"Leoni" затваря завода си в Плевен, 1300 човека остават без работа

Германците откриха своя фабрика в Ниш
18 юли 2024 12:36, Петър Бойчев
116
"Leoni" затваря завода си в Плевен, 1300 човека остават без работа
Снимка Труд

Германският гигант за кабелни системи за автомобили "Leoni" ще затвори завода си в Плевен до края на годината. Това съобщиха официално от дружеството с писмо до медиите и обществеността.

В предприятието се препитават 1300 човека от Плевен и региона.

Основна причина за прекратяване на дейността е твърде високата инфлация и "липса на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива пред завода в Плевен“. От управата на гиганта отбелязаха, че работниците вече са уведомени за решението и за тях са предвидени компенсации - какви обаче на този етап не става ясно, пише Труд.

"Ще се съобразим с всички законови норми и хората ни ще получат дори над тях. Не искам да се ангажирам с конкретни суми на обезщетения, на този етап нека това остане между нас и служителите. Много е лесно да се съобщава за първи копки, но - повярвайте ми, много ни беше трудно да съобщим, че прекратяваме дейност. За тези години изградихме чудесни отношения с хората. Трябваше да го оповестим публично, защото така е честно. Същевременно ни е много мъчно за този развой", заяви Мария Тодорва, говорител на "Leoni" за България.

През 2018 г. екипът на завода стартира с близо 2000 работни места. Впоследствие бройката на служителите бе редуцирана до 1500, а сега 1300.  

Само преди броени дни "Leoni" откри чисто нова производствена линия за 22 милиона евро във фабриката си в Сърбия, град Ниш.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
9
 
30
 
! Отговори
Пфф преди 1 месец
В Ниш средната заплата е два пъти по-ниска от тази в Плевен. Така работят корпорациите, търсят там където им е най-евтино.
57
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За инвестиция над определен праг, мисля че 5 години работят без данъци. Ако са отворили 2018-та, до 2023 не са плащали данък, след 1 година виждат, че данъци+инфлация = невъзможен бизнес и напускат.
56
0
 
35
 
! Отговори
ч преди 1 месец
С този скъп промишлен ток всички ще избягат от БГ. По-скъп от Франция, Германия, Чехия и т.н.
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 56 - тълкувам, тук цената на работната ръка ще се повишава все повече, инфлацията е голяма, разходите са високи, а след поредната незадоволителна година виждат, че не могат да осигурят конкурентноспособна продукция.
54
0
 
33
 
! Отговори
До 57 по големи преди 1 месец
Истина е . Инвестициите в Сърбия се увеличават но нашата евроатлантическа преса не го отразява и съответно в скапана София няма как да знаят
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инфлацията ясно, ама втората част на изречението нищо не ми говори: "липса на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива пред завода". Ако някой може, моля , нека я разтълкува. Какво точно им липсва на тези, какво искат?
52
16
 
33
 
! Отговори
милошевич преди 1 месец
Всички инвестират в Сърбия - руснаци, китайци, араби. Сега и европейците се усетиха. Сърбия след 10 години ще е най-богата държава в Европа - без НАТО и ЕС.
51
1
 
32
 
! Отговори
Hawk tuah преди 1 месец
Е защо в Сърбия? Сърбия не е в ЕС. Значи предпочитат страни, които не са в ЕС, отколкото такива които са.
50
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно е как с най-ниските заплати в Европа цените в БГ са по-високи от тези на запад? В КОЙ отива разликата?
49
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 48, така е. В Плевен нощно време не излизам, не знам откъде ще ме нападне бездомно куче или пиян румлянин. Оцелях мутренските времена, но сега не се знае дали ще оцелея.
48
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А според българското правителство няма инфлация.... добре че чужденците казват истината
47
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия плаща за руски газ, то и ние, но по евроатлантически цени.Такива измами в много сектори, а държавата нехае, като се почне от строителството, където инфлацията е умопомрачителна, а на фона на заплатите цените на имотите са безумни, абсолютно нерегулиран сектор без никакви правила и с постоянни спекулации от брокерите, които завишават изкуствено. За тока същото като с газа, парите отиват при едни хора, народа плаща. А цените на 70 процента от продуктите в БГ са по-скъпи от същите на запад.
46
5
 
25
 
! Отговори
Падение Плевенско преди 1 месец
Ще бъда обективен с тези които прочетат поста ми!Плевен е най-пропадналото селище на стария континент!Селище вонящо,мизерно,западнало,пълно с бездомни кучета!Селище без работеща администрация,без лоби,тотално пропаднало! Еквивалент на библеиските Содом и Гомор! Да не дава Господ да замръкнеш в това селище...
45
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мръсни НЕмски мангасарници купуват и продават дъшите на хората! В Сърбия ще работят без правила - какво по-хубаво за тия мизерници!
44
1
 
23
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Този град е разграден двор и сега вече унищожението е пълно....Враца и Монтана са по-добре...Русе ще последва съдбата на Плевен..
43
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
RIP, единственото предимство дето сме евтини изчезна и модерния поробител избяга....
42
2
 
55
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Няма как при толкова корупция да задържиш инвеститор! Отделен е въпроса, че ни управляват функционално неграмотни хора с манталитет на селски тарикати!
41
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
просто наще икономически експерти в парламента са ги стрижели много, и им е станало по- удобно да се преместят в по-нормална държава. може да са се опидали и да им откаднат завода.
40
8
 
37
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 месец
Къде са тези "евроатлантици",колко сме били печелили, че сме били част от двата съюза?!?Наистина има печеливши,но са не повече 10% от населението.Сърбите НЕ СА нито в абсолютно излишната организация-нато,нито в ЕС,а инвестиците им са в пъти повече от милата ни родина.Въпроса към т.нар. евроатлантици-що така бе Миме?!?
39
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега в Плевен, скоро и в дуги градове!