ЕЦТП с версия за катастрофата с Кирил Петков, какво сочи експертната оценка?

Колата на НСО се е движила с превишена скорост без причина, гласи докладът
Обновена: 7 юни 2024 21:44 | 7 юни 2024 18:42, Нели Христова
121
ЕЦТП с версия за катастрофата с Кирил Петков, какво сочи експертната оценка?
Снимка: БГНЕС

От "Европейски център за транспортни политики" (ЕЦТП) представиха доклад за причините за катастрофата с кола на НСО, в която се вози съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Инцидентът стана в Аксаково и взе жертва.

Важно е да се отбележи, че настоящия доклад не представлява автотехническа експертиза.

Заключение на ЕЦТП:

Изводите, изведени от експертите на сдружението, са резултат от изследването на различни фактори, сред които поведението на двамата водачи, състоянието на пътната инфраструктура, метеорологични условия в момента на катастрофата и други.

Липсата на видимост, съчетана с превишена скорост значително над позволената и в пъти над безопасната са довели до настъпването на трагичния инцидент на 16.05.2024 г. на входа на град Аксаково.

Този пътен инцидент е бил предотвратим и в голяма степен се дължи на човешка грешка. Лоша преценка на водача на VW “Touareg”, идващ по основното направление на път II-29, който е допуснал при ограничена видимост скорост над допустимата са вероятно основната причина за настъпването на инцидента.

Водачът на Аудито излизащ от ул. „Добруджа“, вероятно вече е бил навлязъл в кръстовището, без да има възможност да види идващия с висока скорост VW “Touareg”, когато е бил фатално връхлетян.

Независимо от това, че се е намирал на път без предимство по всяка вероятност при навлизането си той не е виждал, че към него със скорост значително над максимално разрешената го приближава друг автомобил.

Липсата на адекватна поддръжка от страна на стопанина на пътя и донякъде липсата на ограничение на скоростта, неправилната оценка на ситуацията поради липса на видимост от страна на водача на идващ от улица „Добруджа“, допускането на превишаване на скоростта от страна на водача на VW “Touareg” са съчетанието от фатални причини, които са довели до настъпването на този нещастен инцидент.

На базата на направените изводи от страна на нашите експерти, считаме, че вината за инцидента трябва да се разглежда от всички възможни страни. Не бива вината да се прехвърля изцяло на най-удобния виновен, а именно починалия при инцидента водач. Вероятно той ще бъде удобният виновен, но това няма да предотврати бъдещи подобни инциденти.

Превишаването на скоростта от страна на НСО без за това да има обективна причина, представлява нарушаване на закона за движението по пътищата. Използването на специалния режим на движение извън правилата установени в Закона показва тоталното незачитане на правото и правилата в Република България.

Цената за поредицата от грешки и най-вече цената за бързането на автомобила на НСО е един човешки живот.

Сдружение с нестопанска цел в обществена полза "Европейски център за транспортни политики" е независима неправителствена организация, която от свое име и за своя сметка, или по нечие възлагане, осъществява независими проверки и инспекции по проблеми свързани с транспорта, пътната безопасност, транспортните политики и състоянието на транспортната инфраструктура.

В Сдружението членуват предимно експерти, което обуславя и експертния характер на организацията.

Експерти, изготвили доклада:

1. Диана Русинова
2. Инж. Димитър Кирилов
3. Ивайло Желязков
4. Инж. Ангел Попов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
11
 
! Отговори
Пълен Позор - ПП преди 3 месеца
Дори да приемем, че не го е накарал Киро да кара със 150+, което е малко вероятно, остава въпросът след като Киро Кокорчев Канадеца не може да контролира един шофьор , който е буквално на една ръка разстояние, как по-точно смята да управлява държавата или с други думи къде е тръгнал! Виновен или не , на всички стана ясно, че дори да приемем , че не е нагъл крадец, лъжец, измамник, контрабандист и убиец, минимума е че е некадърник и не може да управлява подчинените си!
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България е криминална държава. Надлежните органи покриха поредното убийство на пътя, за да прикрият престъпление, в случая, извършено от Кирил Петков. Той е форсирал шофиора да кара със 170, вместо с 50 км в час. Убитият на пътя, да не е умрял... Срам!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички които работят в държавната администрация са съучастници в ограбването на народа. Всички които работят в полицията са съучастници в убиването на народа! Ако си на позиция да разследваш престъпление и вместо това ти го покриваш, народния съд трябва да ви изправи заедно до стената с управниците!
31
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все едно бебе да е на задната седалка,баща му прави катастрофа,но бебето е виновно.Вие у ред ли сте?!
30
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изгоряха няколко души заради Киро просто. Един загинал, жена му в тежко състояние в болница, шофиорът на НСО с нарушение на ЗДП със смъртен случай. Шофьорите на НСО превишаат скоростта само ако "величието", което возят настоява. И нека тези четиримата изготвили доклада да не баламосват хората, защото не са всички наивни, и глупави като тях. И на децата е ясно, че мястото на катастрофата е асфалтирано, за да не се вижда, че няма спирачен път на колата на НСО, убила човек на пътя. Позор!
29
5
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Киро е виновен , че гази конституцията с Радев и констипацията го е хванала.
28
2
 
11
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 3 месеца
Един от "елитните" квартали на Варна ж.к. Чайка е разкопан от началото на годината и караме по улици които подхождат на малък град от началото на 19. век, но пътя до Аксаково - село в покрайнините на Варна, приоритетно беше асфалтиран за един ден! Просто се разходете из квартал Чайка и вижте с очите си! Дали е случайност? Не мисля!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди доста години, когато за първи път пътувах в Гърция бях изненадан, че преди всяко разклонение / кръстовище имаше знак за ограничение на скоростта на 50км/ч.,след него пак си е 90км/ч. Изненадата беше в началото, но след това съзнаваш, че така трябва да бъде. Тези, които се включват не могат да ускорят веднага, а ако летиш като нсо-то с 200, няма шанс да се спре. Тук от статията разбирам, че е нямало ограничение на скоростта със знак, а каквато си е по закон. Но кой ли спазва законите у нас?
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако някой все пак се е съмнявал, че живеем в бананова република и е крайно време да ходим в Африка - този доклад следва да е разеял всички съмнения! В България НЯМА справедливост!
25
3
 
8
 
! Отговори
А Кикър Петквщов?! преди 3 месеца
Далинне е викал "айде по-бързо, че закъсняваме!
24
0
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
По виновен е НСО !!!!!!Убитият е спрял на стопа.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 15 - Пик е пошла жълтурка и ГЕРБска пропаганда. Още помним голи снимки и нулево разлседване на крадливите общинари с които шефчето е аверче.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НСО са виновни на сто процента.
21
3
 
11
 
! Отговори
Про100 Килъра преди 3 месеца
Асфалтира местопрестъплението на следващия ден! Какви експертизи излизат днес?!? По показанията на убиеца ли ги правихте експертизите? Затвор за про100 Килъра!
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предизборни лакърдии.През 5 минути .едно и също.Има си хас Кирчо да беше шофьора....
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А така, загиналия е виновен, щото долния гaд е имал наглостта да се движи по пътя по който се движи цар Кирил Канадски или цар "Киро Първи". Съд за децата на загиналия да изплатят на цар Киро по 200 хил и затвор за жена му е така, за да си знае за друг път, че пътищата са за царя не за нас! За нас дупка! И като сме почнали цяло Аксаково в затвора, за по-сигурно. А всички дето пишете тук, че е виновен царя - затвор и за вас до живот щото царя не е виновен, а охраната на царя са ангели небесни!
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кирчо убиеца на надежда вече и на хора
17
3
 
16
 
! Отговори
килъре, лъжеш ли? преди 3 месеца
Освен, че наруши конституцията, канадският гражданин е и убиец
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека позная..по-виновен е убития човечец!Къде кара?!Народният избранник бърза да хване избирателите топли!Нека оцелялата му съпруга,когато излезе от болницата,да поеме разходите по колата на НСО!Да се научат тия!А оня татуирания ббооклук,който уби хората в София,на видеото колата им все едно я удари снаряд!! още не са му дали присъда!!БАСИ ДЪРЖАВАТА!!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НСО се правят на големи шофьори.Сега чакам да се размазва по едно БМВ всеки ден от новичките на полицаите.