"Велика Сърбия" може да е реванша на Русия за Запада

Сърбия ще разчита и на "наивността" на западните служители
2 окт 2023 22:01, Нели Христова
171
"Велика Сърбия" може да е реванша на Русия за Запада
Снимка: БГНЕС

Сценарият "Велика Сърбия" ще изисква и "зелена светлина" от Русия, защото Москва търси реванш от Запада за огромните си военни загуби в Украйна, а Сърбия ще разчита и на "наивността" на западните служители, които в момента работят по процесите в Западните Балкани.

Това заяви Януш Бугайски, журналист и експерт по политическите събития в Западните Балкани пред босненския портал "Истрага". Бугайски коментира терористичната атака срещу косовската полиция на 24 септември в село Банска в Звечан, населено със сръбско мнозинство, където един полицай беше убит, а други двама бяха ранени.

Бугайски смята, че е "много вероятно" терористичната атака срещу Косово да е била тясно координирана с Република Сръбска - сръбския ентитет в Босна и Херцеговина - и с Русия, като добави, че провокации и актове на насилие могат да бъдат организирани допълнително, за да се отвлече още повече вниманието на Запада.

„Правителството на Милорад Додик в Баня Лука може едновременно да следва дневния ред за отцепване чрез незабавен референдум, оттегляне на всички сръбски служители от босненските държавни институции, създаване на граница с Федерация Босна и Херцеговина, разполагане на въоръжени паравоенни формирования и официалната декларация за независимост“, подчерта той.

Бугайски добави, че провокациите на сръбската страна служат за забавяне и окончателно разрушаване на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия с посредничеството на Европейския съюз (ЕС), като същевременно разкритикува европейско-американските представители за натиска върху правителството на Косово за създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство.

„Редовните провокации служат за забавяне и в крайна сметка за прекъсване на всякакви преговори с посредничеството на ЕС. Всъщност върху Прищина е възложено задължението да даде възможност за създаване на сръбско „общинско сдружение“, преди преговорите да могат да продължат. С други думи, очаква се да се създаде структура, която ще раздели Косово“, подчерта коментаторът.

Той уточни, че ако военните сили на НАТО в Косово (КФОР) не предприемат мерки за подпомагане на косовската полиция при патрулирането по границата и разоръжаването на всички престъпни и паравоенни формирования в северната част на Косово, населена предимно с етнически сърби, тогава Белград може да реши да преследва целите си с по-интензивно насилие.

„Ако въоръжените сили на Косово не бъдат подсилени в по-голяма и добре оборудвана редовна армия, която може да защити границите на страната и да започне процеса на членство в НАТО, тогава Белград ще продължи безнаказано да изпраща, финансира и въоръжава групи от сръбски паравоенни формирования“, смята Бугайски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нито жените им, нито ракията им става, закривай...
50
2
 
9
 
! Отговори
Мара Бунева преди 7 месеца
До Анонимен Ще има българо-хърватска. Българо-албанската ще почака, докато сърбоманите в Скопие отидат на колективна екскурзия до Белград.
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дали няма да има българо-албанска граница след това...
48
3
 
15
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 месеца
Тая Велика Сърбия както е тръгнало ще остане с размерите на Софийска област
47
4
 
9
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 7 месеца
Има ли нужда да припомняме на сърбите всенародните веселия в Крагуйевац през октомври, 1941 :). Нито ядоха, нито пиха, но пък германците много ги увеселиха :).
46
4
 
13
 
! Отговори
Мара Бунева преди 7 месеца
Вярно ще излезе пророчеството, че ще се умирят, когато всичките сърби се съберат под една круша. Техните покровители от Москва все ги насъскваха срещу нас, но сега и те са се запътили към катастрофа. Жалко за хората, но щом допускат да им пълнят главите с имперски глупости и шовинистки брътвежи, те също трябвеа да си понесат отговорността.Най-хубавото за нас би било да имаме добри съседи, но сърбите са се доказали като вероломни и коварни, така че нека да си получат заслуженото!
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вие гледайте да не е Велика Турция, че тогава за нас ще стане лошо...
44
3
 
8
 
! Отговори
Ситито преди 7 месеца
Ръкията им не струва има вкус на веро и послевкус на изгоряло масло...
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що да не вземат, ракети имате ли? Вече нееееХахахахаха
42
2
 
6
 
! Отговори
Болярин преди 7 месеца
Шопско ли ще вземат преди месеци имаше публикации при сърбете ,че шопите били сръбско племе...
41
4
 
9
 
! Отговори
Дино Мерлин преди 7 месеца
Не забравяйте Сараево, Сребреница и Мостар, и Македония, а Жельо селянина от шуменските села трябваше да отговаря за много неща
40
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Говори от свое име, може и на Китайците да обявите една война.
39
4
 
14
 
! Отговори
Ванче преди 7 месеца
Тия фашисти ако направят още една война ще се съберат в Белград, осъдени за най-големите геноциди на балканският полуостров, никаква милост за най-големите ни врагове!
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БВП на България 90 млрд долара.БВП на Сърбия 63 млрд долара.Още въпроси копейките имат ли?
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Средната заплата в Русия Путин разправя,че е 75 000 рубли,а като питат руснаците на улицата,казват че мечтаят за 35 000 .Толкова и в Сърбия.
36
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Πo дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт y нac cpeднaтa зaплaтa e 1882 лeвa. Toвa oзнaчaвa, чe зaплaтa в Бългapия щe бъдe пo-ниcĸa oт тaзи в Cъpбия, мaĸap и мaлĸo.Нямам нищо против Сърбия и Китай също, това са готини държави антифашистки.
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кога китайците започнат да слушат Миле Китич. Тогава може да се говори за сближаване между Сърбия и Китай. Същото важи и за Русия
34
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Cpeднaтa paбoтнa зaплaтa в Cъpбия дocтигнa 1980 лeвa. Koлĸo e в Бългapия?
33
1
 
13
 
! Отговори
БГ преди 7 месеца
СВОБОДА ЗА ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бегай в Сърбия да бачкаш за Китай. 250 еврака заплата.