Ким изпрати торбички с изпражнения към Южна Корея, практика, добре позната още от пети век

Ето в кои други войни са използвани
29 май 2024 19:00, Нели Христова
68
Ким изпрати торбички с изпражнения към Южна Корея, практика, добре позната още от пети век
Снимка: БГНЕС

Южнокорейците бяха изправени пред различен вид отмъщение тази седмица. Северна Корея хвърли най-малко 260 балона, носещи боклук в Южна Корея, което накара властите да предупредят жителите й да останат на закрито. Това се случи, след като заместник-министърът на отбраната на Северна Корея Ким Канг Ир предупреди, че Пхенян ще отмъсти в отговор на антисевернокорейски листовки, прелетели през границата в обратната посока.

Армията на Южна Корея също предупреди обществеността да не докосва белите балони и пластмасовите торбички, прикрепени към тях, защото съдържат "мръсни отпадъци и боклук".  Балоните са открити в осем от девет провинции в Южна Корея и сега се анализират. В тях, освен отпадъци, има и изпражнения.

Северна и Южна Корея са използвали балони в своите пропагандни кампании след Корейската война през 50-те години на миналия век

Южнокорейските военни по-рано заявиха, че разследват дали в балоните има пропагандни листовки на Северна Корея. Неотдавнашният инцидент идва дни след като Северна Корея заяви, че ще отвърне на "честото разпръскване на листовки и други боклуци" в граничните райони от активисти в Юга.

"Могили от отпадъчна хартия и мръсотия скоро ще бъдат разпръснати над граничните райони и вътрешността на РК и тя директно ще усети колко усилия са необходими за премахването им", каза заместник-министърът на отбраната на Северна Корея Ким Кан Ир в изявление за държавни медии в неделя.

Късно във вторник жители, живеещи на север от южната столица Сеул и в граничния регион, получиха текстови съобщения от своите провинциални власти с молба да се "въздържат от дейности на открито".Те също бяха помолени да подадат сигнал в най-близката военна база или полицейско управление, ако забележат "неидентифициран обект".

Южнокорейските власти казаха, че торбите "съдържат мръсни отпадъци и боклук" и се анализират от съответните власти. Снимки, споделени в социалните медии, показват чанти, прикрепени с връв към бели полупрозрачни балони, носещи тоалетна хартия, тъмна пръст и батерии, наред с другото съдържание. На някои от тези снимки се виждат полицаи и военни.

Южнокорейската информационна агенция Yonhap съобщи, че "някои от падналите балони са носили нещо, което изглежда като фекалии, съдейки по тъмния им цвят и миризма".

Армията на Южна Корея осъди акта като "явно нарушение на международното право".

"Това сериозно застрашава безопасността на нашия народ. Северна Корея е изцяло отговорна за това, което се случва поради балоните, и ние строго предупреждаваме Северна Корея незабавно да спре това нечовешко и грубо действие", казаха военните.

В допълнение към пропагандата срещу Пхенян, активистите в Южна Корея пуснаха балони, носещи наред с други неща пари в брой, забранено медийно съдържание и дори Choco Pies - южнокорейска закуска, забранена в Севера. По-рано този месец група активисти, базирана в Южна Корея, заяви, че е изпратила през границата 20 балона, носещи анти-Пхенян листовки и USB памети, съдържащи корейска поп музика и музикални видеоклипове.

Парламентът на Сеул прие закон през декември 2020 г., който криминализира пускането на листовки срещу Пхенян, но критиците изразиха опасения, свързани със свободата на словото и правата на човека.

Северна Корея също изстреля балони на юг, които атакуваха лидерите на Сеул. При едно такова изстрелване през 2016 г. балоните са носили тоалетна хартия, фасове от цигари и боклук. Полицията в Сеул ги описа като "опасни биохимични вещества".

Но това не е първият път, в който се използват фекалии в конфликт или в протестни акции

Скитски стрели

Смята се, че използването на изпражненията във войната датира още от пети век пр.н.е. Скитите, които са живели на територия, простираща се в Централна Азия, са използвали стрели, потопени в отрова, направена от смес от змийска отрова, човешка кръв и тор или човешки изпражнения.

Отрова, попаднала в прободна рана, вероятно би причинила шок или гангрена.

Затвор за пилешки изпражнения

Khuk Khi Kai, известен също като затвора за пилешки изпражнения, е построен от френските окупатори в Тайланд през 1893 г., за да затвори тайландските бойци на съпротивата.

С широчина само 4,4 метра и височина 7 метра, затворът беше покрит с кокошарник, от който тор падаше върху затворниците отдолу.

Пръчките пунджи на Виет Конг

Пръчките Punji са били вид капан, използван от Виет Конг по време на войната във Виетнам. Често направени от заточено дърво или бамбук и понякога покрити с животинска отрова, растителна отрова или изпражнения, пръчките са били скрити и понякога поставяни в ями в райони, които е вероятно да бъдат пресечени от вражески войски или в подготовка за засада.

Повечето войници, ранени от пръчки пунджи, са били държани извън битка за приблизително същото време като войниците, лекуващи се от леки огнестрелни рани.

Руски патент за оръжие за унищожаване на отпадъци

През 2009 г. едно доста креативно изобретение за войници, които трябва да изхвърлят отпадъците си, докато са запечатани в превозни средства по време на битка, получи патент в Русия.

Идеята включваше опаковане на отпадъци с експлозиви в артилерийски снаряди. "Пистолетът, зареден със специален снаряд, се насочва към безопасна зона или към всяка вражеска цел", се посочва в патента.

"Войните на изпражнения" на Кейптаун през 2013 г.

Не съвсем война, както подсказва името, а протест. През 2013 г. жители на Кейптаун, Южна Африка, протестираха срещу местното правителство, че не прави достатъчно, за да осигури подходяща канализация в общините. Властите бяха предоставили преносими тоалетни вместо постоянни такива с възможност за измиване. Протестиращите решиха да използват човешки отпадъци от тоалетните, за да изразят мнението си, в действие, за което един изследовател каза, че "буквално е довело миризмата от бедняшките квартали до центровете на политическа и икономическа власт в Кейптаун".

Протестиращите изхвърлиха торби с отпадъци в правителствените служби, а нечистотиите бяха хвърлени по тогавашния опозиционен лидер Хелън Зил. Протестиращите също изхвърлиха кофи с човешки отпадъци на международното летище в Кейптаун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това имат- това мятат, обаче и те свършвали, дружбата с дугаря *** ин нещо объркали дневните дажби!
43
4
 
4
 
! Отговори
феърплей! преди 1 месец
Северна Корея върна рестото на Южна Корея от балоните с листовки дето пращат непрекъснато.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От целия севернокорейски народ едвам събрали пупу за 260 балона, сигурно само от партийци.
41
0
 
1
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Ужас
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви пропагандни материали ви гонят да не мислите че в Южна Корея имат нужда да пропагандират нещо на тия клошари? Пращат им храна и флашки с музика и филми защото в Северна Корея има няколко тв канала по които нон стоп въртят глупости за вождът Ким.Как е кацнал на слънцето как е построил първият си самолет на 3 години с който лично свалил 50 американски как е написал 700 книги за 1 вечер как въздухът и вятърът и дъждът ги пуска той е такива глупости.Музиката е химни за възхвала колко е велик.
39
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 51 Капейките си мислят че ще живеят в златните палати на руските олигарси.Затва така.
38
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тва е нивото на комунистите.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сичкото гАвн.о е Кимчово,тва се казва класа!.При неговите фини параметри ,ич не се съмнявам ,че е в състояние по едно поне сто аки -торби да изпраща дневно, в знак на уважение, към Южна Корея.
36
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
48 Това е все едно да питаш и кАпейките, като в пРосията е толкоз убаво що ни една кАпейка не отиде там
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМИ ГЮ"БРЕ ПРИ ГЮ"БРЕ ОТИВА.
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
путанак явно нема да ходи да проси повече при прасчо. Виде кво му е останало само...
33
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре де щом в Северна Корея е толкоз хубаво защо всяка година хиляди севернокорейци бягат в Южна Корея?
32
6
 
6
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Какви ли свръхзвукови далекобойни армагани получи Кимчо от Русия след посещението си.... кравичките са в шах, и им остава само да мучат и акат... ===)))
31
7
 
11
 
! Отговори
ЕВРАЗИЙСКИ ЦЕННОСТИ преди 1 месец
ПУТИН СПЕЦИАЛНО ХОДИ ПРИ КИМ ЧЕН, ДА ПОМОГНЕ С КОЛИЧЕСТВАТА..... ХАХХАХА
30
4
 
8
 
! Отговори
о. з. Тольо Пандев преди 1 месец
Възхвала за другаря Ким Чен Ун!!!
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 34 - гледах едно видео във купе на влак разговарят украйнски военни. не дават лицата им. казват че на много места на фронта имало групи военни които чакали да дойдат руснаците и ако тръгнат към Киев тръгват със тях.
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно не са мръднали много от 5 ти век. А явно и колхозниците са се запазили като ги гледам натам с пълна сила. Нищо де, важното е че кАпейките им се кефят но само от ЕС.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 34 - още не е дошла 2014 година. Сега "върви" контранаступа на задна скорост.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро и на колхозниците това ше им остане да правят
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
31 - ГОРЕ ПИШЕ! - ОТ ПЕТИ ВЕК ПЕЯТ"ПЕСЕНТА" АМА ЩЕ Я ПЕЯТ ВЕЧНО. СЛАВА НА СЕВЕРНА КОРЕЯ.

Спонсорирани публикации