Скъпи хотели, храна и бензин, но туристите не се отказват от Гърция

Всеки втори грък не може да си позволи почивка
Обновена: 24 май 2023 19:49 | 24 май 2023 19:49, Александър Попов
152
Скъпи хотели, храна и бензин, но туристите не се отказват от Гърция
Снимка: БГНЕС/EPA

Скъпите хотели и високи цени в Гърция не отказват туристите, голяма част от местата за настаняване са резевервирани и за септември.

Ресторантите също са качили цените, а цената на бензина продължава да е висока, съобщава кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка заради поскъпването на всички услуги, показват данни на Съюза на потребителите. Туристическите пакети са с поне 15% по-скъпи от миналата година. Цените на хранителните продукти са се повишили до 25% за година, което рязко е покачило разходите за клиентите в заведенията.

Една скромна вечеря за двама в обикновена таверна, която миналата година е струвала около 40 евро, вече е минимум 60 евро, споделят клиентите пред медиите.

Вече 80% от хотелите и частните квартири са резервирани от чужденци, а останалите се предлагат на почти двойна цена за нощувка. Студио в Санторини достигна 350 евро нощувка.

Непосилни за много гърци и чуждестранни туристи са високите цени на фериботите, коментират медиите. Ако се избере за почивка континенталната част на страната, в бюджета трябва да се предвиди и високата цена на бензина. Засега средната цена на литър бензин е 1,82 евро, а на дизела 1,54 евро с тенденция за покачване.

Според министерството по туризъм се очаква много силна година, като чуждестранните туристи ще са с 20% повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: туризъмГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Почива у нас и в чужбина.В България харесвам морските курорти Албена и Св. Константин и Елена. Имат добри хотели на брега на морето с минерална вода. Невероятна почивка е през есента - разходка по плажа, припичане на есенното слънце, релакс в топъл минерален басейн с гледка към морето с любим човек и напитка, вкусна храна, спокойствие, уникални изгреви и залези. Обичам България- мъничка, но богата на история, култура, природа и забележителности. А българите сме като морето- тихи, бурни, красиви
86
1
 
18
 
! Отговори
ха преди 10 месеца
То па в БГ много йофтино :)
85
2
 
35
 
! Отговори
Kreti преди 10 месеца
Минах през Виена и взех Самолет до Корфу взех си кола под наем 36Е на ден с пълно каско , никой не ми искаше пари за паркинг до плажа за някоя нива както в България. Колата ми седеше пред хотела места винаги имаше. Гледките бяха невероятни , стаята ни бе с изглед към морето. В България ходя само на почивка в Планината , въпреки че жената понеже не е Българка искала веднъж да отиде на море в България. Аз нерви за Почивка на черноморието нямам.
84
2
 
27
 
! Отговори
Сифилиско преди 10 месеца
Не знам кое му е скъпото на Гърцията, ама в Несебър за 2ма човека в ресторант се оставят минимум 50 лева, и то за не кой знае какво.
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имам ранни резервации за почивка в юни в Гърция, октомври в Турция и септември в България. Северното ни черноморие е прекрасно през септември. Ходим на Албена в хотел на брега на морето, в розариума, с басейн с минерална вода, страхотен мениджмънт, вкусна храна и френско присъствие. Отличен ол инклузив, гледка, спокойствие, природа.
82
4
 
26
 
! Отговори
Гларус преди 10 месеца
Трябва да си много *** и без грам самочувствие да ходиш на бетономорието.
81
1
 
27
 
! Отговори
ЕХ МОРЕТО преди 10 месеца
ПОЗНАХТЕ, И НИЕ НЕ СЕ ОТКАЗВАМЕ ОТ ГЪРЦИЯ И ХАЛКИДИКИ!!...
80
5
 
21
 
! Отговори
Малаки преди 10 месеца
Си пием узинциту, си боцками цацикиту, си гъдиличками кусматите няннки на жината и шси гледами живота. А Вульгарос шси гризат ноктити от яд.
79
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 1989 прекарвах цялото лято на Сл бряг (сега Слънчака). Беше страхотно. От тогава отидох веднъж през 1997 за няколко дни. Така и не се върнах повече там. Отврат.А да идеш 2022-23 на Бг море трябва съвсем да си се смахнал.
78
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Даже оня ден продавах едни варати за шкафче ама с пантите в олекс и човека си ми ги плати в марки щото го питах дали може
77
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Миналата година Халкидики беше залян от балкански селянддури. Тази годи явно ще е същото. Дано лихвите станат 10-15% иначе няма озаптяване на тая сгган.
76
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами и аз още си сменям в марки и си ги държа за черни дни па вие си вервайте на некви модерни пари
75
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ядохме с жената в началото на май в Несебър агнешко за мен, което си беше шиле вече, за 60 лв и жената някаква риба за почти 45 лв и с бирата и виното станаха 140 лв! Исках да се бия с келнера, а жената вика остави го все пак 1-ви май било! За тези пари в Гърция ядеме два пъти като ресторантите са сравними не е high luxus бърлога! За следващите 10 години съм ваксиниран срещу Черноморието, като вече може и в Сърбия да ходим и е доста атрактивно, разбира се жената гледа на сръбкините по друг начин
74
0
 
43
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Не е задължително да се ходи на Санторини.Има далеч по- достъпни места.Колкото и статии да напишете срещу Гърция и това лято съм там.
73
5
 
43
 
! Отговори
Дими преди 10 месеца
И кое му е скъпото в гръцко?В луксозен апартамент сме с невероятна гледка и на 100 метра от плажа в края на юли и съм платил по 80 евра на вечер!За такива условия тук ми искат двойна цена!По ресторантите плато с морски дарове е около 15 евра ,тук за нещо подобно минимум стотак!
72
3
 
43
 
! Отговори
ВСС преди 10 месеца
бегайте с 200 от нашето море, 50% от хотелите и плажовете са на тези, които ви показват по телевизията и не харесвате, а останалите 40 % са на шайката около тях;)
71
10
 
18
 
! Отговори
Някой си преди 10 месеца
На плажа това сувлаки, 10 евра, пет шиша с поне 70-90 грама само месото на шиш, овкусено, крехко. Преди две седмици в дъ мол 16.49 марки порция сувлаки, поне два пъти по-малка, трябваше да подяждам жената. А, и цените почти не са мръднали, баща ми беше на риба миналата седмица, та за какво ми говорите, гащеризони?
70
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
Ходете си на нашето, отричайте другото, кво да ви кажа, видехме за кой гласува народа после как да не му харесва гадно то моренце.... Немам думи
69
2
 
33
 
! Отговори
до 65 преди 10 месеца
Да разбирам ли правилно, че щом искам да почивам някъде другаде съм предател? Това ли можа да измислиш? "Ден година храни", нали? Че вие даже едно меню не можете да направите нормално. Отваряш менюто и няма риба?! Но пък има боб. А ако има риба, то тя е от метро и тепърва се вади от фризера и се пържи в гранясало олио. Или пък пицария на морето... Вие нормални ли сте? Отивам на море, за да ям чудеса като пица с луканка?! Вълча пица я бяха кръстили. Италианец инфаркт ще получи ако това го види.
68
18
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ПОЧИВКАТА НА МОРЕ Е ПО-РАЗЛИЧНА ОТ ТУРИСТИЧЕСКА ОБИКОЛКА ИЗ ЕВРОПА! НЕ МОЖЕ ДА ОТИДЕШ НА МОРЕ НА БАХАМСКИТЕ ОСТРОВИ ИЛИ ДРУГО МЯСТО ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ КЪДЕТО ИМА МОРЕ ЗАЩОТО ТОВА Е ПРЕДАТЕЛСТВО! МОРЕТО Е НЕЩО СПЕЦИАЛНО ! МОРЕТО Е СИМВОЛ НА ЗАБРАВАТА НО ТИ ДА ЗАБРАВИШ А НЕ ТИ ДА БЪДЕШ ЗАБРАВЕН! НА ПОЧИВКА В ЧУЖБИНА НА МОРЕ ТИ БИВАШ ЗАБРАВЕН ! ЗА ДА ГО СХВАНЕ НЯКОЙ СЕ ИСКА ПОНЕ МАЛКО АКЪЛ КАКЪВТО В БГ ПОВЕЧЕТО НЯМАТ!