Намаляването на инфлацията без глобална рецесия е постижение

Наистина ли инфлацията вече е зад гърба ни?
28 окт 2024 18:20, Инна Ангелова
4
Намаляването на инфлацията без глобална рецесия е постижение
Снимка: Pixabay

Въпреки че инфлацията наистина е на път да се понижи след най-агресивното затягане на лихвените проценти от едно поколение насам, централните банки не са склонни да обявяват победа. Фактът, че темпът на нарастване на цените беше овладян без сериозен икономически спад, е постижение, което заслужава да бъде отбелязано.

Макар че новите прогнози на Международния валутен фонд бяха придружени от обичайната препоръка за ограничаване на дълга и порицаване на болестите на протекционизма, това, което наистина се откроява, са добрите оценки за провеждането на паричната политика. През осемте си десетилетия световният кредитор от последна инстанция си спечели репутацията на своеобразен блюстител на реда. Затова похвалите, съдържащи се в публикувания във вторник доклад „Световни икономически перспективи“, заслужават внимание. „Намаляването на инфлацията без глобална рецесия е голямо постижение“, пише главният икономист Пиер-Оливие Гуриншас в публикация в блога.

Има признаци, че политиците възприемат посланието, дори и да не го изричат. Намаляването на лихвените проценти беше предприето от някои от най-мощните органи, като Федералния резерв, Европейската централна банка и Английската централна банка. Цената на парите се понижи в Южна Корея, Индонезия, Нова Зеландия и Филипините. Банката на Тайланд, която устоя на натиска да предприеме действия, въпреки че инфлацията е под целевата ѝ стойност, миналата седмица отстъпи. Гуверньорът Сетхапут Сутхивартнаруепут се постара да каже, че инвеститорите не бива да четат твърде много в това намаление; той предпочете да го нарече „рекалибриране“. Всички тези стъпки бяха придружени от отрезвяващи забележки за готовност за спиране, ако цените започнат да се развиват в погрешна посока. Тази реторика е най-добре да се тълкува като остатък от края на 2021 г. и 2022 г., когато длъжностните лица бяха атакувани за закъснение, а не като изявление за сериозни намерения.

Наистина ли инфлацията вече е зад гърба ни? Развитието на ситуацията е много окуражаващо. В редица държави тя наскоро се върна към целта - или започна да се понижава. Тенденцията е ясна: МВФ прогнозира, че глобалното нарастване на основните цени ще се понижи до 3,5% до края на следващата година, в сравнение с 9,4% през третото тримесечие на 2022 г. В перспектива тази прогноза е с малко под средната стойност за двете десетилетия преди пандемията. Не забравяйте, че това беше епохата, когато политиците се тревожеха за твърде ниската инфлация и прекарваха много време в размисъл как да я повишат.

След като битката е спечелена, паричните власти, които все още отказват да отстъпят, изглеждат изолирани.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: МВФикономикаинфлация
Още от Бизнес
Пилешко, мляко и олио поскъпва на борсите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всичко е стъкмистика .
3
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 1 час
Ще измислят нови правила в икономиката!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Инфлацията все още не е бита, а те взеха да свалят лихвите, щото видите ли безработицата се вдигнала със 0.05%
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Няма такова нещо, всичко продължава да поскъпва и он топ в други държави в които миниманлната им е в пъти нашата средна заплата е по-евтино.