Гърция плаши Турция с F-35, Анкара: Чакаме ви като туристи

Ердоган заяви, че Анкара не търси напрежение със своите съседи
Обновена: 25 юли 2024 22:02 | 25 юли 2024 21:30, Нели Христова
61
Гърция плаши Турция с F-35, Анкара: Чакаме ви като туристи
Снимка: БГНЕС

Гръцкият министър на здравеопазването Адонис Георгиадис предизвика ново напрежение между Турция и Гърция, предаде БГНЕС.

В неделя Георгиадис предизвика възмущението на властите в Анкара с твърдението, че „една нощ Гърция може да отиде в Турция с изтребители F-35“. „Една нощ изведнъж ще ги намерите в Анкара. Не казвам, че действително ще го направим, но Турция трябва да знае, че няма нищо от авиацията (възможностите на Гърция)“, каза още той. Според гръцките медии той е казал още, че между Турция и Гърция ще има или диалог, или „война“.

Турският министър на отбраната Яшар Гюлер публично се подигра със заплахите на Георгиадис като го нарече „турист“. „Той е добре дошъл на посещение в Турция като турист. Около 60 милиона туристи посещават Турция всяка година. Очакваме го на туристическо посещение“, заяви още министърът на отбраната Яшар Гюлер в Анкара преди парламентарното заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също взе отношение в размяната на „заплахите“ между двете държави. На парламентарното заседание на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, Ердоган заяви, че Анкара не търси напрежение със своите съседи.

„Никога не бихме отказали ръкостискане. Винаги, когато чуя „изведнъж, една нощ“, се смея“, каза още той.

Ердоган осъди и „популистките“ забележки и на гръцкия министър на отбраната Никос Дендиас, който нарече турците „нашественици“, като „опити за подкопаване“ на двустранните отношения и заяви: „Казах на (Мицотакис), че няма да има забележки, които да дразнят всяка от страните, и той каза, че споделя същото мнение.“ „Да наречеш турците „нашественици“ е неморален, нетактичен израз. Г-н Мицотакис трябва да постави този свой министър на мястото му“, заяви Ердоган.

Ердоган използва израза „изведнъж една нощ“ като отговор на многократните нарушения на турските териториални води в Егейско море и военната демонстрация на сила от страна на Гърция в миналото. Той смекчи реториката си по време на разговорите с министър-председателя Кириакос Мицотакис, въпреки че често подчертава, че на всяка провокативна стъпка от страна на Гърция ще бъде отговорено подобаващо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За пореден път турците са на ниво, докато "европейците" копаят... ПП. Ф-35 е пълен провал. Покупката му е единствено обещание от сащ може би да ти помогне.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тея кво се репчат един на друг. Ние ако им влезем с нашите F-16 на чартеж ще ги размажем за секунди. Това нещо нито радар го лови нито някой може да го види.
22
3
 
13
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Ако гръцкото нато се сбие с турското нато , ние с кое сме според член 5 ??
21
3
 
1
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 месец
Турската армия е много по силна от гръцката! Е изобщо не може се мери с руската, китайската и индийската да кажем. Но двете са в НАТО и едва ли ще се счепкат някога.
20
7
 
7
 
! Отговори
Malazgirt 1071 преди 1 месец
Гърците да сдават островите до турския бряг без бой. Ердоан ги предупреди: На острови на хвърлей от нашия бряг, където се чува Езана, работа нямате. Събирайте си партакешите, за да не ви се налага по нощите да бягате по бели ***. Ами няма и да са бели. Но гръка, мечтаещ да си връща Истанбул разбира само от едно. Като онзи киприот, който се покатери да сваля знамето и един аскер му пусна куршума между очите. Свлече се надолу и тва беше. За другия път ще знае.
19
4
 
15
 
! Отговори
Бойко Делянски преди 1 месец
Гърция да плаши Турция е все едно жена ми да ме заплашва че ще ме бие. Смях.
18
3
 
10
 
! Отговори
Цецко преди 1 месец
Абе не че им се подигравам , но ако гърците бяха на Шипка , върхът щеше да падне още на първата турска атака, а гърците щяха да играят сиртаки на турските войници.
17
7
 
17
 
! Отговори
Гедер преди 1 месец
Гърците са свикнали да се бият с турците , само ако стоят зад гърба на българите. Реално ние да водим бойните действия и да побеждаваме турските дивизии, а "смелите" гърци да стоят зад нашата армия и да си делкат Македония със сърбите , докато ние умираме.
16
3
 
16
 
! Отговори
Папо преди 1 месец
Няма как 10 млн.гърци , да воюват срещу 90 млн. турци. Нека бъдем реалисти.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А иначе братски ромски племена...
14
3
 
9
 
! Отговори
Без коментар преди 1 месец
Тия пак се сдъвкаха.Нали бяха заровили томахавките.Гърците имат над 300 изтребители Ф16,но са малка лъжица за Турция.
13
5
 
15
 
! Отговори
Капитанът преди 1 месец
Тука на Балканите е така. Всеки мрази и ще напада съседа си. Изостанали сме от цивилизацията на Европа, а и ориенталската ни варварщина си казва думата .Не съм чул Испания да отправя заплахи ,към Англия или Франция. Норвегия да заплашва Дания , Словения, да заплашва Швейцария или Италия да заплашва Франция. Бурето с барут в Европа винаги са били Балканите.
12
2
 
9
 
! Отговори
Султанат преди 1 месец
Не знам дали султан ердоган страда от амнезия, но преди неотдавна лично той заплашваше гърците, че може през нощта просто турските войски са им дойдат на гости...
11
17
 
5
 
! Отговори
Пфф преди 1 месец
Авиацията на Гърция и 10 пъти по-голяма от тази на Турция. Турция затова не смее да отговори. Иначе много ербапи го даваха.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гърция и Турция.Някой ден голям Зенлък ще направят Вервайте ми! Те са като кучето и котката! " Мерят" си ги от години както Палестинците и Израел! Виждаме до къде я докараха! Няма да забравя думите на Ердоган." Някоя нощ", Ще " Дойдем" Еййй!!!-:(
9
6
 
11
 
! Отговори
аскерите преди 1 месец
Гърците винаги са се били много храбро. Но в крайна сметка турците винаги са ги побеждавали. И винаги са били отгоре, както масло над водата. Все пак гърците са били роби на турците векове наред, а не обратното.
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре са гърците. Ние ще посрещаме нашественици с на мудчо десин грипените
7
2
 
18
 
! Отговори
Мистър Кеш преди 1 месец
А у нас едно прасе плаши цялата държава
6
6
 
10
 
! Отговори
да преди 1 месец
гърците са били винаги отвратителни племена, всички да им слугуват, като украинците! що бой са яли от нас -хан крум, цар симеон велики, цар иван асен втори...и днес тяхното македонско племе е същото!
5
2
 
8
 
! Отговори
Арнавуткьой преди 1 месец
Тия се плюят в медиите от 150 години насам и обществото мисли, че са врагове. Реално и двете държави поддържат отлични тайни дипломатически отношения. За жалост винаги във вреда на България.