Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин

Германия е против да се удря по Русия с тяхно оръжие
27 май 2024 09:10, Петър Бойчев
238
Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин
Снимка БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, предаде ДПА.

"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", заяви Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно поиска от съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница.

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.

Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" правителството на САЩ вече обмисля да разреши използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област. "Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", подчерта той.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по време на неотдавнашното си посещение в Киев, че Украйна сама трябва да реши дали да използва британски оръжия срещу позиции в Русия, цитира dir.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
9
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 164 "Тези важни решения не се вземат в София. " - след като 85% гласуват да ги командват от Брюксел, така и трябва. На когото не му харесва - след две седмици има избори.
144
3
 
8
 
! Отговори
до Сегодня.ру преди 1 месец
"сегашните германците нямат нищо общо с оня славен и мъжкарски народ от миналото". От написаното стигам до извода,че се възхищаваш на германският народ от периода 1933-1945....мъжкарският народ от миналото...точно такива хора като теб иска да им войни,да се показва "мъжкарството",като се крият под заучената фраза на сащ"искаме мир,затова водим войни".....
143
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, сегашноия атом е различен от този при Хирошима и Нагасаки., нали.
142
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 156 "Нас да не ни занимават с обцесиите и маниите си" - защо? Гласувате си сами те да ви командват, защо да не ви пратят отпред да разчиствате мините пред леопардите?!
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези важни решения не се вземат в София. Каквото нареди ЕС началството , това ще стане.
140
3
 
13
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
До Някой:Уссрайна ще победи ,когато погребе режима на Зельо и прогони краварите от страната си!В противен случай светът ще остане просто една радиоактивна пепел.Само мало-умник и извратен безполов джендърляк като теб, може да си представя победа над Русия ,без живота на планетата да изчезне.Това го знае целия нормален свят ,включително и Шолц.
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов И какво като "има избори" бе, Ице? Коя партия ще те спаси от "мъките" на френските кафенета? :)
138
8
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Ами те крепостните затова и отиват на фронта със радост на смърт, че да избягат от истинския "рай" , който ги чака в Русия!
137
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 148 "Защо да не ни изпратят и на война." - и правилно да ви пратят! Все пак 85% гласувате да ви командват от Брюксел.
136
1
 
0
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
До анонимен 149:Не можеш да сравняваш 2 ядрени бомби с 10 000 няма място,за сравнение.
135
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - не някаква част от света, ами по голямата част от света. Само ЕС, САЩ и големи райони от Русия ще бъдат унищожени. Останалата част на света ще си остане. и ще си живее както преди.
134
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ха ха, "Ицко/Хр.хр/, нали живееше в Париж?" ХАХАХА. ТОВА вярно ли е, Ице? ТУШ! Не могааааа. Хахаха. И ТОЯ ще обянсява за руския мир :))))
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чистите арийци в централна Европа да ходят да умират по украинските полета като им е кеф. Нас да не ни занимават с обцесиите и маниите си.
132
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 151 "... защо трябва да въвличат и нас...." - КОЙ те въвлича бе про'с'так неграмотен? 85% у нас гласуват сами да бъдат командвани от Брюксел. Като не ти харесва - след две седмици има избори. Какво ревеш?
131
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 151 Предлагам ти бързо и лесно решение - отиди в Русия. Там ще си напълно защитен - според собствените ви приказки.
130
4
 
4
 
! Отговори
Ха ха, преди 1 месец
...Тоталитарния Запад му регулирал живата??? Някои верно не са добре? Ицко/Хр.хр/, нали живееше в Париж? Какво ти регулират?
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опасна е пряката радиация, която разрушава костния мозък, от нея ще умрат повечето жители на ЕС и САЩ. За остатъчната радиация има спасение, освен това след време тя се разнася.
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако западно европейците и лудите прибалтийци искат да ядат атома, защо трябва да въвличат и нас....
127
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Някой По-зле е. Вече започнаха да говорят как "нямало проблем" да има глобална ядрена война, защото разийш ли, някаква част от света щяла да "остане незасегната", макар и не тази, в която те или господарите им живеят. Мислех, че те повече ненавиждат Запада, и наистина мислят, че Русия ще оцелее, но сега разбирам, че мразят живота си, и явно това ги кара да на им пука какво ще стане с тях. Смятай до какво води руската зависимост - да искаш да престанеш да живееш ако не си руски роб!
126
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с Хирошима и Нафасаки? Изчезнаха ли от радиацията?

Спонсорирани публикации