Търсят се 269 хил. работници: България се нуждае от миграция

Адвокат: Предвижда се единен регистър за търсещите закрила у нас
22 фев 2024 17:45, Анисия Иванова
224
Търсят се 269 хил. работници: България се нуждае от миграция
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори. България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана, това коментира Диана Радославова, главен адвокат и съучредител на фондация "Център за правна помощ - Глас в България", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

След решението за приемане по въздух и море на България в Шенген правителството предложи промени в Закона за убежището и бежанците, като се цели да се синхронизира нашето законодателство с европейското.

Общественото обсъждане за закона свърши, като е с оглед на бъдещото преструктуриране на европейския пакт за убежище и миграция, като у нас се цели процедурите по границите да са по-бързи и всичко да се извършва в по-кратки срокове, каза Радославова. Европейските промени, който целят сигурност, защита и превенция на нелегалната миграция, идват в ущърб на човешките права, като в България е нямало правителство, което да постави въпроса за миграцията на дневен ред, за да се дискутира по-широко.

В България никога не е имало добро ниво на интеграция. У нас се наблюдава и значителна вторична миграция на украински бежанци, които след престоя си тук са се отправили към други европейски държави.

Новите промени се отнасят за връщането на мигранти и релокацията им, като не се говори за интеграция. Тенденциозно е да се разглеждат пребиваващите на отделни групи като: бежанци, трудови мигранти и тн. Яуари излязоха проучванията на Агенция по заетостта, където се казва, че България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори. Има много законодателни празнини, които трябва да бъдат запълнени, не само в Закона за убежището и бежанците, а и в Закона за чужденците, за облекчаване на достъпа до трудовия пазар, разрешения за работа, получаване на визи.

"Друг голям проблем е хората, които вече са на територията на страната – тласнати в така наречения сив сектор, защото те са невидими, защото са без документи по една или друга причина, техният брой никой не знае – той постоянно се увеличава.У нас липсва регулаторен механизъм, с който тези хора, които са в България да имат достъп до трудовия пазар, да излязат, да се покажат, ако ние въведем система едва тогава ще видим каква реалната бройка на тези хора, защото те ще се покажат на повърхността, ще платят такси, ще започнат да плащат данъци и по този начин се мисли – как миграцията да бъде менажирана, защото ние се нуждаем от миграция. България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана“, обясни гостът.

Адвокат Радославова добави, че има нежелание целият процес да се разгледа комплексно. Предвижда се единен регистър за търсещите закрила у нас, който да свързва и улеснява комуникацията между институциите.

Все още няма данни за бежанска вълна вследствие от войната в Близкия изток, но е конфликт, който е на ръба да излезе извън пределите на Газа.

"Трябва да гледаме този конфликт в контекст на останалите, които се разразяват, които са извън територията на Европа, но и тези, които вече са на територията на Европа. Така че очакването тези конфликти да се успокоят и да намалее притокът на хора към ЕС и конкретно към България е никакъв, ние трябва да сме готови за тази солидарност, която трябва да покажем към хора, които търсят закрила“, допълни тя.

Нарушаването на човешките права на мигрантите у нас започват от идването им на границата, където често биват изтласквани и много често това се случва със сила. Според Хелзинския комитет за 2022 г. е имало около 6000 отблъсквания, като това число за 2023 сигурно ще е по-високо. След преминаването на границата в България се сблъскват с един от най-рестриктивните системи за закрила, като гостът обясни, че желанието на мигрантите да напуснат страната ни за друга европейска такава не е случайно. Цели се да се унифицират системите из Европа, за да може хората да имат гарантирани права.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
15
 
! Отговори
До 34 преди 6 месеца
Няма отворени позиции! Тези 269 хил няма да работят също а ще си живеят на ваша издръжка!Това са само оправдания на правителството!
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България се нуждае от деца българчета, националисти и златото на Челопеч за Българите!
30
0
 
19
 
! Отговори
Чичо преди 6 месеца
И къде точно ги търси? В махалите или под земята? В сайтовете за работа има 40-60000 обяви барабар с държавна администрация и борси. Къде са другите 200 хил отворени позиции?
29
6
 
11
 
! Отговори
Бългаpската Меркел преди 6 месеца
Велкомен скъпи африканци и араби, добре сте дошли в Бyлгapиcтан!
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Политиците изгониха младите българи по чуждите държави, а сега ще внасяме. Бежанците е все едно тези от гетата да ги видиш да работят, те търсят само социални.
27
0
 
18
 
! Отговори
маалатъ преди 6 месеца
"""""България търси почти 269 хил. работници""""" -------- Сериозно!? Хм, въобще не съм забелязал такова "търсене" на работниц в Бг!!! По-голяма "статистическа глупост не бях чувал", че то в Бг няма никаква промишленост, машиностроене, производство и сел. стопанство, остава само сектора на Обслужването!!! Това май е претекст, под който Бг трябва да приеме "Бежанците" от Зап.Европа на своя територия!?
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демек още 260 Осссраинци или ЕвроИндоЕвропейци...само че те не работят а ние ги издържаме. Само някакви ШорошоидниАдвокати реват за прави и свободипо телевизиите и зипълняваме поръчките на Анти-Човешкият Запад. За една година ПП-ДБ-Гроб взеха 10 млрд заеми, дадоха ги на САЩ, хрантутим Осссраинци и си дарихме Оръжието - това се нарича правосъдна реформа!
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Честит ви Шенген! Вие смятахте, че ако гласувате за ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС, по-лошо няма да стане, а ще се събудите утре когато почнат да ви колят и изнасилват по улиците и домовете ви. В това време онези ще са си на островите (както си го казаха сами).
24
3
 
24
 
! Отговори
Берлин преди 6 месеца
В момента вие плащате по 20 лева на ден издръжка на 250 000 украински бежанци! Здрави прави мъже и жени! От вашите данъци и българския бюджет! Те защо не работят в България?
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що бе,нали едни икономически апологети твърдяха повече от 30 години,че ниското заплащане ще ни направят конкурентни и магнит за чуждите инвестиции,как сега конкурентни ли сме или пък пращим от чужди инвестиции след като прогонихме над три милиона българи?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 21 : Какво имаш предвид под "истинска работа"? Всяка работа е истинска, а ти просто си човек, който не уважава труда на другите. И как очакваш тогава някой да уважава твоят труд?
21
3
 
20
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 6 месеца
Гответе се за 260 000 мигранти внос от Африка и Азия. Чернокожи и араби. След 10 години тук ще бъде ад, останалите българи ще ги е страх да излязат навън. Честито!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не! България НЕ СЕ НУЖДАЕ! Едната полза от емиграцията е, че вече работдателите, дори и да са монополисти, не може просто да предлагат 20 соттинки, кдъето трябва да дават лев! Ти искаш да съсипеш ВСИЧКО ХУБАВО, адвокатке! Адвокатке - работила ли си някога истинска работа?
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A безработните българи??? Или тях не ги слагате изобщо в статистиката?? Не само роми са безработни.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Социалната система в цяла Западна Европа е така създадена, че да развъжда разложение престъпност, затова се давят на тези лодки. Малцина от тях искат да работят или дори могат да правят каквото и да е, затова западна Европа се превръща в огромно гето. Не допускайте това да се случи и в България !
17
1
 
26
 
! Отговори
Берлин преди 6 месеца
Колкото повече нелегални емигранти идват в България, толкона повече ще трябва да работите ВИЕ българите и ще ви вдигат данъците и взимат заеми за да ги издържате!
16
0
 
25
 
! Отговори
Берлин преди 6 месеца
Това не са летални емигранти с висше образование! Това са нелегални бежанци, които даже не могат да четат!!
15
0
 
38
 
! Отговори
Берлин преди 6 месеца
И в Германия същото: 2023 дойдоха 4 милиона емигранти, а недостига работна ръка!!!Щото никой от тях не работи, само взимат социални помощи!
14
8
 
1
 
! Отговори
Козар преди 6 месеца
До макПриятел, то това десетилетие повече на тридесетилетие прилича. Иначе да ти кажа, съвсем с друга култура са си ромите и май наистина "нормални" хора от другия край на света ще свършат повече работа.
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чакай мигрантите да работят за 1000 лв, когато ще им дават по 2000 помощи от държавата.