От Скопие за България: Татарски фашисти, българките струват две банкноти

Външното ни министерство осъди говора на омраза в РС Македония
2 юли 2021 12:58, Елка Василева
883
От Скопие за България: Татарски фашисти, българките струват две банкноти
Кадър: YouTube

Министерството на външните работи на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни.

"Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска ръка" – това е част от речта на Гюровски на събрание на партията в центъра на Скопие от преди дни.

Още по темата

В словото си младият "политик" използва цялата лексика, изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г. "Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация... Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти...Тази гнусна българска ръка удряше по македонците... Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени /сръбски банкноти, за които са се продавали българките, бел.ред./", каза Гюровски, цитиран от БГНЕС.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, посочва в позиция външното ни министерство.

България винаги е демонстрирала последователност, прозрачност и конструктивност в отношенията си със своите съседи. Независимо от всички наши прояви на добросъседство страната ни продължава да бъде обект на демонизиране и език на омраза в рамките на вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, което е недопустимо в съвременния демократичен свят, се казва в позицията на МВнР.

С притеснение констатираме, че за пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации. Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието и постигането на напредък в двустранния диалог, които са в пряк интерес на хората от двете страни на границата, посочва външното министерство.

България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите действия, за да изпълни на практика многократно поетите ангажименти за противодействие на публични прояви на омраза срещу България, се заключава в позицията на МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


883
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искали са да кажат Тошовски фашисти, а не татарски !
39
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сръбкините и бърм -жените бяха най-евтините жени в Западна Европа. Сега се продават на българи, за европейски паспорт.
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами същото са викали и шамкарите преди 9 септември, а пък след 9 се оказа, комунистическия режим, е огледално копие на фашистката държава ! За какви обиди и неверни твърдения става въпрос тука...я погледнете постулатите на комунистическите историци в учебниците на българите !
37
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че туй момче досущ мяза на Александър Сиди.Лексиката му напомня на нашите патриоти като хулят комунизма и турците.
36
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11 Омраза и сръбска истерия в Скопие,ха,ха.
35
2
 
29
 
! Отговори
Античен Мак преди 3 години
В буферната зона - македония са останали основно сърбомани, албанци и българи с българското си самосъзнание, сърбоманите са най-голямата пап,лач в Македония, но албанците им го слагат постоянно!
34
2
 
31
 
! Отговори
d преди 3 години
шиптърите ще ги оправят тия
33
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли как да се провери, дали този нама Български паспорт!!!!!!
32
3
 
43
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ще си седите извън Еуроунията дорде не станете албанска провинция.С албанците и сега добре се разбираме. Дървени кратуни.
31
1
 
35
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Македонската версия на Атака, какво има изобщо да се коментират - плащат им от североизток и пречат на присъединяването към ЕС, като използват емоциите на държавите, които могат да ги блокират. Един вид - ето, ние много искаме да влезем, ама те лошите ни блокират. Правителството им естествено мълчи като .... защото ако отрече - ще омаловажи пропагандата, ако се съгласи - ще излезе то виновно за това, че не са в ЕС.
30
4
 
44
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Този защо говори на развален български? В бюрм нали официалният език е албански?
29
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че тия са толкова смехотворни, че не йм обръщаме внимание. Ако ме подразнят още малко ще пратя децата зад блока да йм овъртят шамарите.
28
3
 
47
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 години
Какво посеят, туй ще жънат.Иначе чакат за бг паспорти, даже ги видях да се бият на опашката кой първи да подават молби за бг гражданство.Албанците ще ги възпитат.
27
1
 
50
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
СЪДЪЪТ ДА ПОИСКА ДЕПОРТИРАНЕТО МУ В БЪЛГАРИЯ И ДА ОБРАЗУВА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО ЗА ОБИДА-ВСЯВАНЕ НА ОМРАЗА МЕЖДУ ДВАТА НАРОДА.
26
22
 
12
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
Гарантирано от джентълмен Радев, според македонските политици.Утре ще ни заклеймят, че сме японци, а те са каталунци с македонска кръв. Какво да ги коментираш такива?Неврастеници.
25
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Севрно македонци хахаххха тия са като скучен виц.
24
0
 
57
 
! Отговори
Кънчо преди 3 години
Никви добросъседски договори и отношения. Веднага да се прекъснат дипломатически отношения и да се затворят границите с тия. ДА видите после как те ще ни търсят и ще се извиняват и разкайват за тъпотиуте си. С макетата трябва мног твърда ръка...като гърчолята. Гърка задна няма...смени им името на държавата.
23
1
 
27
 
! Отговори
Пената от Мировяне преди 3 години
Гюргя Гюрговска е въздух под налягане!
22
2
 
44
 
! Отговори
Срамота! преди 3 години
На тоя Драган Гюров-ски да му се отнеме "бугарския пасош"! Хем плюе, хем си пътува по "европската уния"!
21
2
 
58
 
! Отговори
Барозо преди 3 години
Записа с речта на този кияк да се изпрати веднага, както в Брюксел така и в Любляна и да спрат повече да ни убеждават какви читави европейци били северозападно македонците. Никаква Еуропска уния, докато не им уврат главите и започнат да мислят наистина като нормални европейски граждани ! Като стане това - да ни помолят и тогава ще видим ! Всичко друго е МАЗОХИЗЪМ !