С идването на Чарлз ІІІ в карибски държави призовават за отделяне

Искат се и обезщетения от Обединеното кралство за робството
9 сеп 2022 14:12, Елка Василева
52
С идването на Чарлз ІІІ в карибски държави призовават за отделяне
Снимка: архив, БГНЕС

Възкачването на принц Чарлз на престола предизвика нови призиви на политици и активисти от бившите британски колонии в Карибския басейн за отстраняване на монарха от позицията му на техен държавен глава и изплащането на обезщетения от Обединеното кралство за робството, предаде Ройтерс.

Още по темата
Принц Чарлз наследява на британския престол своята майка Елизабет Втора - управлявала в продължение на 70 години, която почина вчера на 96-годишна възраст в замъка Балморал в Шотландия.

Министър-председателят на Ямайка заяви, че страната му ще скърби за Елизабет Втора, а колегата му от Антигуа и Барбуда нареди знамената да бъдат спуснати наполовина до деня на погребението ѝ.

Но в някои среди се появяват съмнения относно ролята, която един далечен монарх трябва да има през 21 век. По-рано през годината някои лидери от Общността на нациите изразиха безпокойство по време на срещата на върха в руандийската столицата Кигали заради преминаването на ръководството на общността от 54 държави от Елизабет Втора към принц Чарлз.

Осемдневната обиколка на настоящия престолонаследник принц Уилям и съпругата му Кейт в Белиз, Ямайка и Бахамските острови бе белязана от призиви за изплащане на обезщетения и извинения за робството.

Над 10 милиона африканци са били насилствено въвлечени от европейски държави в търговията с роби между 15 и 19 век. Тези, които оцеляват след жестокото пътуване през Атлантическия океан, са принудени да работят в плантациите в Карибския басейн и Америка.

Ямайската защитничка на репарациите Розалия Хамилтън заяви, че коментарите на принц Чарлз по време на конференцията в Кигали за личното му огорчение от робството дават "известна надежда, че той ще се поучи от историята, ще разбере болезненото въздействие, което много народи са понесли до днес" и ще обърне внимание на необходимостта от репарации.

Миналата година правителството на Ямайка обяви, че планира да поиска от Великобритания компенсация за насилственото транспортиране на около 600 000 африканци в Карибския басейн, за да работят в плантациите за захарна тръстика и банани, които са донесли богатство на британските робовладелци.

Ямайка показа, че скоро може да последва Барбадос и да се откаже от кралското управление. И двете страни остават членове на британската общност. Проучване от август показва, че 56 процента от ямайците подкрепят премахването на британския монарх от управлението на страната.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
10
 
5
 
! Отговори
крепост Судак преди 1 година
Чакаите компенсации от Путин за насилственото обезлюдяване на българите от земите на Кубрат от Крим и Волжска България.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно демонтиране на паметника на английските пилоти в София!!Загиват хиляди невинни.мирни граждани.българи.Тригодини бомбардировки.Срам и позор!!
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахаххаа.Черните лешояди веднага се нахвърлиха. Ама ще ги отрежат здраво.
20
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския селянин има повод за радост ... 'англосаксите' са в беда, или поне така твърди първи канал на съветската телевизия, а ние само това гледаме !
19
0
 
0
 
! Отговори
ПРЪЧ преди 1 година
Християнски Южен Судан е ЧЛЕНКА, КЕНИЯ Е ЧЛЕНКА, но Танзания (947 000 кв.км)---не е член на Британската Общност . Ботсвана, Намибия, ЮАР, Малави ++ МАЛАЙЗИЯ, Непал, Бутан = са Членки .
18
1
 
4
 
! Отговори
Ох преди 1 година
котьооо! Ей сега стана тя... :)
17
3
 
17
 
! Отговори
До мдаа преди 1 година
Те поискаха да проведат референдум за присъединяването на Шотландия към ЕС и правителството на Великобритания им отказа. Последно се бяха обърнали към съда с искане за разрешение. Такава "демокрация" е там, която следи за интереса на Англия, не на кралството, като цяло. Една от най-омразните ми нации е тая, няма толкова големи двуличници в целия свят, колкото тях.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние кога ще поискаме репарации за 5 века турско робство?
15
3
 
28
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Шотландия да получи независимост и тия се сриват.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добавям : ИРАК, БАНГЛАДЕШ, КУВЕЙТ, ЙОРДАНИЯ, ПАЛЕСТИНА, ИЗРАЕЛ, КИПЪР (е членка), Половин Сомалия, а Шри Ланка и Малдивите = са членки .
13
4
 
14
 
! Отговори
Номер2 преди 1 година
Честно би било англичаните да транспортират ВСИЧКИ *** от Караибите в Африка! И по този начин да си изчистят териториите...
12
3
 
14
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Те и в Сейнт Мартин искали да се отделят от холандците ама като ги треснал урагана почнали да ревът за помощи.
11
1
 
11
 
! Отговори
Паоло Малдини преди 1 година
Индия, Пакистан, Мианмар, Нигерия, Судан, Египет, Замбия, Зимбабве, Оман, ОАЕ, Половин Йемен = тези държави след независимостта от Империята през 60-те години, НИКОГА НЕ ПОЖЕЛАХА ДА СТАНАТ ЧЛЕНКИ НА БРИТАНСКАТА ОБЩНОСТ...А ТОВА СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПО ПЛОЩ, ВЛАДЕНИ ОТ БРИТАНИЯ. И САЩ---също не са членка на Бритиш Реалмс Комонуйлт, въпреки че 13-те Оригинални Щати който създават САЩ през 1776 год. са именно Британски Колонии . И всичките други територии на днешния САЩ са били на други империи.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя бързо да се отказва от трона в полза на Уилям, че като гледам е та път да затрие монархията.
9
4
 
29
 
! Отговори
Шотландски боец преди 1 година
Не само Карибските, време е за отделяне на Шотландия, Уелс, Корнуел и обединение на Ирландия със Северна Ирландия, това са келтски държави, нищо общо с англичаните! На юг под острова, независимост за Гърнсли и Джърси, те също несъвместими с англичаните! Свобода на народите!
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ? ДА ИСКАМЕ РЕПАРАЦИИ ОТ БЛЯДИСТАН!
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо репарации най справедливо е потомците им да бъдат върнати по родните им места за сметка на англичаните
6
9
 
15
 
! Отговори
Abu Darda преди 1 година
Това е началото. Самата Британия ще се разпадне. Много предимно мюсюлмански общини ще въведат шериата и ще отхвърлят монархическата власт. Това го пише в хадиси от преди 1400 години.
5
14
 
25
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
тия па робство :) е нали ако ги нямаше англичаните щяхте още да се катерите по палмите бе !
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Офффффффффф