ЕЦТП с версия за катастрофата с Кирил Петков, какво сочи експертната оценка?

Колата на НСО се е движила с превишена скорост без причина, гласи докладът
Обновена: 7 юни 2024 21:44 | 7 юни 2024 18:42, Нели Христова
121
ЕЦТП с версия за катастрофата с Кирил Петков, какво сочи експертната оценка?
Снимка: БГНЕС

От "Европейски център за транспортни политики" (ЕЦТП) представиха доклад за причините за катастрофата с кола на НСО, в която се вози съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Инцидентът стана в Аксаково и взе жертва.

Важно е да се отбележи, че настоящия доклад не представлява автотехническа експертиза.

Заключение на ЕЦТП:

Изводите, изведени от експертите на сдружението, са резултат от изследването на различни фактори, сред които поведението на двамата водачи, състоянието на пътната инфраструктура, метеорологични условия в момента на катастрофата и други.

Липсата на видимост, съчетана с превишена скорост значително над позволената и в пъти над безопасната са довели до настъпването на трагичния инцидент на 16.05.2024 г. на входа на град Аксаково.

Този пътен инцидент е бил предотвратим и в голяма степен се дължи на човешка грешка. Лоша преценка на водача на VW “Touareg”, идващ по основното направление на път II-29, който е допуснал при ограничена видимост скорост над допустимата са вероятно основната причина за настъпването на инцидента.

Водачът на Аудито излизащ от ул. „Добруджа“, вероятно вече е бил навлязъл в кръстовището, без да има възможност да види идващия с висока скорост VW “Touareg”, когато е бил фатално връхлетян.

Независимо от това, че се е намирал на път без предимство по всяка вероятност при навлизането си той не е виждал, че към него със скорост значително над максимално разрешената го приближава друг автомобил.

Липсата на адекватна поддръжка от страна на стопанина на пътя и донякъде липсата на ограничение на скоростта, неправилната оценка на ситуацията поради липса на видимост от страна на водача на идващ от улица „Добруджа“, допускането на превишаване на скоростта от страна на водача на VW “Touareg” са съчетанието от фатални причини, които са довели до настъпването на този нещастен инцидент.

На базата на направените изводи от страна на нашите експерти, считаме, че вината за инцидента трябва да се разглежда от всички възможни страни. Не бива вината да се прехвърля изцяло на най-удобния виновен, а именно починалия при инцидента водач. Вероятно той ще бъде удобният виновен, но това няма да предотврати бъдещи подобни инциденти.

Превишаването на скоростта от страна на НСО без за това да има обективна причина, представлява нарушаване на закона за движението по пътищата. Използването на специалния режим на движение извън правилата установени в Закона показва тоталното незачитане на правото и правилата в Република България.

Цената за поредицата от грешки и най-вече цената за бързането на автомобила на НСО е един човешки живот.

Сдружение с нестопанска цел в обществена полза "Европейски център за транспортни политики" е независима неправителствена организация, която от свое име и за своя сметка, или по нечие възлагане, осъществява независими проверки и инспекции по проблеми свързани с транспорта, пътната безопасност, транспортните политики и състоянието на транспортната инфраструктура.

В Сдружението членуват предимно експерти, което обуславя и експертния характер на организацията.

Експерти, изготвили доклада:

1. Диана Русинова
2. Инж. Димитър Кирилов
3. Ивайло Желязков
4. Инж. Ангел Попов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
29
 
! Отговори
А нал@лизатор преди 3 месеца
Починалият шофьор е имал ПРАВИЛНА преценка,базирана на това ,че в обсега на пряката видимост не е имало автомобил,на който да даде предимство.Опитът да му се вмени вина,защото не е допуснал,че автомобил на НСО лети преди завоя с бясна скорост е груба манипулация и изкривяване на истината.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки в България който има някаква значка, пагон или буркан на колата си кара като, че пътя е негов. Трябва всички автомобили на МВР, НСО и всички други държавни институции, както и на тия с дипломатическите номера дето в последно време ги издават на куци, криво и сакато да са с камери, записите от които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се преглеждат в прокуратурата ежеседмично! Всичките ДО ЕДИН карат като АБСОЛЮТНИ ***! Редовно по дондуков ме засичат, минават на червено, карат с 80-90км/ч итн!
52
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Килър Петков не може да е виновен. Той е неодушевен предмет
51
0
 
18
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
Заличиха следите като смениха асфалта, тъй напраеха и с катастрофата с автобус във Своге, 15 бяха загинали
50
0
 
19
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 3 месеца
НСО са виновни.Карали са бързо и са връхлетели изневиделица върху аудито.
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шофьорът от НСО е за пандиза, факт.
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Почти всички шофьори сме си патили от коли на НСО без значение дали са возили някого или е бил само шофьора от НСО. Много са нагли. Единственият вариант е да се прилага закона с цялата му строгост към изцепките на НСО.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес се сблъсках с наглеещи облачни кандидат опитах се да и кажа какво мисля обърнаха ми гръб ТЕЗИ наглеци искат да гласувате и да ги правите богати алчни наглеци нищоправещи
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виновен е шофьорът на НСО, а не пътник в колата. Ако някой ти каже да скочиш от десетия етаж, ще го послушаш ли?
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При един предишен премиер за 12 години имаше почти всеки месец по една катастрофа, но медиите чинно мълчаха. Имаше и загинали
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как тъй интерпретираха, че и двамата са виновни. Експертите казват, че Туарегът е виновен. Възможно е да има съвина от загиналия, ЕДИНСТВЕНО ако колата - убиец е карала в рамките на ограничението. Но не е така. Днес караме със 150 и другите са ни виновни, утре караме с 300 (напр с новите полицейски коли), мачкаме на пътищата и пак другите виновни. Тук трябва да се разследва лицето Кирил Петков за предумишлено убийство
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Същата ситуация често се случва с мотористи в населено място и ограничени до 50 или до 40 км/час. Караш до кръстовище, спираш, гледаш, че няма никой и тръгваш. В следващия миг те връхлита моторист с "200" и ти ще си виновен, че не си му дал предимството.
42
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докладът казва, че колата на Киро наглия шарлатанин е карала с много висока скорост и е виновния за катастрофата! Пише че когато аудито е било навлезнало в лентата, то не е можело да види че лети колата на НСО към него.И техническа експертиза и да има, няма да е коректна, защото асфалтираха пътя веднага след катастрофата.Такива гадости! Боже как ги търпиш още такива ?!
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо да е виновен убитият НСО е летял не е спазвал нищо Киро защо не му е казал да спазва закона Киро безсрамен излиза лъже наглее алчен тип и шайката около него Наглеци които единствено ги интересува да се доберат до парламента и да си получават големи пари за нищоправене ХОРА мислете не се оставяйте тези да ви лъжат правите ги богати бягайте недалече от тези
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Същата ситуация беше при катастрофата с Местан. Оня летеше с огромна скорост и излизащия от път без предимство Местан, нямаше никакъв шанс да го види преди да тръгне да минава през кръстовището. Тогава всички оплюхте Местан и сега би трябвало по същата логика да оплювате загиналия шофьор, а не НСО или Кирил Петков, който не е шофирал.
39
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ПЛАТЕНИ ЕКСПЕРТИ СЪС ТОТАЛНО АЛА БАЛА ЗАКЛЮЧЕНИЕ! НЯМА КАК И ДВАМАТА ШОФЬОРИ ДА СА ВИНОВНИ! И РАЗБИРА СЕ БАШ ЗА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ Е ГОТОВО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО ПОРЪЧАНО И ПЛАТЕНО ОТ ПП-ДБ :D
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България за много българи стана само туристическа дестинация. Няма закони, или те не са за всички. Затова ще продължават да я напускат. Останалите ще измрат от липса на здравеопазване, поради бедност, или убити на пътя, от гамените облечени с власт. Затова и не гласуват. Радват се само шарлатаните, които потриват ръце и лъжат, крадат този клет народ, останал там.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДОБРЕ БЕ Е ТАЯ СНИМКА ГОРЕ НЕ Я ЛИ ВИЖДАТЕ? Какво повече трябва да се разследва? Има 2 коли, едната е от правилната страна на пътя другата НЕ! Какво има да се размишлява кой е виновен? Ама НЕ! Виновен е умрелия щото е идвал от път без предимство! ОК но неговото платно е било празно, той от де да знае, че някой ще навлезе в насрещното иззад завой? Ако го очакваш това то никога не можеш да вземеш нито един завой, никъде на планетата!
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви са тези странно интерпретации? Виновен е този от НСО, че е превишил скоростта и буквално е летял. Другият участник е нямал никакъв шанс. Всеки, който идва от стоп не може да очаква, че някаква кола, която не се вижда, превишата скоростта и го връхлита.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Общините във Варна са пословични с немарливостта и занемареността си! Община Аксаково е пример за корумпирана дупка!