"Велика Сърбия" може да е реванша на Русия за Запада

Сърбия ще разчита и на "наивността" на западните служители
2 окт 2023 22:01, Нели Христова
171
"Велика Сърбия" може да е реванша на Русия за Запада
Снимка: БГНЕС

Сценарият "Велика Сърбия" ще изисква и "зелена светлина" от Русия, защото Москва търси реванш от Запада за огромните си военни загуби в Украйна, а Сърбия ще разчита и на "наивността" на западните служители, които в момента работят по процесите в Западните Балкани.

Това заяви Януш Бугайски, журналист и експерт по политическите събития в Западните Балкани пред босненския портал "Истрага". Бугайски коментира терористичната атака срещу косовската полиция на 24 септември в село Банска в Звечан, населено със сръбско мнозинство, където един полицай беше убит, а други двама бяха ранени.

Бугайски смята, че е "много вероятно" терористичната атака срещу Косово да е била тясно координирана с Република Сръбска - сръбския ентитет в Босна и Херцеговина - и с Русия, като добави, че провокации и актове на насилие могат да бъдат организирани допълнително, за да се отвлече още повече вниманието на Запада.

„Правителството на Милорад Додик в Баня Лука може едновременно да следва дневния ред за отцепване чрез незабавен референдум, оттегляне на всички сръбски служители от босненските държавни институции, създаване на граница с Федерация Босна и Херцеговина, разполагане на въоръжени паравоенни формирования и официалната декларация за независимост“, подчерта той.

Бугайски добави, че провокациите на сръбската страна служат за забавяне и окончателно разрушаване на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия с посредничеството на Европейския съюз (ЕС), като същевременно разкритикува европейско-американските представители за натиска върху правителството на Косово за създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство.

„Редовните провокации служат за забавяне и в крайна сметка за прекъсване на всякакви преговори с посредничеството на ЕС. Всъщност върху Прищина е възложено задължението да даде възможност за създаване на сръбско „общинско сдружение“, преди преговорите да могат да продължат. С други думи, очаква се да се създаде структура, която ще раздели Косово“, подчерта коментаторът.

Той уточни, че ако военните сили на НАТО в Косово (КФОР) не предприемат мерки за подпомагане на косовската полиция при патрулирането по границата и разоръжаването на всички престъпни и паравоенни формирования в северната част на Косово, населена предимно с етнически сърби, тогава Белград може да реши да преследва целите си с по-интензивно насилие.

„Ако въоръжените сили на Косово не бъдат подсилени в по-голяма и добре оборудвана редовна армия, която може да защити границите на страната и да започне процеса на членство в НАТО, тогава Белград ще продължи безнаказано да изпраща, финансира и въоръжава групи от сръбски паравоенни формирования“, смята Бугайски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
4
 
! Отговори
До До 114 преди 7 месеца
Ми явно НЕ знаеш което ми напомня на путнофилия! Та я ми кажи кой създава македонската "нация" с идея да отцепи земи от България? Знаеш ли? Да не са пак евроатлантиците? А?
90
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
"Сценарият "Велика Сърбия" ще изисква и "зелена светлина" от Русия..." - този явно е функционално неграмотен, като всяко платено мюре на Брщксел.
89
4
 
6
 
! Отговори
Крундел преди 7 месеца
както съм казвал и преди, ако сръбете решат да правят глупости в стил "3 дни сво" по образец на големите им братя, са избрали най-неподходящият от всички възможни неподходящи моменти, преди НАТО му трябваха коридори за да ги ошамари, а сега са буквално обградени от всякъде, да не говорим за авионосните групи в середиземно, адриатическо и балтийско море... плюс многото самолети в англия, такива шамари за показно на братята им от североизток ще ядат, че директно в каменната епоха ще ги върнат...
88
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен127Забравяте гърците. След "преврата на полковниците" гръцките танкове тръгват към българската граница. Войната между Гърция и България се е считала едва ли не за неизбежна. И точно тогава руснаците (срещу които ви плащат да плюете) за няколко часа буквално предислоцират 2 дивизии на ВДВ на нашата граница с Гърция, изкарват 1 стар наш танк, маркиран с гръцкия герб, и показно го растрелват пред очите им. Веднага, мигновено на гърците като по чудо им минава желанието да воюват с нас.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как ще стигнат Вагнер до Сърбия бе титан!?! То ще е хубаво да стигнат, да им разпилеят костите по Косовските чукари :)))))) Ако Вучич се сдушел с Путин хахахаха, ми да се сдушат да видим къв *** ще родят :)))))
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В цялата ни история най-подлите спрямо нас са били винаги руснаци и сърби, така че ние кашата сме я сърбали, вече не се лъжем.Достатъчно е да четем Раковски, Ботев, Левски, Захарий Стоянов, Бенковски, Стамболов...
85
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако Вучич се сдуши с Путин, за 2 дни Косово ще прекрати съществуването си заедно с К-фор. Там войната няма да е както в Украйна, за да пазят руското население. Там руско население няма. Вагнер биха могли да ги изядат с парцалите за нула време, но това няма да се случи, защото още като обявят предислоцирането им в Сърбия, и К-фор ще изчезнат от там.
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква велика сърбия бе, егати глупостите....
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 176 .....Спокойно ние вече си дадохме западните покрайнини като не си ги потърсихме след изтичането на договора.да са живи и здрави Боко и Кирцата
82
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много проста пропаганда ! *** и Мисири !
81
2
 
9
 
! Отговори
До 123 преди 7 месеца
И това е спорно, защото на унгарски език Белград има особено, традиционно име, използвано още през Средновековието. В превод това име означава "Градът на БЕЛИТЕ БЪЛГАРИ". Защото близо до северозападната граница на бивша Югославия има солидни групи население, наричано "черни българи". Само че нашите уж-учени от БАН, с огромното им самочувствие на връзкари, предпочитат да си траят относно този факт, ако изобщо го знаят.
80
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да не бяха пречили така упорито на оформянето на Велика България на Балканите, тогава нямаше да ни изтърват и щяхме да сме признателни на Русия. Сега все още има положително отношение към тази страна заради Освобождението, но хората за почнаха да четат повече и да научават от стари вестници и други източници какво е било поведението на Русия спрямо нас, винаги когато сме претендирали за СОБСТВЕНИТЕ НИ ЕТНИЧЕСКИ ТЕРИТОРИИ, В КОИТО ПРЕОБЛАДАВАЩОТО НАСЕЛЕНИЕ ПОНЕ ТОГАВА Е БИЛО БЪЛГАРСКО !!!
79
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русофилите гледат на територията на България като част от руската федерация, така че за тях отцепване на територии от България не е проблем. Даже един вид благородно майка Русия дава собствени територии на Сърбия, колко са добри.
78
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Велика Сърбия ще бъде само в границите на Белградска област. Вучич е наясно, че ще го занулят за няколко дни.
77
0
 
6
 
! Отговори
До 119 преди 7 месеца
А ако още малко прочетеш току виж и на кого е главната заслуга държавата с.Македония да съществува
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да се пробват дано косовото, черната гора и македонията да си върнат, че след това като са отслабени ние да минем и да си ги върнем и да им припомним кои са. Ама няма да стане. Ще ги разбият на 1000 държави и ще им създадат измислени идентичности и всички ще станат бетер македонци, че да не могат никога да се обединят и да станат силни.
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Реванш от запада за загубите си в Украйна !?!?! Любимото ми руско безочие отново, ако загубите са им проблем - да не нападат Украйна , лесно е
74
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лошо когато не четеш, не познаваш историята и затова са ти криви руснаците. Може да погледнеш кой създаде държавата Косово и по какъв начин. После ако може и да мислиш ще разбереш, че целта е да има вечно напрежение на балканите. И руснаците нямат нищо общо с това.
73
13
 
27
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Велика сърбия!? Ай сиктир! Абря продажни путинофили тука! Я кажете сега по заповед на годподарите си от кремъл ще давате ли Българска територия на велика сърбия или няма да давате! Сопоко бре знам ви аз какви сте продажници! Същите такива продажници като вас направиха и македонската "нация" По заповед на ЦК на КПСС 50-те години на миналия век беше! Та и ве сега сте същите такива продажници! Путинофил = продажник!
72
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Естествено, че има ли някъде напрежение в Европа то е породено от азиатските орди руснаците. Те не могат да преживеят, че в Европа се живее нормално а при тях е още 18 век и става още по зле.