Орбан: Решението за България и Румъния в Шенген до края на годината

Иска бързо приемане на страните от Западните Балкани в ЕС
Обновена: 9 окт 2024 12:23 | 9 окт 2024 12:23, Елка Василева
74
Орбан: Решението за България и Румъния в Шенген до края на годината
Снимка: архив, БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан предложи до края на годината да бъде одобрено решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство. Той каза това днес при представянето на програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

Във връзка с връщането на контрола по вътрешните граници от Германия Орбан каза, че трябва да бъде върнато надлежното функциониране на Шенгенското пространство, и отново предложи система за срещи на високо равнище по темата „Шенген“.

Според Орбан борбата с незаконната миграция е един от основните приоритети на унгарското председателство. Той отбеляза, че охраната на външната граница на ЕС е в интерес на целия ЕС, затова трябва да бъде оказана подкрепа на страните, разположени по нея.

Унгарският премиер отново предложи създаването на центрове за регистрация на мигрантите, които искат да влязат в ЕС, извън територията на ЕС и посочи, че сегашната система за убежище не работи.

„Незаконната миграция поражда антисемитизъм, различни инциденти, увеличаване на хомофобията. Може да не ни харесва, но това е истината“, коментира Орбан, като думите му предизвикаха едновременно и аплодисменти и освиркване в залата.

Според унгарския премиер ЕС не е в състояние да гарантира надлежната сигурност, затова е нужно изграждане и засилване на отбранителната индустрия. Като добър пример той даде страната си, която влага 2,5% от БВП за отбрана.

Като друг основен въпрос за унгарското председателство Орбан посочи конкурентоспособността на ЕС. Той отчете, че през последните години икономическият растеж в Европа е много по-малък от този в САЩ и Китай.

„Производителността се развива по-бавно, търговията се забавя. Природният газ е по-скъп за европейските производители. Зависимостта от руските енергийни източници застраши ръста на БВП, затова трябва да оказваме подкрепа в енергетиката и да изграждаме инфраструктура за втечнен природен газ“, отбеляза Орбан.

По думите му зеленият преход не е решение в областта на енергетиката, а очакванията му са, че до 2030 г. броят на предприятията, разчитащи на изкопаеми горива, няма да спадне.

Орбан отново призова и за бързото присъединяване към ЕС на страните от Западните Балкани.

„Няколко страни кандидатки отговарят на техническите условия, но няма политическо единодушие“, отбеляза Орбан и обеща да организира среща на високо равнище за интеграцията им.
(Специален пратеник на БТА в Страсбург Валерия Динкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от Русия
Русия: Спешните горещи линии със САЩ и НАТО остават, ядреният риск нараства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не съм много сигурен за положителен резултат за нас с румънците. Румънците граничат директно с Украйна и Молдова. В момента по границите на Румъния, Унгария, Словакия и Полша е като укро-мравуняк. Румънците гледат на Молдова като на някакво братче с умствен дефект. Както ние сме с македонците. А Молдова си е географска област от Румъния. Към нас пък ще тръгнат де що има кюрди, арабели и каквото е там от Турция и на юг. И всичко драпа на запад. И вече се лигавят тия. Ще ни приемат или не? Скука!
61
0
 
3
 
! Отговори
спилий преди 2 седмици
това решение е задължително е без орган република северна Македония обаче може да продължи към есе само след приемането на българите в конституцията
60
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Орбан е истински държавник. Неолибералчетата с промити мозъчета не го харесват изобщо
59
2
 
2
 
! Отговори
не не не и не преди 2 седмици
да си ги нямаме такива !!! ако някой не е запознат с дъблинския регламент . ето какво пише в него "Обикновено отговорната страна-членка е държавата, в която жалбоподателят първо влиза на територията на ЕС"
58
4
 
12
 
! Отговори
43657 преди 2 седмици
Тук, нещо май не така, да не стане влизате в Шенген, и пускате СМ във, ЕС, Орбан е много хлъзгав
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе не знам Орбане, дали не ни трябва ПОСРЕДНИК, как мислиш?
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Шок... А КАК са българските пенсии , спрямо ЕВРОПЕЙСКИТЕ ... ?
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Зозо...уНГАРИЯ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ , ще получи ,... а ние ГДЕ СМЕ ? През Бг минават 4 пАтока , и една патица , но няма кранове за нас . За Германия , отново СЕВЕРЕН ПОТОК , руска газ по тръби ,... даже през Укрия , защото , ЕС е ''еди-нен'' , САМО ЗА ЕДНИ !
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
''До края на годината..'' !? Резултатите ---същите , чак след 2027г. , като в ЕС всички държави си ЗАТВОРЯТ ГРАНИЦИТЕ !Не случайно , ЕС е ''единен'' , т. е. , само за ЕДНИ !
53
2
 
8
 
! Отговори
до 51 преди 2 седмици
До Анонимен,това,което обясняваш е верно,но е много сложно за българския русофил-фашист,той си харесва Путин,Орбан,тръмп и цялата фашистка ***
52
2
 
9
 
! Отговори
Тенгри кан преди 2 седмици
Плашеха, плашеха с Орган, оп, извинете Орбан, ционистите, електората в ЕС, а накраа, той са оказа правоверен семит! Никога ен съм го харесвал, генетично ми е антипатичен, а сега се оказа и мадярско семитажно жуже!;))) Шути на ***, Лайер на Байер;))) обикновен пииирас!;))))
51
4
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Украйна спира преноса на руски газ към Унгария от нова година. Тогава на Орбанчо му остава по Бойков поток само да получава газ. За това е омекнал в позицията.
50
8
 
9
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 седмици
Герб дпс и пп вече ни напьлниха с бежанци от австрия да ги издьржамеАйде няма нужда да приемаме и от други страниМоже и без шенген
49
6
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 2 седмици
Орбан иска да се отърве от афганистанците като австрия и да ги натири бьрзо тукСьгласно дьблинският договорЯвно е взето окончателното решение за - бг
48
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този мрсник е един от най - големите душмани на БГ. В РСМ държи почти всички телевизии и въобще медийни издания и директно от него зависи антибългарската кампания в страната. Груевски къде избега, ми в Будапеща. А сега този михлюззин ще ми се прави на миротворец, ходи в Скопие, Мицко му полиза ръчицат, д..пенцето и бай ти орбан - хегеш-мегеш МК била готова, демек БГ сме лошите. Ай сик...р, ла..но маджарско. Въобще оста е като преди 150г. - АвстроУнгария - Сърбия - Русия
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен Той не е маджар! Маджар е Питър Маджар (неговият конкурент), а тоз е унгарско-словашки суганин.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Решенията трябва да ги взимат България и Румъния, а не ти! Натрапник , навлек.. наглец! До толкова е преял с власт, че иска да говори и от името на други. Не е ли откачалник?!
45
3
 
12
 
! Отговори
Шок преди 2 седмици
Средната пенсия в България 100 хиляди рубли. В Русия - 17000 рубли
44
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То в Европа вече Шенгена отпадна. Пак е с граници
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя искаше да ни подхвърли това като бонус за сделка с РСМ ама не би...