С идването на Чарлз ІІІ в карибски държави призовават за отделяне

Искат се и обезщетения от Обединеното кралство за робството
9 сеп 2022 14:12, Елка Василева
52
С идването на Чарлз ІІІ в карибски държави призовават за отделяне
Снимка: архив, БГНЕС

Възкачването на принц Чарлз на престола предизвика нови призиви на политици и активисти от бившите британски колонии в Карибския басейн за отстраняване на монарха от позицията му на техен държавен глава и изплащането на обезщетения от Обединеното кралство за робството, предаде Ройтерс.

Още по темата
Принц Чарлз наследява на британския престол своята майка Елизабет Втора - управлявала в продължение на 70 години, която почина вчера на 96-годишна възраст в замъка Балморал в Шотландия.

Министър-председателят на Ямайка заяви, че страната му ще скърби за Елизабет Втора, а колегата му от Антигуа и Барбуда нареди знамената да бъдат спуснати наполовина до деня на погребението ѝ.

Но в някои среди се появяват съмнения относно ролята, която един далечен монарх трябва да има през 21 век. По-рано през годината някои лидери от Общността на нациите изразиха безпокойство по време на срещата на върха в руандийската столицата Кигали заради преминаването на ръководството на общността от 54 държави от Елизабет Втора към принц Чарлз.

Осемдневната обиколка на настоящия престолонаследник принц Уилям и съпругата му Кейт в Белиз, Ямайка и Бахамските острови бе белязана от призиви за изплащане на обезщетения и извинения за робството.

Над 10 милиона африканци са били насилствено въвлечени от европейски държави в търговията с роби между 15 и 19 век. Тези, които оцеляват след жестокото пътуване през Атлантическия океан, са принудени да работят в плантациите в Карибския басейн и Америка.

Ямайската защитничка на репарациите Розалия Хамилтън заяви, че коментарите на принц Чарлз по време на конференцията в Кигали за личното му огорчение от робството дават "известна надежда, че той ще се поучи от историята, ще разбере болезненото въздействие, което много народи са понесли до днес" и ще обърне внимание на необходимостта от репарации.

Миналата година правителството на Ямайка обяви, че планира да поиска от Великобритания компенсация за насилственото транспортиране на около 600 000 африканци в Карибския басейн, за да работят в плантациите за захарна тръстика и банани, които са донесли богатство на британските робовладелци.

Ямайка показа, че скоро може да последва Барбадос и да се откаже от кралското управление. И двете страни остават членове на британската общност. Проучване от август показва, че 56 процента от ямайците подкрепят премахването на британския монарх от управлението на страната.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на предците ти!Българинът обича да се хвали с това,което другите са постигнали или е наследил!А ти с какво ще се похвалиш, че си постигнал?С нормален и достоен начин на живот?!В нормалните държави,ако работиш нормално и живееш нормално!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Георги, моите предци не са ходили с препаска а са били земевладелци и по турско пак са били добре, защото са работели и дори турците са ги уважавали, въпреки , че са им правели и мизерии , като са укривали хората борещи се за свобода и активно са помагали с пари , храна и други нещата. Та не ми давай наклон на оная работа аз какво да казвам на предците си. За разлика от нeгpите моите предци са развивали, както културна така и религиозна дейност и ти да ме сравняваш с един активен вьглен, я бегай
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не беше робството още да ходите с препаски неблагодарници такива. Робството ви научи на труд. А и без него прогреса щеше да се забави. Народи живеещи в природни условия с крайности - или много горещо или много студено мислят как да се нахранят и как да се стоплят/охладят. При тях освен с робство няма как да се развие каквото и да било - култура, медицина, наука и.т.н.т.А и други си е някой да работи за т б , а ти да го храниш от време на време. Робството е прогрес.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички евроатлантици в Белене !
39
2
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Всеки къса от гниещия труп на Баба Яга - оставете поне малко да има какво да заровим! :)))
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада се разпада с пълни сили и Америка вече изживя свойте 20 минутки като Суперсила преди неизбежното потъване в забравата..... както казва Американската поговорка what goes around comes around ;)
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М да и още дъвчете руската империя като най-лоша, и как да видиш ти нямало други империи
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер, нещата се придвижват към разпад. А догодина е и шотландския референдум.
35
1
 
10
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
Заблуда е, че съвременното общество мисли, че Колонизаторите са "крадели" и "отвличали" африканци превръщайки ги в роби. Няма такова нещо, те са били купувани за стотинки от локалните Вождове и препродавани доста по скъпо на плантаторите. Колонизаторите са нямали файда и възможност да правят войни за роби. Всичко им е излизало супер евтино а Вождовете са се кефили на пистолет и шепа бонбонки. Истината е, че много от тези роби са оцелели заради това - 25г продължителност на живота в Африка тогава
34
2
 
7
 
! Отговори
До Славянче преди 1 година
Населението на Конго към 1850г е боло около 4 милиона а към края на века около 5 милиона. Как е съумял Крал Леополд да изтрепе 10 милиона? Би ли обяснил на всички тук за този феномен, със сигурност ще бъде интересно да чуем отговора ти?? ;)
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доidiot Нагло-саксия ***
32
3
 
2
 
! Отговори
До Славянин преди 1 година
А ти знаеш ли защо Крал Леополд е избил тези 10 милиона Конгоанци? В смисъл такъв, знаеш ли исктинската причина или си мислиш, че знаеш?
31
1
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Ще скърбят разбира се като са ограбвали 70 държали да живуркат те добре. А Горбачов е платен предател. Той не ограбваше други да живеят в Русия по-добре, а направи обратното. За какво да жалят за него?
30
2
 
10
 
! Отговори
Строител преди 1 година
Над 10 милиона африканци са били насилствено въвлечени от европейски държави в търговията с роби между 15 и 19 век. Тези, които оцеляват след жестокото пътуване през Атлантическия океан, са принудени да работят в плантациите в Карибския басейн и Америка.Повече няма какво да добави за англосаксонския свят. Монархия в 21 век, псиxaри!
29
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВИЖДАТЕ ЛИ, РУБЛЯЦИ, ХОРАТА КАК СИ ОБИЧАТ РЪКОВОДСТВОТО? ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС... ЦЕЛИЯТ АНГЛИЙСКИ НАРОД СКЪРБИ, А ПРЕДИ ДНИ ГОРБИ КОЛКО ПСУВНИ ОТНЕСЕ ОТ ВАС.... ТОВА СЕ КАЗВА ВЪЗПИТАНИЕ...
28
5
 
13
 
! Отговори
Нагло-саксия преди 1 година
Нагло-саксия и кравария не разпадат и новите господари на света ще са Русия и Китай
27
0
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
""""Въпросът е дали е с идването на Чарлз или със смъртта на Елизабет.""" ------ И едното и другото, казаха от Арменското радио!
26
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСНАЦИТЕ БРИТИТЕ СИ ОБИЧАТ И ПОЧИТАТ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ! НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО! ЗА ТОВА СА НА ТОВА НИВО! ПРИПОМНЕТЕ СИ КВА СЛАВЯНСКА ПРРОСТОТИЯ БЕШЕ ЗА ГОРБАЧОВ ПРЕДИ ДНИ!
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАкриВаЙ КО-чин-ката англия. Там вече не остана бял човек.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е дали е с идването на Чарлз или със смъртта на Елизабет.