Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на остров Готланд?

Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин
24 май 2024 13:28, Александър Попов
287
Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на остров Готланд?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният главнокомандващ на шведските въоръжени сили Микаел Биден отправи предупреждение във връзка с руските амбиции в Балтийско море.

"Сигурен съм, че Путин е хвърлил не едно, а двете си очи на Готланд. Неговата цел е да наложи контрол над Балтийско море", заяви Биден пред германската медийна мрежа RND, цитиран от "Дойче Веле".

"Ако Русия затвори Балтийско море"

"Ако Русия поеме контрола и затвори Балтийско море, това ще има много силно отражение върху нашия живот - в Швеция и в другите крайбрежни държави. Не бива да го допускаме", казва още главнокомандващият. "Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин, на което той да всява страх и ужас сред членовете на НАТО."

От Готланд Швеция би могла да помага за сигурността на другите натовски държави в региона, казва още Биден.

"Но ако нахлуе на Готланд, Путин би могъл да заплашва натовските държави по море. Това би означавало край на мира и стабилността в северните и балтийските региони."

Във връзка с присъединяването на Швеция към НАТО Путин беше заплашил с последствия. Засега заплахите не са били последвани от дела.

"От присъединяването насам не сме забелязали от страна на Русия по-активна дейност, отколкото преди", потвърждава Биден.

Швеция не изключваше вероятността Русия демонстративно да покаже мускули.

"Но към нито един момент не сме се опасявали от инвазия и навлизане на пехота", отбелязва Биден пред RND. Движения на пехота са били забелязвани, но не в непосредствена близост до шведската граница. "Те провеждат там учения, но само на очакваното ниво."

Но "невоенни провокации" като дезинформация, клеветнически кампании и кибератаки определено са били очаквани. "Имаше сериозни кибератаки, само че е трудно да се каже кой точно стои зад тях", посочва Биден.

Главнокомандващият на шведските въоръжени сили предупреждава и за друга опасност - за риска от голяма катастрофа по линия на старите руски нефтени танкери в Балтийско море.

"Русия може да причини природна катастрофа точно пред вратата ни и да се погрижи това да изглежда като инцидент. Последствията за природата биха били ужасяващи", посочва Биден.

Според него руските нефтени танкери са "истинска заплаха за природата в Европа". Но Русия би могла да използва тези кораби и по друг начин, смята Биден.
"За Русия няма по-добра възможност да се промъкне близо до нас. Под прикритието на тези стари нефтени танкери тя би могла да подслушва нашите комуникации, тайно да превозва едно и друго или пък да ги използва за подводен саботаж."

Страх от война

Още през януари шведският министър на гражданската защита Карл-Оскар Болин привлече вниманието, когато на конференция по отбраната заяви, че в Швеция може да има "война". Малко след това и Биден каза, че хората в страната трябва "психически да се подготвят за война".

След края на Студената война през 1990-те години Швеция поизостави задачите си, свързани с отбраната на страната - и започна да инвестира отново в сигурността си едва след руската анексия на полуостров Крим през 2014 година.

Миналата година правителството обяви, че през 2024 военните разходи ще надхвърлят целта от 2% от бюджета. По данни на шведската информационна агенция ТТ за тази година са предвидени разходи в размер на около 6,5 милиарда шведски крони. Но според шведската Агенция за извънредни ситуации е необходима тройно по-голяма сума, за да се покрият потребностите, съобщава германската обществена медия АРД.

През април 2024 - месец след присъединяването на Швеция към НАТО - правителството оповести, че ще вложи 385 милиона шведски крони (около 33 милиона евро) в гражданската защита и възстановяването на бункерите за защита от въздушни нападения, като обоснова това с влошеното положение със сигурността. Има сведения, че средства ще бъдат вложени и в укрепване на спасителните служби, в натрупване на запаси от медикаменти, както и в киберсигурността на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
7
 
11
 
! Отговори
емо преди 3 месеца
поредната русофобска статия на русофоба попов /сигурно много добре му плащат, защото пуска по две на ден/, създаваща негативно нагласа спрямо русия и служеща за промиване на податливи /елементарни/ мозъци, изградена на предположения - може би, едва ли не и т.н. такива сайтове са за забрана, защото изопачават истината, а не Руская газета или ОРТ.
222
13
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 3 месеца
Виждам някои коментари които определят Путин като велик . Защо е велик? Затова,че със Зеленски ни разиграват ,че уж има някаква война,само и само да грабят въоръжение от нас ли? Ако Путин беше велик щеше да произвежда качествено оръжие,а не да краде щори от Дойче Веле,мивки от МакДоналдс и кафемашини от КФС,че да сглоби половин хеликоптер за колхоза.Ще остане в историята като най-дълго застоялият се шеф на корекоми,пардон,берьозки.Велик бил той.Колкото оня Зеленски,толкова и тоя. Велики чучела.
221
10
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 3 месеца
Швеция има по-важна задача и тя е да изхвърли от земите си половин Африка,Марс и Палестина. Че Путин е гад няма съмнение,но неговите мераци са към Балканите ,където с Турция да се пресъздадат като една ромска държава,а не някакъв остров в Балтика.
220
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Швеция и Финландия като се обединят, ще разбият Путин! Срещу скандинавските войски няма да му се получат плановете, както с Крим.
219
4
 
3
 
! Отговори
1939... преди 3 месеца
До Ако това е истина...KATO XITLER.???
218
13
 
4
 
! Отговори
Ако това е истина преди 3 месеца
Ще стане! Путин е велик!
217
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изключителен !
216
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Запалените сън не ги хваща от Путин, по яки памперси да слагат, по дълбоки ровове да копаят!
215
13
 
10
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
Eбaти Западът,за всичко ги е страх,от Русия и Путин,какво ги направиха с тези перални и миксери,взеха им акъла,те са за псилог и лекарства,не могат да спят.А какво ли,ще да е,ако Русия разполагаха с оръжия,а?
214
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин хвърли око и на съседната галактика.
213
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кво смята руснака-Рамзан Кадиров? Рязаната карабина!
212
0
 
3
 
! Отговори
До 202 преди 3 месеца
Ами те не са били кашици, отде знаят?
211
10
 
10
 
! Отговори
Ехааа преди 3 месеца
Военослужещият от ВСУ,М.Лихачев заедно с танка си Т-64 е преминал на страната на Русия близо до Харков.
210
8
 
17
 
! Отговори
БиБиСи преди 3 месеца
Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на шведките?
209
4
 
8
 
! Отговори
Гошу преди 3 месеца
Само се чудя, дали някой политик или голям философ или генерал, ще отиде да каже на жена, че синът и е загинал
208
6
 
6
 
! Отговори
Гошу преди 3 месеца
Вие от Марс ли падате, все тая Русия, да се оправят ве, те почнаха война и те умират
207
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има хора дето не искат свобода, не могат да решат, не знаят какво да правят с живота, на тях им трябва държава да им реши живота, не че ще стане ама да мислят, и като никой не може, това е явно Русия!
206
6
 
2
 
! Отговори
Гошу преди 3 месеца
209, кот си искам ще правя, днеска празнуваме :)
205
2
 
3
 
! Отговори
До 208 преди 3 месеца
Ти знаеш ли още какво пишеш, че няма 16 часа
204
1
 
2
 
! Отговори
Гошу преди 3 месеца
202, с изместен център са боеприпасите, дори на пистолет ги има, дето те раздробяваКве ги дрънкаш? Това уцелили си чао, не че другите ще са по-уцелили