РСМ иска от ЕС да стопира жп линията с България

Проектът не бил приоритетен
23 юли 2024 22:52, Инна Ангелова
78
РСМ иска от ЕС да стопира жп линията с България
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви в интервю за ТВ Телма, че железопътната линия по Коридор 8 към България няма да бъде завършена, цитира от БТА.

По думите му част от проектите, започнати от предишното правителство, не могат да бъдат изпълнени, а жп линията е една от тях. Според него проектът е “задънена улица, в полу-тунел, без предвидимост как ще продължи до Черно море”, а това носело риск от стотици милиони евро санкции.

Планът на Северна Македония за средствата от плана на ЕС за растеж на Западните Балкани е подготвен преди две седмици и държавата очаква одобрение от ЕК, те да бъдат пренасочени за модернизацията на ж. п. линията от Коридор 10, който свързва Централна Европа, Унгария, Сърбия и Северна Македония с пристанище Солун в Гърция, става ясно от изказването му.

Министърът на транспорта в РСМ Александър Николоски преди няколко дни също подчерта, че проектът не е приоритет. Той обясни, че щял да разговаря с донорите на проекта за Коридор 8 - средствата предвидени за него, да бъдат пренасочени.

Транспортната ос Коридор 8 се простира от италианския град Бари до нашите пристанища Варна и Бургас. Централната част на 315-километровия му маршрут минава през Северна Македония, но връзката от Куманово до границата с България все още не е изградена.

Официалният старт на строителните работи по железопътна част в участъка Куманово-Беляковце-Крива Паланка бе даден през октомври 2022 г., край Куманово с участието на тогавашните премиери Гълъб Донев и Димитър Ковачевски.

В интервюто Християн Мицкоски призова унгарският му колега Виктор Орбан да бъде обявен за “герой” и да получи държавен орден от Скопие. Това става броени дни след като унгарското правителство обяви, че ще отпусне на Скопие заем от 500 млн. евро.

Междувременно сръбският министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата Горан Весич каза, че проектът на австралийската компания “Рио Тинто” за добив на литий в Северозападна Сърбия е голям шанс за развитието на страната, тъй като ще осигури 6 млрд. евро преки инвестиции и работни места за 20 хиляди души.

Компанията планира годишно да добива 58 хиляди тона литий, което е достатъчно за оборудването на 1.1 млн. електромобила и представлява около 17% от европейския пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: Българияжп линияРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
На КироКуро преди 1 месец
Естествено ще се изгражда инфраструктура към Европа, България винаги е била апендикс на Европа и слуга на Русия. Нека работят с Русия и Турция, а в Европа ще са само на хартия.
50
3
 
4
 
! Отговори
македонец преди 1 месец
што е ни пруга кон Булгариа кога нико таму не патува. Дури и бугарите бегаат од Бугариа
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е намазания с вазелин отзад сръбски агент Мицко да обяви на македонците, че той усърдно работи и ще продължи са работи РСМ никога да влезе в ЕС. Целта му е след 20 години, половин Македония да се присъедини към Велика Сърбия, а Западна Македония да се присъедини към Велика Албания. Най-големия майтап и гавра е че партията му носи името ВМРО, организацията създадена от самодекларирали се 100%-ви българи, която вдигаше въстания срещу турското и сръбското робство.
48
4
 
4
 
! Отговори
Гришко преди 1 месец
Добрата работа е што никои не ги пита блгаристанците, последна дупка на кавалот во Европа се блгаристанците
47
5
 
10
 
! Отговори
ГерболИННА преди 1 месец
Без БЮРМ в ЕС!
46
1
 
2
 
! Отговори
кваземодо преди 1 месец
До Сата НАТО.Никой не е виновен как се е родил.Аз пък харесвам Мика Зайкова!Това е моя идеал за красота.Главчев *** огромните пенсии,сега и няма да има ограничение на тавана,а ти я карай на социалната,***,дал скапан.
45
1
 
18
 
! Отговори
чочо преди 1 месец
Селянина от с.Веселиново първи я призна като държава.Подари им и танковете които те продадоха в Ангола и Конго.Но,големия смях беше с откриването на въздушната линия.
44
1
 
14
 
! Отговори
Този нашия клоун преди 1 месец
какво се е ухилил като магистралка с клиент, не може ли да застане сериозно като истински дипломатичен политик, само за снимки ли са го назначили да ни представлява ?
43
1
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахаааааа, тези макетата на какви вещества са??? Е ся веднага "донорите" ще се съгласят :))))))))))))))))))))))))))))) Те си гледат техния интерес - Коридор 8. Смешна работа.
42
1
 
12
 
! Отговори
Блаже преди 1 месец
Е сега ше се разплачем
41
4
 
28
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Не виждам каква е ползата от добри отношения с тези северни пингвини, да късат дипломатическите отношения и да ги оставят да се давят в Охридското ! Това е безумно проsто племе от подобия на хомосапиенс ! Ако е уважаваме като нация им се бие шута и край на отношенията с тях ! Ние сме в ЕС и от нас зависи тези макаци да бъдат членове, като не разбират- ШУТ, с кReteни не се преговаря !
40
4
 
35
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 месец
Тези хора не са за Европа. Само македонец, може да мисли, че ако се простреля в крака ще подобри здравния си статус.
39
5
 
39
 
! Отговори
Северджанъм преди 1 месец
Северните сами си режат клона на който стоят.Жалко е да си севервен македоноид,без минало и бъдеще....
38
0
 
10
 
! Отговори
Олимпия Коз преди 1 месец
Уважаемият господин Каламаридис саза че е очуден защо МВнР разпространява лъжи че в Гърция имало корона и тн.Аз му вярвам на него не на MuRVi-те от МВнР.
37
4
 
24
 
! Отговори
ВМРО Македонjа преди 1 месец
Главчев е живото доказателство че не е късно на стари години човек да стане за резил да не кажа друга дума завършваща на ераст.
36
12
 
7
 
! Отговори
Гърция преди 1 месец
Неиска да обединява усилия с БарбаГаньовци
35
7
 
25
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Ако Гърция и Бг обединят усилия, на Марсианците шъ им съ види тясно на Земята! Но, уви..., българският политик не знае как се е играе в "Шахмат"
34
18
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Даже и като визи българския Главчо е 80 нива под македонеца. Изобщо може ли някой да си представи по-отблъскваща мутра от Главчовата?
33
7
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
До Гадняр... Албанците изобщо не са заинтересовани. Н тях им е през оная работа. На 45 минути полет от Италия са и не виждам изобщо на кого му е притрябвало да пътува до Бургас...
32
2
 
11
 
! Отговори
Мънке&ДНАЛД' преди 1 месец
Дива работа е това човекоподобие?