Екстремна жега над 40 градуса и в Япония

Лекарите съветват всички да си седят вкъщи
10 юли 2024 11:00, Инна Ангелова
5
Екстремна жега над 40 градуса и в Япония
Снимка: Pixabay

Предупреждение от висока степен отправят медицинските експерти в Япония към населението - рискът от топлинен удар е реален. Там екстремната жега вече напрегна медицинската система и ситуацията беше сравнена с природно бедствие.

Японската асоциация по медицина заяви, че променя скалата за определяне на топлина от три на четири категории. Това се случва след като в Токио шест души загинаха от ефектите на топлото време, допълва bTV. В някои градове в Япония термометрите надхвърлиха 40 градуса по Целзий.

Смъртните случаи, които са директно свързани с горещото време, рязко са се увеличили.

В индекса им за опасност от топлинен удар най-лекото състояние се характеризира с виене на свят и потене. Следват случаите, които включват симптоми като главоболие и повръщане. Третото ниво е най-сериозно – тогава пациентите могат да загубят съзнание и да получат гърчове. Новата категория, която се въвежда е за „екстремна опасност“ – при нея пациентите имат телесна температура от 40 градуса или повече и не могат да комуникират с околните.

Лекарите съветват да с избягва физическа активност и по възможност всички да си останат по домовете. В столицата Токио са издигнати т.нар. охлаждащи заслони, където жителите могат да избягат за кратко от високите температури. Заслоните са част от програма на властите, която позволява на жителите да влязат в публични сгради и библиотеки, в които има климатици.

През последната седмица случаите на хора, които са били приети в болница заради високите температури се е увеличил четворно. До момента в цялата страна над 9000 души са потърсили медицинска помощ – повече от два пъти увеличение в сравнение с миналата година по същото време.

Екстремната жега в Япония е резултат от глобалното затопляне, както и система с високо налягане в Тихия океан. Повечето жители на страната са над 64 години, което ги поставя в още по-голям риск от топлинен и слънчев удар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: жегаЯпонияклимат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
5
 
! Отговори
КиИв! ЛвИв! преди 1 месец
Това е в резултат на войната в Украйна и използването на мощни оръжия и от двете страни. Отделя се огромно количество енергия и топлина за отрицателно време. И това променя циркулацията на атмосферата. Не се размесват добре топлите и студени пластове въздух. Горещият въздух ляга като похлупак и в застой над земята.
4
4
 
3
 
! Отговори
Стар Бедуин преди 1 месец
Под 50 градуса не го броя за жега...
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ски вече не карам -нека да е лято--браво на глобалното затопляне
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лято е, какво искате? Да е минус 20 ли? Или целта е една: ДАНЪК ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК? За въздуха да плащаме,.за водата, за всичко, а? Кога?
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеално само за море :)))