Скъпи хотели, храна и бензин, но туристите не се отказват от Гърция

Всеки втори грък не може да си позволи почивка
Обновена: 24 май 2023 19:49 | 24 май 2023 19:49, Александър Попов
152
Скъпи хотели, храна и бензин, но туристите не се отказват от Гърция
Снимка: БГНЕС/EPA

Скъпите хотели и високи цени в Гърция не отказват туристите, голяма част от местата за настаняване са резевервирани и за септември.

Ресторантите също са качили цените, а цената на бензина продължава да е висока, съобщава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка заради поскъпването на всички услуги, показват данни на Съюза на потребителите. Туристическите пакети са с поне 15% по-скъпи от миналата година. Цените на хранителните продукти са се повишили до 25% за година, което рязко е покачило разходите за клиентите в заведенията.

Една скромна вечеря за двама в обикновена таверна, която миналата година е струвала около 40 евро, вече е минимум 60 евро, споделят клиентите пред медиите.

Вече 80% от хотелите и частните квартири са резервирани от чужденци, а останалите се предлагат на почти двойна цена за нощувка. Студио в Санторини достигна 350 евро нощувка.

Непосилни за много гърци и чуждестранни туристи са високите цени на фериботите, коментират медиите. Ако се избере за почивка континенталната част на страната, в бюджета трябва да се предвиди и високата цена на бензина. Засега средната цена на литър бензин е 1,82 евро, а на дизела 1,54 евро с тенденция за покачване.

Според министерството по туризъм се очаква много силна година, като чуждестранните туристи ще са с 20% повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: туризъмГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, ама друго си е да се тагнат от Гърция и да пускат у фейсо снимки от гръцки плаж...нищо, че багажника е пълен с домати и сaлами, даже бирите си носят.
66
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Ако почивката е на остров, там телепортират ли се, че няма значение цената на бензина?
65
3
 
8
 
! Отговори
az преди 10 месеца
Последните години бензина беше над 2.40 евро, та бая евтин ми звучи с тия 1.8. Същата е и историята с хотелите. Бая поевтиняха. Не става с тия платени статии.
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много шум само и накрая ще затворят като скочи короната.
63
3
 
18
 
! Отговори
До АнонимеН преди 10 месеца
Значи всички, които почиват е други страни, са предстели :)Всички туристически реклами са насочени към предстелите. Ето например, Бг се чуди как да се рекламира, за да привлече предатели от Зап Европа. Ти драги, си една завършена жертва на комунизма, научена, че чуждото е лошо и всички чужди са врагове. За такива доброволни затворници режимът няма значение.
62
4
 
25
 
! Отговори
село преди 10 месеца
Ми на нашто БЕТОНИРАНО,Черноморие,ли да одят???ДЕТО НЕ ГИ БРОЯТ ЗА ХОРА!!!
61
9
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
До До АнонимеН/ ДОВОДИТЕ ТИ СА МНОГО СЛАБИ :D ЦЕЛТА НА ПОЧИВКАТА НА МОРЕ Е ЧОВЕК ДА СИ ПОЧИНЕ И НА ХАВАЙ ДА Е ПАК ЩЕ Е НА ПОЧИВКА НА ЧУЖДО КОГАТО ЗНАЕ , ЧЕ МОЖЕ ДА ПОЧУВА НА СВОЕ! ЩЕ СЕ ЧУВСТВА ПРЕДАТЕЛ! НО ТО ПРЕДАТЕЛИ КОЛКОТО ЩЕШ В БЪЛГАРИЯ И ЗА ТОВА СЕ ЧУВСТВАТ КАТО У ДОМА СИ НА ЧУЖДОТО :D
60
3
 
6
 
! Отговори
До АнонимеН преди 10 месеца
Ти, с главните букви, да не си онова куку Спароток или от неговата дружина?? Вземи *** до Гърция, после *** и до Индия и накрая се върни и се извини за всички глупости, които си написал.
59
28
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
НАСЕЛЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯ Е ОТ ОТДЕЛИЛА СЕ КАСТА ОТ ИНДИЯ КОЯТО Е БИЛА ЛЕКО ПРИМЕСЕНА С БЪЛГАРИ И ДРУГИ НАРОДИ! ГЪРЦИЯ Е БЕТЕР ТУРЦИЯ! ЩОМ ВИ СЕ ОДИ НА ПОЧИВКА У ИНДИЯ ОДЕТЕ СИ :D
58
1
 
23
 
! Отговори
морски преди 10 месеца
Не навсякъте по брега ни са мутри. Ще си вземем нашата печалба, както всеки сезон. Да му мислят алчните печалбари, защото платежоспособния турист избяга заради мутрите и няма да се върне...
57
2
 
16
 
! Отговори
До АнонимеН преди 10 месеца
До Анонимния с главните букви:Ти не си стъпвал навън, затова пишеш глупости. На почивка човек НЕ иска да се чувства у дома и не му трябват сили, напротив, трябва да се отпусне и да забрави за дома. Ако всеки възприеме този глупав патриотизъм и си почива в държавата откъдето е, съвсем ще западне милото ви Черноморие.
56
4
 
7
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 10 месеца
Наистина ли "всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка заради поскъпването на всички услуги"?? Като ги знам колко са работливи...преработили са се гърчолята!
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Гърция в по-скъпо, дума да няма, ама това е добре.
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Иване, румънците отдавна подмимават родното черноморие. Вадиш спомени от преди 20 години.
53
3
 
25
 
! Отговори
21cm преди 10 месеца
Платена статия, за да ни закара зорлем на Лайн0морието.Аз се върнах скоро от Крит, има два полета до Ханя на седмица от BGAIR, цените са същите, перфектно беше.Иначе на БГ планина - ходя, да.
52
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За София и югозападна Булгария, Гърция е много по-близо. А и нема кроманьонци, за разлика от бетона.
51
2
 
30
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
Интерсно е дали в другите държави пишат такива тенденциозни и подвеждащи статии за Гърция. Миналото лято в Закинтос беше пълно с поляци, а в Лефкада - с румънци и сърби. Тези последните пристигат с автомобили, тъй като Лефкада има магистрална връзка с континента. Всички те са минали през Бг, но са предпочели да пътиват още и да стигнат Гърция.
50
2
 
16
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Разбирам, че центъра на вселената е София, обаче вземете се ограмотете малко. Букурещ е 2 пъти колкото София и на половината разстояние от черноморието, Румъния е 4-ри пъти колкото Бг, вече със много по-голям стандарт на живот и силно развита икономика. Само те са достатъчни за капацитета на черноморието. Най-пропадналите седнали да дават акъл.
49
31
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН НЯМА КАК ДА ИСКА ДА ПОЧИВА НА МОРЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО НЯМА ДА СЕ ЧУВСТВА КАТО У ДОМА СИ, А КАТО НА ЧУЖДО! ДОМА ДАВА СИЛИ! И АКО ЧОВЕК ИМА ПАРИ МОЖЕ ДА ОТИДЕ НА АЛБЕНА ХЕМ ЧИСТО ХЕМ ДОСТАТЪЧНО СКЪПО ДА ТИ СМЪКНАТ КОЖАТА ОТ ГЪРБА ВСЕ ЕДНО СИ В ГЪРЦИЯ
48
10
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
Може да отида в Гърция, след като етиопците освободят територията.