Суперхрани, които редовно да хапвате тази година

Вкусни и полезни
2 мар 2024 22:15, Ивета Иванова
8
Суперхрани, които редовно да хапвате тази година
Снимка: iStock/DeeNida

 В началото на годината много хора си обещават да започнат да спортуват, да спрат с лошите навици, да се хранят и живеят по-здравословно. Вече изминаха 2 месеца от началото на 2024 г. и може да сте изгубили мотивацията си, особено в студените зимни вечери, когато на всеки му се мързелува на дивана и похапва нещо вкусно, макар и вредно. Но пролетта наближава, време е да влезем във форма, да се погрижим за здравето си и да си върнем мотивацията. Ето на кои суперхрани да започнете да залагате, според американския "Cosmopolitan".

Папая
 
Този плод е богат източник на витамин С и витамин А, както и на диетични фибри. Освен, че е добър за здравето, той помага за поддържането на стройна фигура. Папаята трупа все по-голяма популярност, заради това, че е пълна с полезни съставки, вкусна е, може да се използва за десерт, а навлиза и в готварски рецепти. Източник е на ензима папаин, който помага за по-добро храносмилане.

Череши
 
Друг любим плод, на който спокойно можем да се наслаждаваме през пролетта и лятото. Напоследък черешовият сок стана много популярен, тъй като повишава нивата на хормона мелатонин, който помага за по-здрав и спокоен сън. Черешите са богати на витамин С и полифеноли - и двете съставки са мощен антиоксидант. Червените плодове съдържат още фибри и калий, които са полезни за сърдечно-съдовата система и като цяло за организма.

Шамфъстък
 
Интересното е, че шамфъстъците стават популярни заради социалните мрежи. Те са с необичаен цвят за ядки - зелени, което ги прави интересни за снимки в Instagram и т.н. Този цвят изглежда страхотно на фотоси и видеа на инфлуенсъри. Но тези ядки са не само привличащи вниманието, те са и много полезни. Богати са на ненаситени мазнини, фибри, витамин В6, калий, магнезий. Освен това, шамфъстъците са чудесен източник на витамин В1, който се грижи за нервната система.
 
Гъби
 
Гъбите са обичана и популярна храна от много време насам, но и сега трябва да продължите често да ги хапвате. Има различни видове гъби и може спокойно да разнообразявате. Те са чудесна добавка към почти всяко ястие - месо, пица, зеленчуци на скара, салати, закуски с шунка и т.н. Гледайте да хапвате гъби, които са били отглеждани под UV светлина, защото така те стават много богати на витамин D. Той е по-рядко срещан в храните витамин, а е важен за имунната система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Баба Куна пита преди 1 месец
А Папаята по колко пъти се полива,и от де са зимъ разсъда?
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кифленски сланг.
1
4
 
16
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 1 месец
Всичко което не е традиционна храна за региона за сезона не е полезно!Кисело зеленце, сланина и греяна ракия до март!