РСМ иска от ЕС да стопира жп линията с България

Проектът не бил приоритетен
23 юли 2024 22:52, Инна Ангелова
78
РСМ иска от ЕС да стопира жп линията с България
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви в интервю за ТВ Телма, че железопътната линия по Коридор 8 към България няма да бъде завършена, цитира от БТА.

По думите му част от проектите, започнати от предишното правителство, не могат да бъдат изпълнени, а жп линията е една от тях. Според него проектът е “задънена улица, в полу-тунел, без предвидимост как ще продължи до Черно море”, а това носело риск от стотици милиони евро санкции.

Планът на Северна Македония за средствата от плана на ЕС за растеж на Западните Балкани е подготвен преди две седмици и държавата очаква одобрение от ЕК, те да бъдат пренасочени за модернизацията на ж. п. линията от Коридор 10, който свързва Централна Европа, Унгария, Сърбия и Северна Македония с пристанище Солун в Гърция, става ясно от изказването му.

Министърът на транспорта в РСМ Александър Николоски преди няколко дни също подчерта, че проектът не е приоритет. Той обясни, че щял да разговаря с донорите на проекта за Коридор 8 - средствата предвидени за него, да бъдат пренасочени.

Транспортната ос Коридор 8 се простира от италианския град Бари до нашите пристанища Варна и Бургас. Централната част на 315-километровия му маршрут минава през Северна Македония, но връзката от Куманово до границата с България все още не е изградена.

Официалният старт на строителните работи по железопътна част в участъка Куманово-Беляковце-Крива Паланка бе даден през октомври 2022 г., край Куманово с участието на тогавашните премиери Гълъб Донев и Димитър Ковачевски.

В интервюто Християн Мицкоски призова унгарският му колега Виктор Орбан да бъде обявен за “герой” и да получи държавен орден от Скопие. Това става броени дни след като унгарското правителство обяви, че ще отпусне на Скопие заем от 500 млн. евро.

Междувременно сръбският министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич каза, че проектът на австралийската компания “Рио Тинто” за добив на литий в Северозападна Сърбия е голям шанс за развитието на страната, тъй като ще осигури 6 млрд. евро преки инвестиции и работни места за 20 хиляди души.

Компанията планира годишно да добива 58 хиляди тона литий, което е достатъчно за оборудването на 1.1 млн. електромобила и представлява около 17% от европейския пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: българияжп линияРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
7
 
! Отговори
Дивака чеша преди 1 месец
Мъдите на ПЪРЧА!И вика че,козата нема млеко!
30
3
 
12
 
! Отговори
ЕНИЧЕРИТЕ са преди 1 месец
Свикнали да нарушават спогодби и човешкия морал е липса за което е нормална практика в предателската политика на номадите от петата раса.
29
3
 
20
 
! Отговори
За пореден път преди 1 месец
Хунзите нарушават договорите,което е техен манталитет.
28
2
 
17
 
! Отговори
Гадняр преди 1 месец
Интересно какво е мнението на албанците, които са пряко заинтересовани от изграждането на въпросната линия.
27
4
 
32
 
! Отговори
Мара Бунева преди 1 месец
За жабите светът е един,за овцете е друг,но все пак това са много различни животински видове.Чудно е как за уж еднакви homo sapiens могат да съществуват паралелни светове.Така напр. македоноидът Мицко живее в Европа,2024-та,а си представя Югославия,1948-***. Той си мисли,че някой в ЕС се интересува от неговите югосръбски фантазии.И сериозно си вярва на глупотевините -- което може да е забавно в някой комедиен сериал,но не и в съвременната твърде сериозна политика.Мицко,дете сръбско,събуди се!
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бантустан с тази малка тиква, ако си мисли, че ще прокопса с това нещо (на снимката от дясно)... Къде бее!
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До кога сръбските българи ще ни извиват ръцете?
24
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От тяхна икономическа гледна точка -- много правилно. България е една западаща територия управлявана от престъпни политици, нито един не е вкаран в затвора и още няма такава перспектива. Защо да дават пари да се свързват с подобна държава.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбрахте ли сега защо е ходил Орбан в Русия за да договори помощ за Македония!! Тази помощ не е от Унгария, защото тя е на предпоследно място, преди БГ в европейски я съюз!
22
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли поне един договор, който е бил уважен от тези мошенници?
21
1
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
Написах коментар, изтриха го, но истината колкото и да я трият е истина. Докато не ви трият коментарите сте в графата , кучета си лаят кервана върви. Но когато изтрият коментария, сте ги зхапали здраво. И в този случай сте прави и сте казали ИСТИНАТА
20
22
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Ха-ха-ха-ха, браво на макетата. Преорентират се правилно с оглед на бъдещето. Коридор 8 е военен коридор който трябваше да обслужва войските на НАТО на украинска територия във воъната им срещу Русия. Но СТАТАНАто няма сили да воюва срещу Рус, а САЩ пренасочва своите сили към Тайван срещу Китай, където ще ядадт бахуря като във Виетнам и Авганистан. Я коридор 8 е китайски търговски коридор, свързващ Солунското пристанище, което е арендовано от Пекин, и центр. Европа. Макета ще печелят от логистика
19
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бантустан вече ще минава в 3-тия свят и ще се роднее само с племената от Северна АФрика и Турция. От кръвта вода не става! Излизане от ЕС/НАТО и сродяване с *** на юг и изток.
18
12
 
8
 
! Отговори
Маке преди 1 месец
Във всеки коментар има голяма омраза но и заглавието е виновно прочетете първо защо не искат да се гради, половин милиард искат за проекта в МК а в БГ все още няма нито проект и план така че няма икономическа полза. А и много яки влакове имаме и ние и вие.
17
6
 
31
 
! Отговори
Аре стига! преди 1 месец
Абе ние вагиноподобни ли сме ?!?! Някаква носна кърпичка ни прави на бабуини. Затваряй границата моментално! Ние транспорт към тия нямаме. Късай дипломатически отношения и да се приключва с тая драма! Като узреят, те сами ще долазят.
16
3
 
20
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
До МС на РБ.Затворите всички пунктове с РСМ, нито дума по въпроса за РСМ , такова животно няма. Никво съгласие за тия територии в ЕС, само за влизане като част от БГ
15
2
 
31
 
! Отговори
Офф преди 1 месец
Аман..., голяма грешка направихме, че ги признахме за държава тия !
14
10
 
7
 
! Отговори
Пипо преди 1 месец
То това като газопровода дето не мина от тука. През каквито територии минава носи дивиденти. Ще пътуват хора, стоки ... до Солун най- вероятно, а не до Бургас. Но какво да се прави ... Гърция ще е пре доволна, Македония и Сърбия ще се похвалят за добре *** е а на България, на Турция може и все тая да им е, бат Боко ще пръцне и ще се обърне на другата страна, а Радев ако пробва да си отвори устата веднага ще е обявен за нетолерантен русолфил.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата планета е македонска. Отрязват ни от света бе хора!
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами много правилно - да стопираме и всички шосейни пътни мрежи с северна македония