Ще има ли сухопътен Шенген? БГ шофьори чакат с нетърпение

Бивш министър: Бизнесът губи от непускането ни
10 окт 2024 14:08, Инна Ангелова
11

Съветът на ЕС обсъжда пълното членство на България и Румъния в Шенген, но засега няма сигнали Австрия да е променила позицията си и своето "не".

Българските шофьори все пак очакват добри новини и спиране на опашки по границите.

От България за Австрия, Унгария, Италия и обратно - от години така в чакане по границите минават дните за Илиян. Според него страната ни е готова за Шенген, но не вярва, че ще успеем да влезем.

"Шенген, какъв Шенген, те хората си затварят границите нагоре. По-бързо ще минаваме, ама едва ли ще стане. Като тръгнеш от паркинга, докато влезеш и 3-4 часа минават и е голямо чакане", казва международният шофьор Илиян Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Да чака на границата срещаме и Кольо, тръгнал към Румъния с мисъл, че скоро ще влезем в сухопътния Шенген. "Трябва да ни пуснат, стига толкова вече", коментира той.

Според експерти страната ни трябва да даде ясен политически знак, защото освен облекчаването на трафика, печеливш ще е българският бизнес.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев споделя, че бизнесът губи много от престой, повече гориво, губи доставки и не са последно място има санкции.

"Най-големият интерес България и Румъния да влязат в Шенген е на самите страни членки на Шенген, тъй като ние като външна граница, решаваме изключително сериозни проблеми за общността. Няма къде да се ходи - ние ще станем членове на Шенген", коментира дипломатът Чавдар Минчев.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Русия
Огромните гори на Украйна са опустошени в ада на войната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русе Гурково тировете са на не повече от 10 секунди нощем 4-5 по групи през 5 мин живея в района и пътувам всеки ден, колко повече тези дни седя и чакам за ляв завой поне 5 мин един ми присветна че минах до миналата година не бях виждал украински ТИР сега са често Колко повече? За колите не говорим
9
2
 
1
 
! Отговори
aaa преди 1 седмица
Хайде, дано час по скоро го приемат, че ми писна да вися по 1-2 часа на границата с Гърция. Искаме да си хорим на море нормално!
8
5
 
5
 
! Отговори
alex преди 2 седмици
да бизнеса губи ама само собствениците , никав Шенген, еврозона, ЕС и НАТО - референдум трабва за това и то със 67% одобрение и над 50% активност . Мазните политици да го лапат
7
0
 
7
 
! Отговори
истерик преди 2 седмици
Като се сетя,че Вейсел паша е австриец,не очаквам нищо хубаво от неговите сънароници...
6
4
 
8
 
! Отговори
Ганди преди 2 седмици
А най вече ще спечелят каналджиите дето се занимават с емигрантите, жална и майка на Европата
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде да отворим карата и да помслим малко за Шенген - на запад - полза няма Сърбия и Македония. Север - Румъния и оттам Унгария. Ок, но пътя е кошмарен. Магистрала няма, а унгарците надали ще разкарат граничния контрол. Юг- Гърция (може би единствената далавера), ЮЗ - Турция (полза няма). Та за какво е този рев?
4
7
 
9
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 2 седмици
Копейкин каза никакъв Шенген. Шофьорите да отидат да протестират пред Копейкин.
3
4
 
9
 
! Отговори
Стойчо преди 2 седмици
Сухопътен муШенген млже и да няма, но около 100000 Мур гави бежанци и Близких Изьок със сигурност ще има.
2
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма шенген,размина ни се ,да са живи и здрави австрийците.
1
6
 
12
 
! Отговори
Ganjo преди 2 седмици
Не ви ли стана ясно,че Шенгенското споразумение няма нищо общо с камйони и камионетки.Ами,това е полицейска организация и тя се вълнува единствено от предвижването на хората и е преграда пред престъпници желаещи да влязат в Европа и да обикалят безпрепятствено.Много бързо забравихме,че до вчера бяхме в черния списък на Щенген като държава България, а отделно и хиляди българи...