Гладът опустошава Судан

Светът не може да получи хранителни помощи за милиони гладуващи хора
28 сеп 2024 21:00, Гергана Попова
75
Гладът опустошава Судан
Снимка: БГНЕС/ EPA

Повече от половината хора в 50-милионен Судан нация страдат от остър глад. Смята се, че стотици умират от глад и болести, свързани с глада всеки ден, пише Reuters.

Но животоспасяваща международна помощ – готварско олио, сол, зърно, леща и други – не е в състояние да достигне до милиони хора, които отчаяно се нуждаят от нея. Сред тях е Раус Флег, 39-годишна майка на девет деца. Тя живее в разтегнат лагер за разселени лица в окръг Борам, в щата Южен Кордофан, като се крие от битки, предизвикани от гражданската война между суданската армия и паравоенни формирования, наречени Сили за бърза поддръжка.

Откакто Флег пристига преди девет месеца, хранителната помощ на ООН е преминала само веднъж – през май. Делът на семейството й се изчерпа за 10 дни, каза тя. Лагерът, в който живеят около 50 000 души, се намира в район, управляван от местни бунтовници, които държат около половината щат. Суданската армия няма да позволи на повечето хранителни помощи да преминат през контролните линии в района, казват служители на хуманитарните организации.

И така, всеки ден след разсъмване Флег и други измършавели жени от лагера правят двучасов преход до гора, за да берат листа от храстите.

За Флег и хилядите други в лагера, едва годната за консумация каша е ежедневна храна. Не е достатъчно. Някои са умрели от глад, казват медиците от лагера. Майката на Флег е една от тях. "Дойдох тук и не намерих нищо за ядене", каза Флег. "Има дни, в които не знам дали съм жив, или мъртъв."

Броят на суданците, които изпитват критичен недостиг на храна.

Светът разполага със сложна глобална система за наблюдение и справяне с глада в уязвимите страни. Състои се от агенции на ООН, неправителствени групи за помощ и западни страни донори, водени от Съединените щати. Те предоставят техническа експертиза за идентифициране на зони на глад и милиарди долари финансиране всяка година за изхранване на хората.

Судан е ярък пример за това какво се случва, когато последният, критичен етап в тази сложна система – доставката на храна на гладуващите – се разпадне. И разкрива една нестабилна предпоставка, на която почива системата: че правителствата в засегнатите от глад страни ще приветстват помощта.

Понякога в Судан и на други места правителствата и враждуващите страни блокират доставчиците на решаваща помощ – включително основния хранителен клон на ООН, Световната хранителна програма (WFP) – да доставят храна на гладуващите. И тези организации понякога са неспособни или се страхуват да отблъснат.

През август водещият световен наблюдател на глада съобщи, че войната в Судан и ограниченията върху доставката на помощ са причинили глад на поне едно място , в щата Северен Дарфур, и че други райони на страната потенциално изпитват глад. По-рано организацията за наблюдение на глада, известна като Интегрираната класификация на фазите на хранителната сигурност (IPC), обяви, че девет милиона души – почти една пета от населението на Судан – са в спешна ситуация с храна или по-лошо , което означава, че са необходими незабавни действия за спасяване на животи.

Части от Судан са се превърнали в „хуманитарна пустиня“, каза Христос Кристу, президентът на „Лекари без граници“, която е активна на място в Дарфур. ООН е в „режим на хибернация“."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: армиягладСудан
Още от Свободно време.
Как да пречистите тялото от негативната енергия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 3 часа
Така като те гледам, ти май aкaш наобратно.
40
5
 
6
 
! Отговори
Потърсете преди 3 часа
Keep Africa poor в ютуб , там професор обяснява защо е важно за запада Африка да е бедна и гладна. След като от там излизат най-много ресурси.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 36 Няма как да не се дрънка на посоки, след като инфото е толкова оскъдно!
38
4
 
1
 
! Отговори
А преяждането преди 3 часа
Опустошава Юса.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Според мен в Африка гладът е изкуствено създаван и се пази от армията и полицията да не вземе да изчезне.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 32. Вие малко дрънкате напосоки. Откъде знаете на кой крал е земята ? Може да нямат земя и да няма какво да работят. Кой е в правителството и како е позволено и какво не. Ако забогатеят може би няма да могат да ги управляват. Ще се ограмотят и ще започнат да задават въпроси примерно за чий ни е крал и т.н.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 36. А как ще печелят изорите? Ти правиш ли я тази сметка?? Ромеите ни избират политиците, които да живеят в лукс! Българите ни тирмозят да ги издържаме!! Това е от както по тези земи има избори!
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Нищо не опустошава Судан, щом са се увеличили двойно, а българите двойно измряха и се раждат само ромеи!
33
1
 
7
 
! Отговори
Стенли преди 3 часа
Че нашите *** същите направят по седем осем чавета и после реват за помощи
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Вместо да чакат да падне бабан от палмата и да се плодят да хванат да се ограмотят и започнат да работят.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Размножават се като невиждали, после другите да ги храантутят.
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И в Украйна е същото !
29
1
 
6
 
! Отговори
Невероятно, но факт! преди 3 часа
А бе гладуват, гладуват , но са 9 пъти повече от българите, които "не гладуваме"!
28
1
 
10
 
! Отговори
Буковина преди 3 часа
Ултра мега хипер интересно е защо се чифтосват като зайци след като знаят много добре , че земята им е безплодна и не може да ги изхрани ?????????
27
2
 
5
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 часа
Тези пък само чакат, някой да ги храни ...вместо да се плодят като зайци,да се вземат в ръце и да започнат да работят ,а не да чакат някой да им донесе дарове !!!Тези африканци,са пара...ти ,нищо не бачкат и само чакат...
26
1
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 3 часа
Исках да се забавлявам , а не да те създавам
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Капитанът 30. Ами връщай я. Айде заминавай за Африка да търгуваш роби.
24
8
 
10
 
! Отговори
* преди 3 часа
Африка до 25 години ще е 3 млрд души, Европа е 500 млн, има-няма и намалява. И докато гледате на тези хора там като на колонии да изцедите, те остават неграмотни, но са млади нации, множат се и познайте дали ще можете да ги спирате със стени и лодки? Ще се изсипят тук толкова масово, че няма да успеете да се усетите как са ви претопили, това ще стане. Докато някой европеец им източва ресурсите, те убиват слонове за да не измрат. Хайде да видим докога с тези размирици и тук и там.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До До 21. Колко мъка ти струваше да го измислиш бе шебеков ?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Сигурно са си виновни, така е. Но все пак е ужасно това.