Мобилтел и Vivacom с един собственик?

Австрийската група Telekom Austria може да купи Vivacom, пише Die Presse
Обновена: 17 яну 2012 14:52 | 17 яну 2012 14:51, Бойчо Попов
120
Мобилтел и Vivacom с един собственик?
Снимка: Reuters

Четири години след последната си голяма експанзия - закупуването на беларуския Velcom за 1,4 млрд. евро и неуспешното придобиване на дял в Telekom Srbija през миналата година, пред собственика на Мобилтел - австрийския Telekom Austria (ТА), се отваря нова чудесна възможност за разширяване на Балканите.

„Третата по големина българска телекомуникационната група с фиксирани и мобилни мрежи Vivacom e обявена за продажба. И TA е фаворит за придобиването“, пише авторитетният австрийски всекидневник Die Presse.

TA вече е активна в България с Мобилтел. Групата придоби оператора през 2005 г. от инвеститорска група, водена от Мартин Шлаф, за 1,6 млрд. евро. Мобилтел сега има около 5,2 млн. клиенти и оборот от повече от 500 млн. евро на година (окончателните резултати за 2011 г. все още не са налични) и е лидер на пазара. Номер две на пазара е Глобул - дъщерно дружество на гръцката Cosmote (OTE).

Мобилтел обаче управлява само мобилни комуникации. Затова фиксираните бизнес мрежи на Vivacom са обект на желание за TA, като в резултат ще има възможност за взаимодействие.

Възможната цена за сделката в момента се проучва в бранша от инвестиционната банка Morgan Stanley, на която е възложено изпълнението на сделката. Vivacom е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро, като той дори може да я принуди да обяви несъстоятелност. Ето защо при сделката по-важна ще е не покупната цена, а поемането на дълговете и преструктурирането.

Засега интерес към компанията са обявили няколко компании, сред които е Oger Telecom. С тази компания в продължение на повече от година и половина кредиторите търсят начин за сделка, но засега все неуспешно.

В процедурата е и турският мобилен оператор Turkcell. Оферта за телекома подаде и българската компания "Експат капитал", собственост на бившия министър на икономиката и на държавната администрация Николай Василев. Ако турците и Василев подадат обвързваща оферта, австрийският телеком ще се опита да „надцака“ офертата им.

Още новини от света на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: МобилтелVivacomTelekom Austria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ама на запад не вземат по 200 евро заплата!
94
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато не стъпи някой сериозен оператор и няма закони ще ни дерат за по 24 ст. SMS.И к'ви са тия 10000 модела предплатени "абонаменти"/ваучери. Направо може да се изгубиш. На запад всичките са една цена, освен ако договората ти не е някакъв голям пакет.6 пенса миута.
93
0
 
22
 
! Отговори
До98 преди 12 години
Булсатком понеже се доказаха колко са не кадърни с телевизията, а с интернета още повече то няма толкова скапан доставчик са получили лиценз за GSM както и Maxtel - другите измамници дето така ми го набиха, че още ходя като нас$ан.
92
1
 
25
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Монополно положение на пазара !
91
1
 
43
 
! Отговори
Опитал преди 12 години
Ако не сме съгласни с договорите предлагани от М-тел имаме пълното право да ги оспорваме пред всички компетентни институций. И съвет: Извадете картата си със адвокат я депозирайте в сейф в някоя банка. Не казвайте на никой друг. След месец два ако получите сметка по голяма от месечната си такса без проблем можете да призовете банката за свидетел и да осъдите доставчика и за предишни сметки. Безотказно е и вече правено няколко пъти. Не е емного скъпо и после всички разходи се възстановяват.
90
0
 
49
 
! Отговори
bluEyes преди 12 години
Алооооу, Комисии за защита правата на потребителите, Закон за конкуренцията, някой ще се събуди ли в тая държава, как може в САЩ преди месец да спрат сливането на АТ&T с TMobile(1 и 4 на пазара там), а в България никой да не му пука, че от подобна сделка губят само хората.............
89
2
 
30
 
! Отговори
от 93 до 94 преди 12 години
Вече се оттървах от тях. Верно че сагата бе изнервяща за мен, но се свърши.Никога повече техен абонат.
88
1
 
28
 
! Отговори
До Бивш ментелец преди 12 години
По договора *** две страни. Едната си ти, а другата е доставчика. След като има несъгласие следва да се потърси съдник, за да разреши спора. Не е нормално да се оставя едната страна по договора да диктува всичко. Мобилтел е длъжна да спазва Българското законодателство, но явно понякога не го прави сама. Гониш си правата и това е. Не забравяй и да си поискаш обезщетение за причинените вреди загубено време, нерви докато сте спорили и т.н. Иначе няма да стане и ще продължават така и за напред.
87
3
 
47
 
! Отговори
Бивш ментелец преди 12 години
Развода с Мобилтел е много тежък и изнервящ. Знайте го от мен.Зададох на младото момиче в офисът им въпроса, какво се случва с договора на телефона ми, ако недай си Боже се спомина без време.Отговорът бе, че някой от наследниците ми трябва да плаща докъто изтече.Така, че правете си изводите. Умиране има, но отърване от Ментела няма!А за надписването на сметки, едва ли някой от вас се съмнява в това.
86
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един от първите клиенти на Мтел съм т.е. бях до преди 7години. И повече никога няма да бъда! Това са най-големите измамници който може да съществуват. Сега ако купят и 2 рите по големина измамници - Виваком, ще стане интересно но аз си оставям на 3 тата алтернатива и съм си доволен ( е поне докато и те не ме измамят ) но за тия 7 години не са го направили и се надявам и така да си остане. Просто Ментел искат да управляват всичко гсм,нет скоро и вик ще почнат!
85
6
 
16
 
! Отговори
Никито преди 12 години
Абе тука Никито Василев ли пише глупости. На дядо му начислили интернет - баси ***. Има бол аператори, какво се гънете за Вивател и Мтел. Не казвате какъв *** са орбител или Близу - щото наистина са такива - стоите в Мтела и се ежите. Ами прав ви път бе! Има и кабеларки под път и над път, предлагат всякакви услуги - че и БОБ се появи. Ама платени драскачи на най-големия мошеник - Н. Звасилев.
84
0
 
18
 
! Отговори
До 87 преди 12 години
В съда важи най-вече хартиения договор. Общите условия са описани в него. Останалото важи само ако си подписвал договор онлайн, но и за него си има правила описани в закони. Сега не знам какви договори изготвят а и нямам намерение на да ги подписвам с М-тел.
83
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Viv е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро". А ние да "треперим" за "чуждестранни" инвестиции. Нали след приватизацията на БТК "бъдещето" щеше да е светло и печелившо. Каква стана сега тя. Тези загуби са на гърба на целия български народ. И с цялата си наглост , който продаде компанията отново се е наредил на опашката. Докато ни баламосват с партии и "избори" (просто няма кой да избереш), те си трупат - за нас дългове, за тях печалби.
82
3
 
44
 
! Отговори
Има надежда преди 12 години
Ако си мазохист, ако обичаш унижението и приемаш болката за нещо нормално....имаш избор:- СТАНИ АБОНАТ НА МОБИЛТЕЛ!
81
2
 
17
 
! Отговори
До 84 преди 12 години
Никъде не съм споменавал, че "Общите условия" са част от хартиения договор! В това е врътката - на хартия пише съвсем малко, а целия ужас го има само онлайн, па който иска да го чете.
80
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Стъпките за отказване без неустойка са следните: 1 . Писане на жалба то отдел жалби на фирмата. 2. ако отговорът не ви удовлетворява, писане на жалби до комисия за защита на потребителя и Министерство на транспорта информационните технологий и съобщенията
79
0
 
15
 
! Отговори
До 82 преди 12 години
Има го в по новите договори. В преподписаните от преди го няма.
78
0
 
31
 
! Отговори
НЕ на МЕНТЕла преди 12 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ ПАЦИЕНТ НА МЕНТЕЛА.....НИКОГА!
77
0
 
14
 
! Отговори
До 81 преди 12 години
Има го в така наречените "Общи условия" и на трите оператора, така че самоволно сме си дали г*зовете на изедниците, за съжаление...
76
0
 
24
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Между другото никъде в договорите на повечето хора не пише че Мобилтел има право да дават личните ни данни на други фирми, като събирачите на дългове. Напротив, те като оператор на лични данни трябва да ги пазят и да не ги използват за комерсиални или други цели

Спонсорирани публикации