От Скопие за България: Татарски фашисти, българките струват две банкноти

Външното ни министерство осъди говора на омраза в РС Македония
2 юли 2021 12:58, Елка Василева
883
От Скопие за България: Татарски фашисти, българките струват две банкноти
Кадър: YouTube

Министерството на външните работи на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни.

"Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска ръка" – това е част от речта на Гюровски на събрание на партията в центъра на Скопие от преди дни.

Още по темата

В словото си младият "политик" използва цялата лексика, изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г. "Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация... Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти...Тази гнусна българска ръка удряше по македонците... Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени /сръбски банкноти, за които са се продавали българките, бел.ред./", каза Гюровски, цитиран от БГНЕС.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, посочва в позиция външното ни министерство.

България винаги е демонстрирала последователност, прозрачност и конструктивност в отношенията си със своите съседи. Независимо от всички наши прояви на добросъседство страната ни продължава да бъде обект на демонизиране и език на омраза в рамките на вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, което е недопустимо в съвременния демократичен свят, се казва в позицията на МВнР.

С притеснение констатираме, че за пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации. Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието и постигането на напредък в двустранния диалог, които са в пряк интерес на хората от двете страни на границата, посочва външното министерство.

България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите действия, за да изпълни на практика многократно поетите ангажименти за противодействие на публични прояви на омраза срещу България, се заключава в позицията на МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


883
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
12
 
! Отговори
северомакедонец преди 3 години
До Анонимен Това не прави северджаните македонци....
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много объркано хлапе...
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента в Македония заседават хора от САЩ и ЕС и този са го пуснали за да се възползват от популизъм в Македония.Нашето вето е в полза на подобни индивиди.Ветото е нарочно направено и единствената цел е създаване на омраза.ВМРО от Македония счита,че по този начин ще спечелят предстоящите локални избори и след това да поискат преждевременно парламентарни.Но ще се случи каквото и у нас с ВМРО и ГЕРБ.Там хората не са толкова глупави и ВМРО ще си остане в опозиция.
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не се връзвайте на тия сърбомански манипулации в Македония. Един обикновен човек не е тръгнал да мрази никого. Мразят и говорят тия, дето искат да спечелят от това.
56
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТАКА Е...И АКО НЕ БЕШЕ ОМРАЗНАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ ДА ВЛЕЗЕ В СОФИЯ,ДНЕС НЯМАШЕ ДА ИМАМЕ ВЪОБЩЕ БЪЛГАРО-МАКЕДОНСКИ СПОР,ЗАЩОТО СОФИЯ ЩЕШЕ ДА Е ВТОРИЯ ПО-ГОЛЕМИНА ГРАД В СЪРБИЯ,ПЛОВДИВ ЩЕШЕ ДА Е ГРЪЦКИ,А ВАРНА РУМЪНСКА...
55
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, там е пълно с такива еничари. Пълно е с клоуни като тоя които умират да се сърбеят.
54
1
 
31
 
! Отговори
Мистър Бийн преди 3 години
Яяяя македонско расистче!!! Е това е смех голям! Горд внук на Тито!
53
1
 
25
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Аз лично бих им отнел гражданството. На всеки който една кола дума каже. Конституцията забранява отнемане единствено по рождение, тяхното е придобито.
52
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така. Сега президента Радев може спокойно да скъса дипломатическите отношения с РСМ и да се приключва вече.
51
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нали съветския окупатор ви е освободил от монархофашистите !? Какво са ви виновни македонците, като така пише в комунистическата история на Радев, Нинова, Петков, Дончева,..!
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нямам нищо против малко терор над тоя ;)
49
2
 
28
 
! Отговори
Александър Македонск преди 3 години
Този Северно Македонец се обзалагам, че е с Българско гражданство :) Интересно ми е от 2м северно македончета, колко от тях имат Български паспорт. Може и да излезне над 20% от населението на Северно македончетата да са официално Българи.
48
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека си приказват ... не ни пречат ... Но ЕС през крив макарон !
47
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само как звучи: "Татарски фашисти" ха ха ха. Тия хайвани не могат една читава обида да измислят.
46
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонското ВМРО е като нашите патриоти сеят омраза.Лошото е че нашето вето им дава сила да говорят.ВМРО от двете страни имат една и съща цел,а именно омраза и разделение.Аз затова винаги съм писал,че трябваше и трябва да се намерят сили нашите политици и да се разберат със Заев.Защото в момента нашите политици индиректно помагат на такива като този човек приличаш на Хи... Да говори подобни неща.В Македония няма да направят нищо за това,защото ще обвинят Заев в диктатура.
45
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да отнемете всички паспорти на макета и да спрем да се занимаваме с тия сръбски селяни... Албанците ги превзеха и унищожават, те само по нас плюят. Скоро няма да ви има, измислени герои...с измислена история и език.
44
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До няколко години ще преговаряме с албанците не е проблем
43
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А от Демократична България искат да ги пуснат тези безпроблемно в ЕС.
42
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека си приказват ... не ни пречат ... Но ЕС през крив макарон !
41
19
 
9
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
Полли Калла ! Браво на Младия Фалангист и Хоплит на цар Александар Велики !Гърция ви обича, братя Скопяни ПолуЕллини .