С Brexit проблемите на Острова няма да свършат

Предстои Джонсън да постигне търговско споразумение с блока
25 дек 2019 19:38, Красимир Ангелов
31
С Brexit проблемите на Острова няма да свършат
Снимка: Reuters

През последната година процесът по излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) беше доминиран от вътрешнополитическите трусове на Острова. Разсеян с избори и последвалата сага по наместването на новите ръководители на европейските институции, блокът до известна степен обърна гръб на Великобритания в един особено ключов за процеса момент.

Безспорно обаче събитието на годината бе идването на премиера Борис Джонсън на власт, чието управление, макар и едва от лятото насам, очаквано внесе много променливи в уравнението и катализира напредъка в процеса.

Въпреки това радостта от изборите в началото на декември, които той безапелационно спечели, може да се окаже твърде прибързана. През 2020 г. изтича срокът на преходния период след излизането от ЕС и с поредното отлагане на Brexit до 31 януари Лондон и Брюксел се оказват само с 11 месеца за постигане на нова търговска сделка.

Джонсън се надява да сключи споразумение като това между ЕС и Канада, но може би забравя, че до него се стигна след близо седем години на преговори – време, с което нито той, нито ЕС разполагат.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Дж.Неш и блондинката преди 4 години
Как се вързаха само. Отиде Великобритания! Почнаха ли да се изнасят приятелките на блондинката? Почнаха. Език за новите им подводници. Готини са ... Ама няма да имат пари да ги поддържат. Айде на сух док ... Езък и за нефта ... Доникъде няма да им стигне!I think UK is rather cynical thinking that this is not a dead end! See ya!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз така и не разбрах какъв беше този бодряшки ентусиазъм след изборите, че даже лирата повиши курса си. Страната ще се забие надолу. Повечето автомобилни производители си изнасят производствата. Това означава няколко десетки хиляди работни места по-малко, и милиарди загуби. И то не е само това, но това е върха на айсберга. ЕС е 500 милионен що годе платежоспособен пазар. Никой няма ей така да ги пусне на своя пазар, без да си прибира сам такси и комисионни.