Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на остров Готланд?

Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин
24 май 2024 13:28, Александър Попов
287
Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на остров Готланд?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният главнокомандващ на шведските въоръжени сили Микаел Биден отправи предупреждение във връзка с руските амбиции в Балтийско море.

"Сигурен съм, че Путин е хвърлил не едно, а двете си очи на Готланд. Неговата цел е да наложи контрол над Балтийско море", заяви Биден пред германската медийна мрежа RND, цитиран от "Дойче Веле".

"Ако Русия затвори Балтийско море"

"Ако Русия поеме контрола и затвори Балтийско море, това ще има много силно отражение върху нашия живот - в Швеция и в другите крайбрежни държави. Не бива да го допускаме", казва още главнокомандващият. "Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин, на което той да всява страх и ужас сред членовете на НАТО."

От Готланд Швеция би могла да помага за сигурността на другите натовски държави в региона, казва още Биден.

"Но ако нахлуе на Готланд, Путин би могъл да заплашва натовските държави по море. Това би означавало край на мира и стабилността в северните и балтийските региони."

Във връзка с присъединяването на Швеция към НАТО Путин беше заплашил с последствия. Засега заплахите не са били последвани от дела.

"От присъединяването насам не сме забелязали от страна на Русия по-активна дейност, отколкото преди", потвърждава Биден.

Швеция не изключваше вероятността Русия демонстративно да покаже мускули.

"Но към нито един момент не сме се опасявали от инвазия и навлизане на пехота", отбелязва Биден пред RND. Движения на пехота са били забелязвани, но не в непосредствена близост до шведската граница. "Те провеждат там учения, но само на очакваното ниво."

Но "невоенни провокации" като дезинформация, клеветнически кампании и кибератаки определено са били очаквани. "Имаше сериозни кибератаки, само че е трудно да се каже кой точно стои зад тях", посочва Биден.

Главнокомандващият на шведските въоръжени сили предупреждава и за друга опасност - за риска от голяма катастрофа по линия на старите руски нефтени танкери в Балтийско море.

"Русия може да причини природна катастрофа точно пред вратата ни и да се погрижи това да изглежда като инцидент. Последствията за природата биха били ужасяващи", посочва Биден.

Според него руските нефтени танкери са "истинска заплаха за природата в Европа". Но Русия би могла да използва тези кораби и по друг начин, смята Биден.
"За Русия няма по-добра възможност да се промъкне близо до нас. Под прикритието на тези стари нефтени танкери тя би могла да подслушва нашите комуникации, тайно да превозва едно и друго или пък да ги използва за подводен саботаж."

Страх от война

Още през януари шведският министър на гражданската защита Карл-Оскар Болин привлече вниманието, когато на конференция по отбраната заяви, че в Швеция може да има "война". Малко след това и Биден каза, че хората в страната трябва "психически да се подготвят за война".

След края на Студената война през 1990-те години Швеция поизостави задачите си, свързани с отбраната на страната - и започна да инвестира отново в сигурността си едва след руската анексия на полуостров Крим през 2014 година.

Миналата година правителството обяви, че през 2024 военните разходи ще надхвърлят целта от 2% от бюджета. По данни на шведската информационна агенция ТТ за тази година са предвидени разходи в размер на около 6,5 милиарда шведски крони. Но според шведската Агенция за извънредни ситуации е необходима тройно по-голяма сума, за да се покрият потребностите, съобщава германската обществена медия АРД.

През април 2024 - месец след присъединяването на Швеция към НАТО - правителството оповести, че ще вложи 385 милиона шведски крони (около 33 милиона евро) в гражданската защита и възстановяването на бункерите за защита от въздушни нападения, като обоснова това с влошеното положение със сигурността. Има сведения, че средства ще бъдат вложени и в укрепване на спасителните служби, в натрупване на запаси от медикаменти, както и в киберсигурността на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шведите кво се дуят, да не мислят, че НАТО ще ги защити. Те тръгнаха против Русия и развалиха отношенията си с нея, сега разправят, че Путин ги заплашва. И те самите не си вярват.
242
6
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 месеца
Швеция ... тия знаят ли какви са изобщо?
241
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Идват нови оръжия. Нови държави ще се пробват да подчинят света.
240
18
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Путин както ги е хвърлил двете си очи, тъй ще си ги прибере. Ще остане с пръст в устата. Швеция не му е Украйна, ще си счупи ченето там, защото се опитва да отхапе хапка, която не е за неговата лилипутска уста.
239
9
 
14
 
! Отговори
КАРЛ-ГУСТАВ 8и ОЛСЕН преди 3 месеца
В ШВЕЦИСТАН НАЙ-ДОБРЕ МИ БЕШЕ КАТО БЯХ В ''МАЛКИЯ МОГАДИШУ'' !!..ТАМ ИМА МИЛИОНИ БРАТЯ СОМАЛЛИЙЦИ, И ВСЪЩНОСТ МОГАДИШУ В СТОКХОЛМ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ИСТИНСКИЯ МОГАДИШУ = СТОЛИЦАТА НА ШВЕДСКА СОМАЛИЯ И ПЕРЛА НА ИНДИИСКИЯ ОКЕАН, НА ТРИ ГРАДУСА ОТ ЕКВАТОРА (250 км) !
238
7
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Путийн яйде велики лайхня и като пие водка става 2 м висок.
237
10
 
5
 
! Отговори
Trump2024 преди 3 месеца
240, Крим е руски, да де те това вече го правят уж от 2013 когато Русия взе Крим и обонго мигаше на парцали...та до ден днешен. Сега либерастите се събудили и решили че санкциите нищо не били постигнали. ДемоНкраДска клоунада
236
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин само има капацитета да ебеМайката на всички либерастичниОтпадъци. Ще ходят нас рани дълго време. Айде наред са и другите викинги-до-скоро-новолиберастичниФъшкии, където им изнасилват дъщерите и жените ежедневно по улиците, но те са толерантни.
235
5
 
11
 
! Отговори
Крим не е руски преди 3 месеца
Русия се държи като стара незадоволена мома която прави всичко възможно да я изнасилят *** от Алабама - части на НАТО..ха хахаЕ няма как. Просто ще я погребат без секс ха хаха
234
10
 
7
 
! Отговори
радвайте се ако е преди 3 месеца
само острова, да не ви вземе джендърската държава. Шведите щели от там да помагат за сигурност на натовските държави, смешници.
233
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия пък! Притрябвал му е на Путин шведския халифат. Биха ги на Полтава, да си гледат 82-рия пол и джамиите.
232
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шведистан е пълен бърквоч. Над 10 пъти е скочила престъпността от 2000 г. досега в скандинавската джамахирия. Подлудиха ги сомалийци, афганистанци, сирийци - изнасилвания, грабежи, побои. Малмьо мяза на Кербала - в арабския квартал да те е страх да излезеш. Лично го посетих миналия ноември.
231
12
 
8
 
! Отговори
Ахахахах преди 3 месеца
Кво стана бе шведи долни , страх ли ви хвана кво ??? Ще ви взима каквото иска , той може а Вие само можете да мънката и да си приказвате празни приказки хайдеее пътеките
230
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дженддърмените как разиграват фейк сценарии, защото търсят пряка конфронтация. Губят влияние, губят новия световен ред, губят финансовата система. Спешно им трябва война. Сами си отглеждат "диктатори", заради които да осмислят съществуването на военните си блокове и военно-промишления комплекс. Винаги им трябва един лош. Може да е Саддам, може Кадафи, Милошевич, Ким чен Ун, сега Путин. Лош винаги трябва да има, който да иска да им отнеме либераастията, но те със зъби и нокти ще я вардят.
229
8
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Путин е хвърлил око и на кюлотите на Плевнелиев.
228
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Швеция иска да вземе цялото море за нея и на другите не може да минават.
227
11
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Тоя кат мечката дет скачала в самолета.... Ама няма крила. Шведите си заслужават да бъдат мачкани от Путин.
226
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И САЩ са окупирали Гренландия но шом е НАТО и САЩ може.Русия не.
225
10
 
11
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
Шведите на равен път ще се спънат. Само си създават проблеми и сами се филмират. Никога, никъде, по никакъв начин не съм чул на Русия да й пука за Готланд. Никога в историята. На Готланд му трябват 1-2 калибра и спира да функционира. Най-тъпата стационарна база в света, за която руснаците знаят от векове.
224
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Викинзите блокират Русия както Украйна се опитваше с газа. Норвегия крадне петрола на океана и си пълни гушата без да плаща на останалите държави.