Около 1 млн. тона пластмаса се изхвърля в океаните годишно

Вредите за хората - затлъстяване, проблеми с фертилитета и рак
Обновена: 8 ное 2023 15:01 | 8 ное 2023 15:00, Камелия Цветанова
9
Около 1 млн. тона пластмаса се изхвърля в океаните годишно
Снимка: Pixabay

Около 1 млн. тона пластмасови материали се изхвърлят в океаните всяка година, съобщи ДПА, позовавайки се на научно изследване. Доклад на Швейцарската научна организация "Ърт екшън", публикуван тази седмица, анализира нивото на замърсяване, причинено от химикали, добавяни по време на производствените процеси.

Заключенията са, че 116 килотона от тези добавяни химикали в океаните идват от опаковането. Учените предполагат, че ежедневни процеси в текстилната индустрия и производството на автомобилни гуми допринасят за изхвърлянето в океана на химикали, равняващи се на 35 килотона годишно. Според "Ърт екшън" голяма част от добавъчната пластмаса не е тествана, нито регулирана и може да бъде свързана със здравни рискове като затлъстяване, проблеми с фертилитета и рак, допълва БТА.

Научната организация призовава за прозрачност по отношение на съдържанието на продуктите и определяне на ефективни практики в управлението на отпадъците на третата сесия на ООН по преговорите за глобално третиране на пластмасата.

Организацията препоръчва и разделяне на материалите от гледна точка на рециклируемост, за да се редуцират отпадъците, както и бъдещи приучвания за това как и кога пластмасовите добавъчни материали навлизат в околната среда и в човешкия организъм. Докладът на "Ърт екшън" показва, че широката употреба на потенциално вредни химикали и неуправляемото изхвърляне на пластмасови отпадъци по целия свят създават токсична среда, с която хората се сблъскват ежедневно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: океанпластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изхвърлят се. И се изхвърлят от б9гатите и просветените, не от бедняците. Изхвърлят се от тези, които считат за елемент на превъходство да изхвърлят, "защото могат да си го позволят", които създават специални изисквания с цел да има възможно повече опаковки и изкуствени материлали, за да има оборот фалшивата им икономика.
7
0
 
1
 
! Отговори
33 преди 6 месеца
Пластмасите са под 0.5% от замърсяванията в океаните. Обаче фините влакна, които се отделят от тъканите при прането им в пералните, са 20-25%. Необходима е инвестиция в сушилни. които ги хващат във филтъра. С две думи - статията поръчкова ли е или да? Както обикновено, нека видим кой има финансов интерес.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами преработвате ги или ги горете в ТЕЦ, нефт е, а може и зелените да се топлят с тях, нали искат праерата.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нищо общо няма с науката това екоталибанско НПО EarthAction! Пластмасите са 99.9% изградени от въглеводороди от които е изгражден и живота на нашата планета. Да не говорим, че пластмасите са изключително слабо химически реактивни, дори да изядете пластмаса просто ще я изхврълите и толкова.
4
0
 
2
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 6 месеца
Може ли да публикувате списък с държавите, които са най-големите замърсители в света?!?Или не е полит-коректно, щото са ни "партньори" ?!? А фирмите които замърсяват най-много?!? Примерно според Greenpeace:"Coca-Cola, PepsiCo и Nestlé се класират като най-големите замърсители с пластмаса за трета поредна година..." Айде малко обективна журналистика,пор фаворит :)
3
0
 
0
 
! Отговори
Може преди 6 месеца
Пластмасата се търка в леда и той става във вода по бързо с темповете на изхвърляне та потоп от пластмаса да се очаква
2
2
 
4
 
! Отговори
Трудолюбив РОМ преди 6 месеца
Моята препорка към всики правителства е да увеличат поне за две години максимално цената на изкопуваните пластмасови отпадъци .Но не увеличение с нколко сентимуса или стотинчици , а с няколко долара и евро повече. Ще видите как доста *** ще изчезне от океаните.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някой знае ли коя е страната в Европа а може би и в света която внася най много пластмасов боkлуk?