Българи в центъра на размириците в ЮАР - с оръжие срещу мародери

„Тук е истинска война, мъжът ми е доброволец, дано удържим града“
16 юли 2021 07:06, Елка Василева
165
Българи в центъра на размириците в ЮАР - с оръжие срещу мародери
Снимка: архив, БГНЕС

„Тук е истинска гражданска война, живеем в непрекъснат ужас. Ние с детето не излизаме от вкъщи, а мъжът ми дава граждански патрули с хората от квартала, които се организират сами, за да защитят домовете си от мародерите“.

Така описва ситуацията в Южна Африка 39-годишната българка Петя Емилова-Минева пред „Телеграф“, която от 2 години живее със 7-годишната си дъщеря, съпруга си Ангел и баща си в град Дърбан, намиращ се в най-засегнатата от размириците област Квазулу Натал.

Безредиците започнаха с блокирането на пътища и палежите на камиони в петък – ден след като бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума бе вкаран в затвора за изтърпяване на присъдата си от 15 месеца затвор за неуважение към съда, съобщава Асошиейтед прес. Протестните акции във връзка с вкарването на Зума в затвора бързо прераснаха в недоволство от ширещата се бедност и неравенство в ЮАР 27 години след края на апартейда (расовото разделение в страната).

Още по темата

Икономическите трудности, причинени от коронавирусната пандемия, допълнително изостриха проблемите. Така разбунтувалите се започнаха масово разграбване и опожаряване на магазини и частни домове. До вчера южноафриканската полиция съобщи, че 72-ма души са загинали, а 1234-ма са задържани, предаде още Асошиейтед прес. В изявление, разпространено във вторник, полицейският генерал-майор Матапело Питърс съобщава, че повечето от жертвите са загинали, стъпкани при разграбването на магазини. Полицията разследва и информации за жертви при експлозии, предизвикани за разбиване на банкомати, както и при стрелба, предаде БТА.

Патрули

„В Дърбан сме около десетина българи, но в Йоханесбург, където е същата трагедия като тук, живеят около 40 хил. сънародници. Настоящият президент Сирил Рамафоса обеща помощ от армията за защита на мирното население и овладяване на ситуацията, но такава до снощи (вторник вечерта – бел. ред.) нямаше. Полицията също не се забелязва никъде и се наложи хората сами да се организират, за да се защитят. Мародерите идват от околните села и крайните квартали с хиляди. Маркират с бели кръстове къщите, които са набелязали за разграбване и опожаряване. Хората като отпор създават групи във Фейсбук и Уотсъп и непрекъснато обменят информация за случващото се. Създадоха барикади със собствените си коли и се защитават със собствени оръжия. Повечето са добре подготвени и въоръжени, даже имат ток по оградите на домовете си, но ние като новодошли нямаме оръжия. Мъжът ми патрулира с газов пистолет, нож и бухалка. Ужасно съм притеснена да не се случи нещо с него. Цяла нощ патрулираше, а ние с детето изобщо не сме спали. Не знам докога ще успеят да удържат града, защото като численост са много по-малко. Всички сме на ръба на силите си. Едва днес (вчера – бел. ред.) докараха бронетранспортьори до местата, където имаше бунтове и палежи, но сега пак започнаха да нападат“, сподели тревогите си Петя.

Храна

„Идва и друг проблем – няма храна, защото няма доставки до магазините. Всички магазини и аптеки са или затворени, или разграбени. Ако някой работи, то опашките са километрични, вече чакам четвърти час пред единствената работеща аптека в квартала. Храна имаме за още няколко дни, защото напазарувахме в събота. Какво ще правим, като свърши, не знам. Надяваме се да започнат да пристигат камиони с доставки, защото се очертава сериозен недостиг“, допълни жената.

Петя и съпругът й, които работят в интернет компания, все още не са взели решение да напуснат ЮАР и да се върнат в България. „Това ще е последният ни вариант, тъй като всичко вече ни е тук – работа, дом, а и баща ми вече е много възрастен и трудно ще издържи 15-часов полет“, споделя младата майка. „Най-много ми е жал, защото тук животът беше хубав – кварталът е много спокоен, чисто беше и много красиво. Най-накрая намерихме някаква ниша за по-хубав живот и сега сякаш всичко се срива. И нищо не можеш да направиш“, заключи Петя, цитирана от „Монитор“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
42
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Кой да предположи, че като вземеш властта от човека и я дадеш на питекантропа, ще стане така, ЕС го чака същото ;) ????
66
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, Пете, прибирайте се. Тука е спокойно.
65
1
 
39
 
! Отговори
Озъбено преди 2 години
ЮАР е озъбеното свирепо лице на получения рузултат от волунтаристичния социален инженеринг на либерастниците. Нелсън Мандела ли? Май ще го изровят от гроба да го обесят както едно време са направили с Оливър Кромуел. Това е резултатът в аванс на либерастките утопии,яхнати днес от лебераст-левичарите.
64
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братя Галеви ще поведат опълчението , те са храбри мутри оцелели в боя без правила в Бг. Събират доброволци, на който му се иска за заминава на сафари.
63
16
 
9
 
! Отговори
-10 преди 2 години
*** как ги разбирате нещата - чета тук, разни коментарина хора, които два камъка през живота си не са поставили един върху друг и най-вероятно и с по-малко от една прочетена книга. Тръгнали акъл на Петя да дават!
62
2
 
29
 
! Отговори
ДЕМОГРАФ преди 2 години
Българските роми нямат нищо общо със черните хора в африка. На онези генотипа е съвсем друг. В африка периодично се колят и убиват за съжаление. Примери - руанда. Периодично им кипват говната и хващат мачететата и се колят като зелки. Ген.
61
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Провал на цивилизационната мисия! За някои селектирани породи хора, желанието да учиш и работиш винаги ще е по-неатрактивно от това да ограбиш този, който е учил и работи .... и затова има какво да му се открадне. Сегрегацията е морално неприемлива, но само ако става въпрос за един и същ биологичен вид. В случая въпрос за два вида, при които еволюционния процес е текъл в различни посоки - в единия случай към самоусъвършенстване, а в другия деградиране и върховенство на животинските инстинкти.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гелето от братя Галеви май се е развихрил :)
59
3
 
61
 
! Отговори
Зу преди 2 години
A защо не наречете нещата с истинските им имена? В Южна Африка в момента черните избиват белите и искат да ги изгонят от страната. Белите фермери са избивани, децата им убивани преди тях, а жените изнасилвани.Това не е просто недоволство срещу системата, а геноцид над белите хора.Но явно медиите никъде не отразяват това, по- комерсиално е да ни занимават с онеправданите черни в САЩ....
58
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черното е генетично увредено. Къде са от Амнести интернешънъл. Да си оправят попарата. Аман от комунизъм и човешки права за ***!
57
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха Петенце , толкова си късогледа петенце . В ЮАР единствените бели са тези които немогат да избягат от там. Там първо те убиват а после те обират и сега явно ще го разбереш, преди да бяхте отишли там да го бяхте проверили това нещо. ЮАР е загубена кауза , няма живот сред черните. Там могат да виреят само братя Галеви и Божков. Шиши не , ще го схрускат , има много пържолки по него.
56
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормалните бели не отиват да живеят в РЮА, както е сегашното име на бившата ЮАР.
55
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белия живот няма значение! По време на апартейда си бяха най добре
54
1
 
36
 
! Отговори
жктейк преди 2 години
ама в ЮАР хужавия живот за белите отдавна свърши . кво правите там ?
53
5
 
31
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Една не малка част от българите там избягаха от България,за да не ги гони правосъдната система у нас.Някой от тях добре познати в обществото престъпници.Жалко за останалите,които са потърсили по-добър живот.Нещата там няма да се успокоят.Нашите черни нямат нищо общо с диваците там и трябва да сме благодарни на обществото за това,колкото и да ги упрекваме за много неща.
52
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи да очакваме 40 000 българи от ЮАР да се завърнат в България! Нашите шаренокожи все още имат страх от полицията и не смеят да мародерстват и ораднат само дребни неща по селата.
51
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петя, Петя, петяяя...за оплакване си, щом си видяла красота и си си мислела, че си могла да намериш по-хубав живот от България, в центъра на ромски квартал! Ама за пари разбира се, човек, и оръжие хваща! Чакайте да ви свърше храната, преди да се сетите да се изнасяте! Ама Бойко сега не може да ви прати отряд 21, по обясними причини!
50
2
 
42
 
! Отговори
Varna преди 2 години
Следват кварталите, после фермите, и накрая Орания, утопичния град населен от наивни африканери които вярват, че черните ще ги оставят намира. После ще седят под едно дърво и ще чакат някой самолет да им пусне храна с помощи.Иронията е, че черните щяха да си живеят много по добре ако Африка беше още колония.Най богатия континент но без хора не става.
49
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук ще избухне бомбата един ден! Само да се натрупа "критична маса" (бройка) на нашите ... такова.
48
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, хората предпочитат да живеят във война от колкото да се върнат в племето ръкопляскащи по команда некадърни връзкари

Спонсорирани публикации