Урсула фон дер Лайен настоява страните от ЕС да номинират жени за постове в ЕК

Тя е притиснала най-малко пет малки страни от ЕС
3 сеп 2024 23:37, Гергана Попова
102
Урсула фон дер Лайен настоява страните от ЕС да номинират жени за постове в ЕК
Снимка: БГНЕС/ EPA

Шефът на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен оказва натиск върху страните от ЕС да номинират жени за еврокомисари, тъй като се стреми да избегне потенциалното унижение да представлява екип, доминиран от мъже, пише Politico.

Още по темата
"Фон дер Лайен е притиснала най-малко пет малки страни от ЕС, включително Словения и Малта, да обмислят замяната на техните кандидати мъже с жени", пише още Politico.

Шефът на ЕК призова Малта да удължи мандата на настоящия еврокомисар Хелена Дали, вместо да изпрати Глен Микалеф, предложен от малтийския премиер Робърт Абела. Според дипломати обаче "това би подкопало авторитета му", така че Абела не промени решението си. Фактът, че промяната на кандидата ще бъде мотивирана от пола, "няма да се хареса на правителството и малтийския народ като цяло".

Фон дер Лайен наблюдава множество кризи по време на първия си мандат като ръководител на изпълнителната власт на Европейския съюз, включително справяне с пандемия и пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Сега най-влиятелният политик в Европа е изправена пред неочаквано предизвикателство, докато събира своя екип от 26 комисари от страните-членки на Европейския съюз: постигане на равенство между половете. В момента девет жени са номинирани от националните столици, с изключение на самата фон дер Лайен.

Експерти и политици, които са съгласни с искането на фон дер Лайен, казват, че нейната Комисия може да се окаже по-малко колегиална и в крайна сметка по-малко ефективна в резултат на липсата на достатъчно жени на масата.

Изглежда, че това искане е имало обратен ефект, тъй като повечето страни отказаха да се вслушат в искането на фон дер Лайен и изпратиха само едно име (само България публично номинира мъж и жена).

Ако не успее, фон дер Лайен може да се изправи пред унизителната задача да каже на парламента, че не е успяла да постигне баланс между половете, само няколко месеца след като обеща, че ще го постигне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от ЕС
Високи цени на полети, хотели... наблюдават се признаци на умора от пътуванията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
21
 
! Отговори
Анализатор преди 2 седмици
Истината е,че след пет години,нещата ще са толкова зле,че за тия либерасти и АНТИчовешката им политика няма да гласува никой друг освен обратните,а дори и те ще се отвратят от господарите си.
36
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има нещо сбъркано в тая куха лейка
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом има политическо решение за жени в политиката, това означава лошо за жените, употребяват ги, плюс това жените нямат определени качества във турболентни времена, и ми се струва че идва още война, ще има още войни и жените няма да са решението, a възможността тия войни да се реализират
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако убеди няколко членове да си сменят пола ще постигна баланс между половете.
33
1
 
14
 
! Отговори
Руси преди 2 седмици
Братята мюсюлмани ни колят по улиците ,тая прави политически ПиАр и прокарва диверсия и полово разнообразие. Вместо да изберат най-подготвените ,те си правят упражнения ! Европа е на колене ,тая баба се държи като господар на Европа ! Нямам нищо против нея като човек ,но не става за тази длъжност!
32
11
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Радев затуй ли е искал две жени???
31
1
 
11
 
! Отговори
Танас преди 2 седмици
Как не се намери някой луд да й резне зелката на тази неадекватна жена ? Как все се случва на опозиционери. Случайност ? Не мисля ! Глобалистите трепят наред. Тези алтернатива за Германия и прочее ,да не мислите че са случайни.. дадоха им аванта да се провалят ,та тия сатанисти да се прегрупират.. всичко е нагласено ,няма никакви случайности вече. Който си мисли ,че нещо зависи от народа ,се лъже жестоко! Даже изборите са направени ,да си мисли *** ,че някой го бръсне за слива!
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако е пък жена-лесбийка и при това чернокожа еврейка, Урсула е готова да й остъпи своето началническо място .
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баба ми едно време казваше"Там където командват жени аийр (управия) нема.ЕС е доказателство за това.
28
0
 
19
 
! Отговори
Руси преди 2 седмици
С подобни приоми ЕС става посмешище ! Трябва най-кадърните,а не просто защото си мъж ,жена или от третия пол. Не напразно ЕС е пред разпад , понеже робува на подобни идеали. Това е лудост !
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вече не е важно да си кадърен. Важното в да си жена, ако се дири такава, че рен, ако такъв трябва, транс, ако трябва разнообразие в екипа и тн. Квотен принцип. После защо нямало кадри в ЕС. Ами всеки се спасява, където ще е ценен за това, за което е учил. Да стои тук да му сложат жена или транс-колега на същите пари, без да знае и поливината, само защото е правилното полово попълнение? Това е лудост.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как е възможно толкова високи постове да се дават на някого само защото е жена? Това не е ли класически пример за дискриминация? Аман вече от тази либерастка простотия и двойни стандарти! И пак гоним някакви равенства, все едно сме в СССР и строим комунизма - Европа пропада жестоко под натиска на собствената си глупост.
25
2
 
3
 
! Отговори
Аха преди 2 седмици
Ако не друго поне ще е по шарено. И без това света вече не е толкова розов.
24
0
 
10
 
! Отговори
педераси и педофили преди 2 седмици
няма ли да е по-добре
23
0
 
7
 
! Отговори
66 преди 2 седмици
Всички тряа са ЛГДФТЪ ли кви им думаа на ониа там оранжбозавите.
22
1
 
5
 
! Отговори
мммдаа преди 2 седмици
урси явно по жени си пада , иска нещо ново
21
0
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 2 седмици
Абе жени трябва да номинирате!!! А ко нямате жени, бийте хормони на млади мъже и пак ще станат жени. Така ще изпълним квотите на европейските директиви. ЕК е пътя истината и живота. Днес трябва да са жени, утре трябва да са транс, вдруги ден трябва да са АИ. Закона е за коне, не е за лъвове. Дайте още жени на тездяха.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да, и колкото по-глупави, толкова по-добре.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е ли по-важно човекът да е кадърен, лaйнeeн?
18
0
 
13
 
! Отговори
Психото преди 2 седмици
Крайно десните ще ви оправят, много започнахте да дразните, и не само ще има списъци, но ще се кара и по списък;)