Германия обмисля връщане на казармата

Страната трябвало да е годна за война
12 юни 2024 14:51, Стела Стоянова
64
Германия обмисля връщане на казармата
Снимка БГНЕС

Германският министър на отбраната Борис Писториус се очаква да представи днес плановете си за нов модел на военната служба, предадоха ДПА и БТА.

След като информира парламентарната комисия по въпросите на отбраната, той планира да изложи предложенията си на пресконференция този следобед. Писториус каза, че подкрепя някаква форма на задължителна военна служба, поне до известна степен - въпрос, който в Германия създава противоречия.

Задължителната военна служба в Германия бе на практика отменена през 2011 година, въпреки че германското законодателство съдържа правила, съгласно които хора може да бъдат набрани за войници в случай на война или други видове напрежение.

През последните години германските въоръжени сили изпитват недостиг на личен състав и миналата година броят на военнослужещите спадна до 181 500 въпреки усилията да бъдат привлечени доброволци.

Нахлуването на руските сили в Украйна наложи да бъде направена равносметка за състоянието на германските въоръжени сили - канцлерът Олаф Шолц обеща да ги възроди, отбелязва ДПА.

Министърът на отбраната Писториус нареди да бъдат проучени различни модели на задължителна служба във въоръжените сили. ТойГермания обмисля вр каза в парламента, че Германия не може да разчита само на доброволци. Военният министър неведнъж е подчертавал, че Германия трябва да стане „годна за война“, за да може да действа като надеждна възпираща сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ото Фон Бисмарк-железния канцлер е казал.Не всеки може да бъде истински мъж но само истинският мъж може да бъде войник.Германия има ни хилядолетни традиции по подготовката на мъжът за войник.Може да се каже че тези години в които ролята на казармата беше игнорирана са загубени години не само за Германия а и за България.В нашия народ традициите по изпращане на войник бяха като на сватба.А до 40-50 години на миналия век мъж който не е служил беше приеман за дефектен и не можеше да се ожени.
35
2
 
4
 
! Отговори
47383 преди 3 месеца
Трябва всички навършили пълнолетие в ЕС да влизат в казармата няма значение пол мъж жена то даже и инвалидите и със специални потребности все пак трябва да ги приобщаваме.... тогава ще си дойдат нещата на място...3 години са ок като за начало...
34
4
 
8
 
! Отговори
селянин преди 3 месеца
казармата каквато беше е пълна глупост за 2 годин съм стрелял 6 патрона от калашник и 5-6 от пищов хвърлил съм една тенекиена бомба другото е маршировки и караули аааааа еднаж одихме у гората нещо кат ориентиране по карта та се изпогубихме хи хи хи
33
2
 
6
 
! Отговори
алфа,бета, гама преди 3 месеца
Крет...ни, ако допуснат слънцата да станат няколко, армия нема да им тряба.
32
5
 
12
 
! Отговори
Ванга преди 3 месеца
Само война им в главите! Каквото си мислят, това ще се случи.
31
4
 
7
 
! Отговори
Тоя 29 преди 3 месеца
Оти мести темата. Сър-Тя е за германците. Не съм копейка и бях в армията. Била е по-многобройна и въоражена. Загубих 2 години в сапунки, караул и глупости. Просто сравняват факти. Всеки иска детето си в университет, а не някаква фуражка да го навиква. Темата е за Германия.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Връща казармата , връща ДВГ , връща семейните ценности ,връща социалния модел . Тез са русофили да знаете ....
29
8
 
13
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Руското знаме май ще трябва пак да се вее над райхстага, че да им дойде акъла на немците.
28
12
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 месеца
Интересно е как родните копейки мишеят за соца и казармата, но са против задължителната такава. Що бе копейки нали харесвате Русия, а там е така.
27
7
 
6
 
! Отговори
евроатлантист преди 3 месеца
А у нас кога? Нека и у нас да се върне казармата и да може да се подготвят младежите за отбрана на републиката и на тукашните фирми. Ако трябва да пратим и войска в Украйна да громи Русия и да защитава святата евроатлантическа идея.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все повече заводи в Германия затварят. Китайските коли бият немските по всички показатели. Последните месеци около 125 хиляди немци са минали във военно промишления комплекс. Проблемът е как ще се финансира този ВПК, като няма потребление, заводите затварят, няма приходи от данъци, и с какво ще плаща държавата на военните заводи? Германия е на евро, не на долари, напечата долари. Или може би ще печатат евро.
25
3
 
19
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
С кой смятат да воюват?
24
3
 
20
 
! Отговори
Роки преди 3 месеца
Той хубаво иска, ама в Германия са вече предимно арабески, ***, онези със наме дъга и всякаква ***....
23
4
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Най-доброто в немската армия са униформите за бременните танкистки, които Урсулата поръча. Вероятно, защото не са произведени в германия.
22
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С кой ще воюват, май скоро ще има пак ГДР
21
4
 
17
 
! Отговори
Панелен пАвиАн преди 3 месеца
Чекаме новата евро-армия!В нея ще приемат не само мъже и жени, а и от всички други полове: по 1 батальон трансджендър, небинарни, гейове и лесбийки...А защо не и багальон съставен от двойки любовници, както в древногръцката Тиванска армия!?Скоро в Германия, после и у нас....
20
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/2 "... но 60% от младите германци са против войната с Русия и показват на Борко среден" - Ц. Под 22% са гласували за АфД и Вагенкнехт и да няма война.
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно пак ще се въведе заплахата : "Ако не слушаш, ще те изпратят на източния фронт!"
18
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия разполага с над 2 хиляди тактически ядрени бойни глави, САЩ малко над 400. Русия сега има не само паритет, а значително превъзходство пред запада, и по брой, и по технологии. ЕС не разполага с никакви тактически ядрени оръжия.
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕС теоретично и практически може да събере спокойно 100 милиоана армия - ЕС е 500 милиона, а максимумът е 50% тоест около 2.5 милиона. Практически това няма никакво значение - и дори 1 милиард войска да събере - в ядрената война нямат никакво значение нито моралния дyx, нито икономическия потенциал, нито демографията, нито природата и природните богатства. Само два фактора - площ и брой ядрени глави. Целият ЕС е един голям гъстонаселен град.