Жилищният пазар в Германия спря, у нас още дава добри възможности

Хелмут Ланг: Пазарът вече не е в полза на големите офис проекти
15 ное 2023 18:15, Анисия Иванова
64
Жилищният пазар в Германия спря, у нас още дава добри възможности
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите предизвикателства пред строителните фирми и строително-предприемаческите компании тази година са свързани с драстично намалялата активност на жилищния пазар в някои европейски страни. Минахме през период, в който имотният пазар се балонизира в резултат на ниските лихви, нулевите лихви, дори отрицателните лихви. Както и в резултат на силното търсене, породено от ниските лихви и желанието на хората да си запазят спестяванията. В Германия преди две години лихвите бяха малко над 1%, сега са близо 5%. Това докара жилищния пазар до точка на замръзване, а в момента той е спрял. Някой ден пазарът ще се възстанови, защото хората винаги ще търсят възможност за настаняване. Преди 15 години ситуацията не беше по-различна, но все още имаше жилищна активност. Това заяви Хелмут Ланг, изпълнителен директор на „Линднер Груп“ в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Луди времена бяха последните 10 години в Германия, както и в други европейски държави, в Обединеното Кралство. Сега ситуацията е коренно различна – в Германия лихвите по жилищни кредити доближават 5 процента, в комбинация с все още висока инфлация. Ако гледаме сградното строителство, там инфлацията е още по-висока“, обясни гостът.

Така от една страна имаме драстично повишени разходи за жилищно строителство, а от друга – много по-високи лихви. В момента пазарът е просто спрял, отбеляза Ланг.

По отношение на България обаче ситуацията е различна и лихвите все още са приемливи.

"Цените се покачват, но не със същото темпо. Това ни дава възможност като базирана в Германия компания да правим в момента по-добър бизнес тук, в България, отколкото в родината ни“, смята Ланг.

Той очаква активността на жилищния пазар в най-големите български градове да остане висока по отношение на броя сделки. Все още отчитат добри продажби в България - няма рязък спад, какъвто има в Германия. Там „Линднер“ не оперират в жилищния сектор, но това, което чуват от компании в този сектор е, че тяхната дейност е напълно спряла.

Ако погледнем Германия или Франция, въпросът е колко устойчива ще бъде тази политика на високи лихви. Очевидно няма други опции за справяне с инфлацията, но от друга страна това „убива“ голяма част от икономиката. На практика в Германия и Великобритания може да се види как високите лихви „повалят“ целия сектор, посочи Ланг: "Смятам, че недвижимите имоти в момента са добър, стабилен бизнес – особено жилищното строителство. Но към момента не може да се говори за балонизиране“.

За строителството на офис сгради Ланг отбеляза, че пазарът вече не е в полза на големите офис проекти. Според него тенденцията за работа от разстояние е много опасна. Трябва да се вземат предвид и ефектите от дигитализацията - това ще доведе до по-малко заети хора и съответно до нужда от по-малко офис площи.

По отношение на търговските площи Ланг подчерта, че моловете трябва да се трансформират много бързо.

"Това, което трябва да направите и което ние правим засега успешно, е да трансформирате моловете в смесени обекти, предлагащи различни видове забавления и функции. И само малка част от площите да останат за класически магазини. Само този микс ще ви осигури добро бъдеще", съветва гостът.

Във връзка с новите инвестиции на „Линднер“ в България в образователна среда и технологичен парк Ланг разказа за първата копка на друга важна част от проекта на компанията в Лозен, където основен акцент ще бъде училище за 600 ученици. Друга ключова част от проекта ще бъде технологичният парк. Тя ще представлява основно офис парк, но той подчерта, че ще бъде насочен само към технологични компании, в това число големи компании с R&D центрове и стартъпи. Ще наподобява кампусите на Google, в които се събират хора с напредничаво мислене и обменят мисли и знания от различни области.

„Като група от компании обаче ние правим и нещо друго – в Германия инвестираме в стартъпи. Става въпрос за типично дялово инвестиране, без да участваме в бизнес операциите на стартъпите.“

Предоставяме финансова подкрепа на много ранен етап - сийд финансиране, както и в следващите фази на развитие. Обмисляме да правим това и в България – да привлечем обещаващи стартъпи в технологичния парк и в част от тях да инвестираме, ако се споразумеем, заяви Ланг.

В момента компанията инвестира главно в стартъпи, които имат нещо общо с основния им бизнес – строителството и производството на модерни фасадни системи и интериорни елементи.

По отношение на тенденциите в европейските страни Ланг даде за пример Мюнхен, където има ясно изразена тенденция, че хората, които живеят и работят в центъра на града, сега се преместват към покрайнините.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Теглете парите от банките. Европейските банки плащат 3-4 % на краткосрочни депозити.Българските банки са измамници. Вземат ви парите и ги раздават на разми счупили да купуват тухли а после ще Ина олеле КТБ-2, 3 и 4.
42
3
 
13
 
! Отговори
BG преди 5 месеца
10К евро е малко за София! Ако в Женева вървят по 20К, в Монако почват от 40К, то при нас в Люлин трябва да са около 65К, а в по елитните квартали като Малинова Долина трябва да са поне 100К за квадрат!!
41
9
 
8
 
! Отговори
Ранбо преди 5 месеца
Българите имат на влог в банките около 50 млрд евро. Това означава че банките срещу тези пари ще раздадат минимум 400 млрд ипотечни кредити. Ако в близките три години с продадат 500 хиляди жилища, то средната цена ще бъде около 800 хиляди евро. С една дума, справедлива цена за квадратен метър средно в България е 10000 евро. В София реално ще е поне два пъти повече.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не съм си купувал жилище от над 200 години.... моите дедовци са ми оставили толкова много жилища по планините дето комунистите не успяха да направят ТКЗСета, понеже там нема как трактори да орат.... че всеки ден като дойде нощ спя със нова булка в стар дом от моите баби и дедовци!
39
0
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 5 месеца
Цените на къщите спрямо 2 квартал на 22г от 3 кв на 2023 паднаха с 12.1 % ..очакваме и скоро време-2024 година реакция и на нашият пазар на имоти да се прехвърли от Германия
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Балона се пука!!!!!!!!!!!
37
1
 
26
 
! Отговори
хахахаха преди 5 месеца
дава, плащайте цени като в лондон за кутийки.
36
1
 
26
 
! Отговори
Име преди 5 месеца
Ами наистина, и аз си спомням, как през 2007-8 г. Станишев казваше, че в Бг криза няма да има, а на запад вече се усещаше. А после стана тя каквато стана. А ние сме свързани с тях по много начини. И износ, и работещи там. Износът може да намалее, работещите да се върнат (с празни джобове). Левът е вързан за еврото, няма как да не вдигнат и при нас лихвите, въпрос на време е.
35
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чета новини и за САЩ, Англия и Германия се казва че цените падат, като в някой германски градове с близо 20%, общото е че в тия държава има голям наплив на емигранти, а в нашата жалка държавица, където намаляваме със 100к на година, нямало да паднат, защото имало недостиг на жилища. Айде ще видиме какво ще стане.
34
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само да припомня . Голямата криза започна в края на 2007 . През цялата 2008 цената на имотите падна само с 10 % и като дойде 2009 - двойно надолу 2010 тройно . ЧСИ продаваше тристаен ново строителство в София за 32 000 ЛЕВА Повече от година всеки месец сваляше цената с по 200 лева и нямаше кой да даде тия пари .Само припомням щото на га.ня паметта му е къса .Не казвам че и сега ще паднат толкова а че ще падната двойно .Ако тристаен в София е 150 000 евро ще стане 150 000 лева което е нормално.
33
2
 
11
 
! Отговори
Не сме затворен паза преди 5 месеца
Да сложиш парите в бг банка на тези нулеви лихви не знам колко неграмотен трябва да си. В една Румъния може да вземеш поне два пъти повече. И пак са защитени, да не кажа, че ктб-та там няма, а тук видяхме. Причините тук все още да са ниски ипотечните е, че ливади, вади и долини са застроени като за последно. И в момента не се продава, а при лихва 2% нагоре съвсем ще замре пазара. Това обаче е неминуемо, защото всеки с малко акъл ще си премести парите за лихва и нашите до 1г ще трябва да вдигат!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 18 Това е "програмиста" Сидни, "кореняк софианец" от Овча Купел. :)
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Брех, всички станали геополитически експерти. Състоянието на таз държавичка е неоспоримо доказателство, колко сме над нещата. Горките европейци, щом калпаците им предричат крах. Я дайте да научим света на икономика и политика, нищо, че и македонците ни се смеят вече.
30
5
 
30
 
! Отговори
Джоб преди 5 месеца
Все за нещо гледате да скатаете парици, да премислите, обмислите, да ги турите някъде та да не ви ги открадне некой или инфлацията да ги докопа, да има за унучето и т.н. Не се научихте, че веднъж се живее, веднъж сте млади, веднъж ви се иска и можете. В тоя живот втори епизод и шанс няма. Инвестирайте в квалификация и образование. Останалото съвсем спокойно може да го ипукате за кеф, защото първите две ще ви носят доходност, а не имоти, злато, койни, акции, депозити и т.н. Thank me later
29
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европа е ботуша на САЩ. От там идват проблемите. Бежанците от всички американски революции се насочват към нас, защото щатите не ги приемат. Рецесията след ковид и кризата в украина допълнително сгъстяват мъглата. Ясно е, че ръководството на ЕС не е способно да взима самостоятелно решения и следва диктата отвъд океана. Докато е така няма да има управия. Трябва самостоятелност, конкуренция, прагматизъм... Другото е затъване в калта.
28
4
 
25
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
У нас нещата винаги идват със закъснение. И 2007 никой не вярваше, че пазарът ще се срине и хората бяха готови да плащат по 3000 евро/кв.м. Най-добрата стратегия в момента е да си сложиш спестяванията в ДЦК или друг продукт, който ти носи 4-5% доходност и да изчакаш имотния пазар да започне да се нормализира. Не очаквам драстични спадове, но смятам че корекция в цените от 10-15% е напълно реалистична.
27
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като не ви харесва в Европата - бегайте в Сирия, там е евтино.
26
2
 
22
 
! Отговори
Ге Чевара преди 5 месеца
Разплакани инвеститори трябва да има. И повече гръмнали банки.
25
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Реално българската икономика изгуби една трета от обема си от преди ковид и не само ние . Дори при Китай е така . Единствено държавите петролни производители не са много засегнати . В Европа проблемите тепърва предстоят . Развръската ще е през следващите няколко години . В края на този процес с падането на евроатлантизма ще има големи промени и светлина в тунела а до тогава ровим дъното . Аааа тука му викат ,,плато,, Имало плато а не криза .
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "Европа ще се оправи, тия винаги се оправят." - а как по-точно ще се оправи Европа този път?