 часа
НАПРАВИЛА 9 ДЕЦА У ПУСТИНЕН СУДАН И СЕ ПИТА ЩО НЕМОЖЕ ДА ГИ ХРАНИ!
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не мога да изпитвам съжаление към хора, които няма какво да ядат, обаче правят по 10 деца. Това дори и в дивата природа го няма. Нигерия вече гони към 400 милиона население, а преди 20 години бяха около 100 милиона. Просто там правят по 15 - 20 деца и после олеле - мале, няма какво да ядем.
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
всяка жена е с по 10 деца, защото ги изнасилват, не защото жените искат
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
русия ще им изпрати жито срещу живо месо за войната в Украйна
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Судан за 30 години удвои населението си, като преди 30 години в него влизаше и Южен Судан, т е. удвояването на населението е за примерно 20 години