Скъпи хотели, храна и бензин, но туристите не се отказват от Гърция

Всеки втори грък не може да си позволи почивка
Обновена: 24 май 2023 19:49 | 24 май 2023 19:49, Александър Попов
152
Скъпи хотели, храна и бензин, но туристите не се отказват от Гърция
Снимка: БГНЕС/EPA

Скъпите хотели и високи цени в Гърция не отказват туристите, голяма част от местата за настаняване са резевервирани и за септември.

Ресторантите също са качили цените, а цената на бензина продължава да е висока, съобщава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка заради поскъпването на всички услуги, показват данни на Съюза на потребителите. Туристическите пакети са с поне 15% по-скъпи от миналата година. Цените на хранителните продукти са се повишили до 25% за година, което рязко е покачило разходите за клиентите в заведенията.

Една скромна вечеря за двама в обикновена таверна, която миналата година е струвала около 40 евро, вече е минимум 60 евро, споделят клиентите пред медиите.

Вече 80% от хотелите и частните квартири са резервирани от чужденци, а останалите се предлагат на почти двойна цена за нощувка. Студио в Санторини достигна 350 евро нощувка.

Непосилни за много гърци и чуждестранни туристи са високите цени на фериботите, коментират медиите. Ако се избере за почивка континенталната част на страната, в бюджета трябва да се предвиди и високата цена на бензина. Засега средната цена на литър бензин е 1,82 евро, а на дизела 1,54 евро с тенденция за покачване.

Според министерството по туризъм се очаква много силна година, като чуждестранните туристи ще са с 20% повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: туризъмГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
17
 
2
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
През сезона черноморието е пълно. Селяните от София, да ходят където си искат и да висят по пътища и митници като прани ***.
46
1
 
43
 
! Отговори
SunTan преди 10 месеца
Гърция има десетки острови, всеки различен и хубав по своему. Аз лично съм била на 21 от тях. Цените, разбираемо, са различни. Спокойни острови като Тилос, Лерос, Липси са в пъти по-евтини от Санторини, Парос и Миконос. В Родос, Кос, Крит има евтини и скъпи места, зависи в кой край на острова ще отседнеш. Но категорично НАВСЯКЪДЕ морето е чисто, повечето плажове са със син флаг и в Натура 2000, тоест забранено е строителство. Но каквото и да се пише, Гърция няма да остане без туристи
45
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво значи по-скъпо нощувка и храна? В БГ има хотели по 600лв/човек за нощувка и можеш стотици левове да оставиш в ресторант, можеш и толкова да оставиш и в Гърция и обратното можеш и евтино да минеш, зависи с какво разполагаш. Парите всеки си ги дава на почивка, ама работата е да си починеш истински, е аз в Гърция си почивам истински забравям за времето, в БГ съм напрегнат в кой храст да паркирам, на коя мутра на кърпата ще стъпя, кога ще хвана разтройство, кой ще ме ограби и т.н.
44
4
 
37
 
! Отговори
тъпчо преди 10 месеца
Ха, скъпо.... пък при нас щото много евтино! Цени като в Дубай, обслужване като в Бейрут :D
43
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То в Бг за работа не става, камо ли за почивка. Място за лузъри.
42
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко да са скъпи ве? Я идете при нашите мутри по морето па да видите цени, ехееее..ден година храни
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисов и Гешев не ходят дотам. Ето железни аргументи да не ходи никой
40
6
 
10
 
! Отговори
Това не е шега преди 10 месеца
Българите станаха като ДЖИПСИ не зачитат елементарни Човешки Права! Който е останал нормален да се спасява на Запад !
39
1
 
15
 
! Отговори
Турист преди 10 месеца
Моите 4 - 5 звезди ALI отдавна ми светят в главата че намам работа на БГ морето, търговията и туризма са прости работи но не и за прости хора. Гърци, Турци, та даже и Албанци скоро няма да ги настигнат.
38
6
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
До Смятайте бе! ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ СОЛЕНАТА ВОДА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН РАЗТВОРИТЕЛ И ДЕЗИНФЕКТАНТ ! ЗА ДА ИМА ЕФЕКТ ОТ ФЕКАЛНАТА РЕКА КОЯТО СЕ ВЛИВА В МОРЕТО ТРЯБВА ПЛАЖА ДА Е В БИЗОСТ ДО ОТХОДНАТА ТРЪБА ИНАЧЕ МОРЕТО ЩЕ АБСОРБИРА И ДЕЗИНФЕКТИРА ЗА ДЕН ОТХОДНИТЕ ПРОДУКТИ А НИЩО ЧУДНО И ПЛАНКТОНА ДА ГИ ИЗЯДЕ
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скъпи хотели, храна и бензин плюс лошо обслужване - и избягваш България.
36
27
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ВСЯКА ГОДИНА ИМАМЕ РЕКЛАМА НА ГЪРЦИЯ В ТОЗИ САЙТ! ДА ПОЧИВАШ В ГЪРЦИЯ НА КАМЪНАКА Е СЪЩАТА РАБОТА КАТО НА ПОЧИВАШ В ИНДИЯ! ТЪЙ, ЧЕ ГЪРЦИЯ НИКОГА НЯМА ДА СТЪПИ И НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ!
35
26
 
5
 
! Отговори
Смятайте бе! преди 10 месеца
Дунав се влива в Черно море. Също Днестър и Дон. Черно море пък през Мраморно се влива в Гръцкото море. Значи на ден около 150 милиона души се uзcupaт по веднъж - по 300 грама, прави 50000 тона. Всичките тези ***, през канализацията,в малките реки, в големите реки, в Черно море, оттам през Мраморно, отиват в Гръцко. 50 хиляди тона всеки ден! И в средата им - българите се къпят и ядат риба! Ха!
34
5
 
28
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Забавна е тая кампания през ден да има новини как Гърция било скъпо. За две седмици сега началото на юни по готините острови ми искаха пари за хотели, колкото тука само за седмица. Не казвам че Гърция е по-евтино. Ама със сигурност никой с два лева в джоба не му и хрумва вече да ходи на кочинката по нашто море. Ако трябва хората и дните от почивка си намалят само и само да не ходят по нашта мизерия. Толкова е зле там просто.
33
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Квартирка на километър от плажа,багажника пращи от бг консерви ,ракия,вино и цигари,резервоара пълен до гърлото,кефа е гарантиран! Едно две фрапета,пардон сокчета и имаш чадър! На нашето море няма такива екстри!
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин, Лукашенко, Токаев и Жапаров пристигнаха в един автобус на неформален обяд в Кремъл.
31
8
 
1
 
! Отговори
до ужас 28-31 преди 10 месеца
и като станеш от кревата разбираш че си чел рекламна брошура , а не че си там и ти е супер !
30
24
 
3
 
! Отговори
ГAДOCT преди 10 месеца
Аз като отида в гръцко и без да спирам ям октоподи, калмари, ципури, мастика, дини ям, ям не спирам и докато ям, noвpъщaм, а зад мен слугите ми ядат noвpъщaнoто и nлюят семки и люспи, и кости от октоподите nлюят и отзад вървят жените и ядат люспите и семките и кeнзaт. И накрая само кeнзaнo остава, но и него мравките го изяждат.
29
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На втория Евразийски икономически форум в Москва Токаев заяви, че светът за пръв път е изправен пред такъв феномен - "Две страни - едно правителство. У тях сега дори ядреното оръжие е общо".
28
7
 
4
 
! Отговори
Тракиец преди 10 месеца
Половината ми род е от Гюмюрджина, другата половина е от Дедеагач, така че ще си ходя на родното море, ако ще и гръцко да стане.