Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка

Няма да преговаряме по въпроси на идентичността, категоричен е той
22 май 2021 17:03, Анисия Иванова
537
Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка
Снимка: БГНЕС

Португалското председателство на Съвета на ЕС очаква България да одобри преговорната рамка за Северна Македония до Съвета на ЕС по общи въпроси на 22 юни, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат М в петък вечерта, предаде агенция МИА.Пендаровски, който се срещна вчера в Скопие с външния министър на Португалия Аугущу Сантуш Силва, каза, че португалското председателство е предложило първоначален набор от идеи по ключовите въпроси между Северна Македония и България.

Още по темата

"Никой не очаква всички въпроси да бъдат решени за седмица или две, нито дори португалското председателство, което се приближава към своя край. Министър Силва каза днес (вчера - бел. ред.), че е чул притесненията на София и е дошъл в Скопие, за да чуе нашите разсъждения по ключови въпроси. И двете страни са заявили, че някои неща не подлежат на преговори. Добре известно е, че ние няма да преговаряме по въпроси на идентичността", подчерта Пендаровски, цитиран от МИА.

По думите на президента на Република Северна Македония министър Силва е поискал от властите в Скопие ясно да заявят националните си интереси.

"Силва каза, че до 22 юни португалското председателство ще очаква България да каже "да" на преговорната рамка. В Съвета участват само страни членки на ЕС, така че председателството очаква България да одобри дотогава преговорната рамка и да представи позиция по първоначалния набор от идеи. Ако България иска да промени тези идеи, ние ще бъдем информирани, за да може да обсъдим какво е приемливо за нас", е заявил президентът на Република Северна Македония, цитиран от МИА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


537
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България очаква, РСМ да изпълни договора за добросъседство, който е подписала с нея през 2017.
351
2
 
2
 
! Отговори
Ами, преди 3 години
До СмяхТака както си го написал, излиза че трябва да се наричат граждани СР Македония, т.е. Социалистическа Република Македония, което между другото не е далече от истината!
350
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Португалия не е ли много далече ? По добре от Словения да се кандидатства
349
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можеха поне да ни дадат 12 точки за Евровизията, това би бил някакъв жест, щом искат нещо от нас. Но те ги дадоха демонстративно на Сърбия. Тогава нека Сърбия ги пусне в ЕС!
348
1
 
6
 
! Отговори
ВВЪПРОС НА ВРЕМЕ преди 3 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е СА ПРЕСТАНТЕ С ТЕМАТА "МАКЕДОНИЯ"ПОЛОВИНАТА ЖИТЕЛИ НА СОФИЯ СА ОТ МАКЕДОНСКИ ПРОИЗХДСЛЕД ОЩЕ 15 - 20 ГОДИНИ СЕГАШНИТЕ МАКЕДОНЦИ ЩЕ СЕ ДОСЕТЯТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ И ЩЩЕ "ЦЪФНАТ" У НА НАС.А В СЕГАШНА "СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ" НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ЪДЕ АЛБАНСКО.СЪДБАТА НА СРЪБСК КОСОВОЕ СЪДБА НА СЕГАШНА МАКЕОНИЯ Е ТЪЗИ НА КОСОВО.ПЕРФЕКТНОТО ОРЪЖИЕ Е АЛБАСКАТА ВИСОКА РАЖДАЕМОСТ
347
1
 
10
 
! Отговори
Дипломат преди 3 години
И от кога тоя Пендарски е официален говорител на Португалия ? Да Силва е отговорил на оплакванията на Педердански по обичайния за дипломати начин . Неутрално. Защото думи като Очаквам... Надавам се да ... Бих препоръчал ... Искрено се надявам ... В ДИПЛОМАЦИЯТА НЕ ОЗНАЧАВАТ НИЩО . ПРАЗНИ ДУМИ казани от уважение към някого . Нито Португалия е способна да налага мнението си на друг страна .Нито България е задължена да спазва неофициалното становище на някой друг.Пендовски показва неразбиране.
346
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а може би служебното правителство на Радев ще каже ДА
345
1
 
10
 
! Отговори
колко му е преди 3 години
Тия гърците ги оправиха!И те вече не знаят какви са!Сега остава да им кажат,че няма македония,а Зап.България,и че са западни българи!Иначе подпис няма!И тогава гледай цирк Балкански!:)
344
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да чакат и да се надяват, надеждата крепи човека.
343
0
 
11
 
! Отговори
лз3фн преди 3 години
Ама какви големи стратегически интереси има Лисабон на балканите....:) Пхенян пък чака от нас да кажем твърдо "не".Тия пичове са трогателни...Толкова време мина , още не разбраха , че тоя път няма да мине номера.
342
0
 
27
 
! Отговори
AZP преди 3 години
Що за народ са македонците? Хем искат да ги подкрепим, хем ни мразят; хем имаме обща история в миналото, хем я отричат; хем имаме договор за добросъседство, хем горят българското знаме. Такава страна, която носи омраза и разделение трябва да почака 10-15-20 години, да преосмисли и преоцени своята история, своето поведение и едва тогава да поискат подкрепа от България! В този си вид тя ще бъде троянският кон в ЕС. Те са на ход.
341
1
 
16
 
! Отговори
Х преди 3 години
Ще има да чака! Как на Гърция 20 години нищо не и казаха, а нас са подгонили?! Тия македонци нищо не заслужават от нас вече! Колкото и да ходят да се молят на целия ЕС, няма и да чуят да от нас! Пълни лицемери, в национален ефир ни сочат среден пръст и после рев че не сме ги пуснали. С това си отношение към нас няма и да ги пуснем! *** и нещастниците!
340
1
 
15
 
! Отговори
Смях преди 3 години
....Добре известно е, че ние няма да преговаряме по въпроси на идентичността...Празни приказки за вътрешна употреба. Вече сте преговаряли с гърците по въпроса за идентичността. Преспанския договор ви забранява да се наричате македонци. Според него вие трябва да се наричате граждани на Северна република Македония. Практически държавата ви е на няколко години.
339
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България не чака никой обичаме ви но стига с тази измислена страна отивате на подялба справка крим
338
2
 
24
 
! Отговори
Да преди 3 години
До Случаен минувач Дали ще чакат, или не те решават ! Топката е у тях, подадена е от българска страна и какво ще правят е техен проблем! Нас , като не ни приемат в ШЕНГЕН и какво, да се изпокараме с държавите които го правят ли? Те знаят само да взимат , но трябва и да дават! Ние , за да влезем в ЕС затворихме ли реакторите, затворихме ги!
337
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, аз си мислех, че произлизаме от македонците
336
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стево, слушай! Заев каза истината. Вие ,произлизате от българите. Целият свят ,е маймунски, само българите не са с маймунски корени.
335
2
 
24
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Стево (или Стефо), никакво "да" няма да кажем, поне засега! Щом като Гърция ви мота 28 години, ще ви мотаем и ние! Докато ви уврат главите! Поне на тая тема в българското общество има консенсус! Ще чакате! Не може да ни плюете, а ние да се правим, че дъжд ни вали!
334
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По темата с макетата общо взето всички приказват само глyпости. И от тяхна, и от наша страна. За никаква идентичност не става въпрос тук. Първо, на всеки българин трябва да му стане ясно, че от макдоналдсите вече българи не става. Точка. Второ, нашите искания трябва да се сведат до едно: да спрат да ни крадат историята (точно това поискаха и получиха и гърците). Никакъв Самуил, никакви Кирил и Методий и пр. Оттам нататък, ако искат, могат да изведат произхода си от хобитите на Толкин.
333
2
 
3
 
! Отговори
маке тролове преди 3 години
Ето как някои хитруват и се превят на тарикат-балами:Анонимен промакедонски *** (372) провежда такъв шантаж на читателите: -"Нашите политици са комунисти и повечето са агенти на Путин и защитават неговите интереси в ЕС. Това е защото дава множо пари. Само Путин има интере Макдзония да не е в ЕС".Дамек - насам шарани!