Уролози от ВМА с безплатни прегледи в рамките на Movember-2024

Те ще се проведат в дните вторник, сряда и четвъртък през целия ноември
23 окт 2024 09:38, Красимир Ангелов
5
Уролози от ВМА с безплатни прегледи в рамките на Movember-2024
Снимка: ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в инициативата с профилактични прегледи и скрининг за ранна диагностика на рак на простатната жлеза.

Консултациите със специалистите от Клиника „Урология”, ръководена от проф. Илия Салтиров, ще се осъществяват в дните вторник, сряда и четвъртък (през целия месец ноември), от 15.30 до 18.30 часа, в кабинет №242 (етаж 2 в Поликлиника-ВМА).

За целта е необходимо записване на телефон 02/ 92 25 334, до изпчерпване на предварително обявените часове. Не се изисква направление от личния лекар.

Препоръчително е пациентите да изследват предварително своя простато-специфичен антиген (ПСА/PSA).

Movember е ежегодна инициатива, която  цели повишаване информираността  относно методите за скрининг, диагностика и лечение на онкологичните  заболявания при мъжете.

Простатният карцином е едно от най-често срещаните онкологични заболявания сред мъжете в Европа, включително и в България. Европейската урологична асоциация препоръчва ежегодното изследване на туморния маркер на простатната жлеза – простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA) при всички мъже над 50-годишна възраст, както и след навършване на 45 години при мъже с фамилна обремененост за простатен карцином (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване). Резултатите от изследването трябва да бъдат консултирани със специалист-уролог и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента.

В началната си фаза на развитие простатният карцином не предизвиква оплаквания, затова профилактичните прегледи и изследвания са важни за навременното му диагностициране. Ракът на простатата е напълно лечим, когато е открит в ранен стадий.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Общество
Проф. Христова: Застудява, повече случаи на „бактерия човекоядец“ няма да има
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
да ходят наглоговорящите небългари, българите сме патили
1
0
 
1
 
! Отговори
Тратанци преди 3 часа
Пак чуждици бе... Поради що се срамиш бре писачи, на Български да пишеш, а драсккаш....при бре?

Спонсорирани публикации