Социалните медии пречат на връзките и как да намерим "точния човек"

Увеличава се изкушението за смяна на партньорите
33
Социалните медии пречат на връзките и как да намерим "точния човек"
Снимка: Istock

Наскоро се е появило ново явление, което затруднява хората да намерят „точния човек“, съобщава Мейл онлайн. Изследователите са установили, че младите хора страдат от т. нар. „объркване в социалните медии“, причинено от платформите и приложенията за запознанства.

Сайтовете увеличават изкушението и желанието за нов партньор, което намалява вероятността хората да се задържат дълго в една връзка, твърдят изследователите.

Освен това потребителите са изложени на повече по-привлекателни и богати хора от всякога, което изкривява очакванията им за потенциалната половинка.

Екипът изказва предположение, че хората на възраст между 18 и 30 години вече ценят повече „удоволствието“ пред дългосрочната стабилност.

Изборът на партньор от човека е сложен психологически процес, който ефективно се влияе от множество обществени фактори, включително външен вид, характер и финансово положение - казва Чаян Мунши, научен ръководител на проучването.

Наборът от достъпни партньори е нараснал до изключителни нива, като според оценки от март насам 60 милиона души в САЩ използват онлайн платформи за запознанства от общо 117 милиона души, които в момента са свободни.

Новото проучване бе представено на годишната конференция на Дружеството за експериментална биология в Прага тази седмица.

В изследването на участниците са били зададени въпроси, сред които: „Чувствате ли се объркани при избора на партньор в живота?“, „Какви са критериите ви за избор на партньор в живота?“, „Все още ли търсите други партньори, ако вече имате стабилна връзка?“ и „Обичате ли да преминавате към „по-добър вариант“ при избора на партньор в живота?“

Жените казват, че изпитват по-голямо объркване, когато търсят партньор, отколкото мъжете.

Като цяло несигурността на хората по отношение на това с кого всъщност да излязат на среща, обърква способността им да изберат „правилния“ партньор.

Тези, които вече са във връзка, често изтеглят приложение за запознанства, само за да видят и други възможности. „При това се дава превес на импулсивността за сметка на установяването на стабилна връзка“, смята Мунши.

Нещо повече, увеличаването на достъпа до сексуално стимулиращо или привлекателно съдържание е изкривило това, което хората очакват от потенциалния партньор - включително неговия външен вид, личност и финансово състояние.

С напредването на изкуствения интелект и филтрите хората променят снимките си, за да изглеждат по-добре от останалите - с по-гладка кожа, по-пищна коса и други примамливи качества.

Това „създава изкривени представи за реалността у младите хора, което в крайна сметка води до объркване по отношение на избора на потенциални партньори в живота“, казва Мунши.

Въпреки това авторите на проучването поясниха, че е необходимо да се проведат допълнителни изследвания, за да се разбере по-задълбочено как обществените нагласи карат младите хора да изпитват натиск в света на онлайн запознанствата.

Резултатите показват, че „индексът на удоволствието“ или „приливът на адреналин“ във връзките е станал по-важен от дългосрочната стабилност, което може да повлияе на психичното здраве на младите хора, обобщават авторите на изследването./БТА, Христо Кьосев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
ами, преди 2 месеца
В социални мрежи 99.99% е лустро и фалш, а при живото общуване лъсва истината.Затова които иска сериозен партньор никога да не търси в социалните мрежи.
21
1
 
6
 
! Отговори
Клок до Sw преди 2 месеца
Благодаря за съвета, но не възнамерявам да ставам батка или бабаит с бръсната глава и татуси за да се харесам на кифлите. Ако това е което жените в България масово харесват като модел еми значи говорим за несъвпадение и несъответствие. Ще си гледам живота сега и може да се насоча към някоя азиатка, по-скромни и нормални са някак.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Социалните мрежи създават фалшиво усещане, че имаш достъп но десетки човешки души, и настава едно голямо лутане и суета и резултат почти никакъв... Това е голяма илюзия. Друго си е да срещнеш гадже във влака, на плажа, на инфотур в чужбина. Абе друго си е, има романтика. А сега всичко живо забило нос в телефона - "голямата придобивка".
19
0
 
7
 
! Отговори
Алек преди 2 месеца
Меркантилизмът на жените е вграден и природен ,но той бе усилен милиони пъти от видящите статуси в Соц.(социалистическите) мрежи,които дадоха трибуна и на най голямата утайкаитиня.Това създаде съревнование, което разруши семействата изцяло и завинаги. Никакъв смисъл няма да правите деца и семейства. Съжаляват дечицата родени от биологични нарцистични инкубатори,зяпнали в телефонавидиотени,докато държат количка.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а вчера писахте че соц медии водят до по дълбоки връзки, съответно няма да ровя у тоя пропаднал сайт да търся статията
17
1
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 месеца
Социални МРЕЖИ,не медии . НЕГРАМОТНИЦИ!
16
1
 
1
 
! Отговори
Sw преди 2 месеца
До КлокЕми ръста си не можеш да промениш. Ама се нацепи, обръсни си главата, татуирай се целия и си ти!
15
1
 
6
 
! Отговори
Общ работник преди 2 месеца
Голямо откритие сте направили, няма що. Спомням си едно време се бях заиграл с една селска прчка от свищовско. Тя обичаше да казва, че "сърцето търси любов, ама гза търси приключения". И оттам нататък което надделее в самия човек зависи накъде ще му тръгне живота.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жените поначало са си объркани, а може и буквата О да се замени със С.
13
0
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 месеца
Капризите на недоразвитите представители на вида Хомо сапиенс.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сектите пречат Сектата на Сциентологията те развеждат мъжа и жената.
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русофилите вече са си намерили точния човек. Това че ги води към унищожение е друга тена. Всеки има право да е глyпав. Они мислят, че Путин ще дойде да им оправи скaпaните животи. А те руснаците се интересуват само от пари и ценности. За какво са им някакви бедни българи с руски знамена и кокичета на профилните снимки? Или някакви дърти пияници, които са по-неадекватни от Джо Байдън. Русофилите са пogчовецеи и трябва да ги изчистим от България.СЛАВА НА НАТО. ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ! Скоро идем
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приятни сънища!
9
2
 
17
 
! Отговори
Един преди 2 месеца
Социалните медии създават един измислен живот и идuoТuте (разбирайте повечето хора) се връзват на тези щуротии като децата "Ама искам и аз така като този/тая" , и повтарят като папагалчета поведението си. После си мислят, че имат характер и стандарти, а те просто копират от други идuoTu които са видяли в някакви клипчета и снимки. Ако само се замислите ще разберете, че хората са много по-Tъпu от колкото си мислите :)
8
8
 
12
 
! Отговори
Клок преди 2 месеца
Мъж в средата на 30-те съм, с моя къща, кола, изкарвам по 10 000лв , но съм нисък, не съм и нацепен, а съвсем обикновен. В тези приложения забелязах, че жените са изключително повърхностни. Тях ги интересува основно външния вид, търсят предизвикателен мачо, а не стабилен обикновен мъж с добри доходи. Искат адреналин и тръпка с някой мачо, както е описано в статията. Не искат стабилност и обикновен живот.Социалните мрежи ги учат на някакъв фалш лайфстайл. Значи сам ще си хи харча парите :( , :DD
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Накратко казано-Западната цивилизация си отива безславно и такива като нас покрай нея също.
6
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Понякога го намираме!
5
4
 
17
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 месеца
Хора, спрете с фб. и тик нак...ще станете ид.иoти, ако не спрете
4
4
 
14
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 месеца
Хора, спрете с фб. и тик нак...ще станете ***, ако не спрете
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не виждам нищо социално в социалните мрежи. Хора, които в реалния живот нямат нито един приятел, там имат десетки. И живеят със съзнанието, че са общност. Някои от близките ми се превърнаха в заложници на мрежите за сметка на истинския живот.