Литовската опозиция се стреми да циментира изборната победа

Нарастващата разлика в богатството, националната сигурност доминират изборите
Обновена: 27 окт 2024 23:00 | 27 окт 2024 10:47, Гергана Попова
0
Литовската опозиция се стреми да циментира изборната победа
Снимка: БГНЕС/ EPA

Литовците се отправят към урните в неделя, за да решат парламентарни избори, доминирани от опасения относно разходите за живот и потенциални заплахи от съседна Русия, като опозиционните социалдемократи водят след гласуването на първия тур, пише Ройтерс.
Балтийската страна с население от 2,9 милиона души има хибридна система за гласуване, при която половината от парламента се избира чрез народен вот. Останалите се решават на балотаж в райони между първите двама кандидати, процес, който облагодетелства по-големите партии.

Ако левите социалдемократи успеят да съставят правителство, се очаква те да запазят ястребовата позиция на Литва срещу Русия и огромните разходи за отбрана.
Литва ще похарчи около 3% от БВП за въоръжените си сили тази година, според оценки на НАТО, което я прави шестият най-голям харчител във военния алианс.

Левите социалдемократи спечелиха 20% от гласовете на първия тур на изборите на 14 октомври, което я направи най-голямата партия, изпреварвайки управляващия Вътрешен съюз с 18% и антисистемната партия Nemunas Dawn с 15%.
Десноцентристката трипартийна коалиция на премиера Ингрида Симоните видя, че популярността й е подкопана от високата инфлация, която надхвърли 20% преди две години, влошаващите се обществени услуги и разширяващата се пропаст между богати и бедни.


След гласуването на първия тур лидерът на левите социалдемократи Вилия Блинкевичуте каза, че вече води преговори за съставяне на коалиционно правителство с две други партии - За Литва и Съюза на фермерите и зелените.
Вътрешните икономически проблеми бяха на фокус по време на предизборната кампания, като SD обеща да се справи с нарастващото неравенство чрез повишаване на данъците за по-богатите литовци, за да помогне за финансирането на повече разходи за здравеопазване и социална подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Избори 2024
Сухопътният Шенген трябва да е основен приоритет на политиците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари