Магнитна буря може да достигне до земята на 20 февруари

Мощно слънчево изригване е станало на 17 февруари
19 фев 2023 10:12, Елка Василева
28
Магнитна буря може да достигне до земята на 20 февруари
Снимка: архив, БГНЕС

Магнитна буря може да достигне до земята на 20 февруари след мощно  слънчево изригване на 17 февруари, съобщи ТАСС, позовавайки се на Института по приложна геофизика.

Специалисти на института са регистрирали изригване на Слънцето от най-голяма интензивност - X2.3/2B в рентгеновия диапазон в петък, в 23:15 ч. московско време (22:15 ч. българско време). То е продължило 72 минути.

"Изригването беше придружено от радиоизбухване от спектрален тип II и изхвърляне на коронарна маса. На 20 февруари е възможно смущение на геомагнитното поле", се казва в доклада на института.

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като X обозначава най-мощните изригвания.

Слънцето е кълбо от кипяща плазма, чиито горни слоеве постоянно се "разбъркват". Това заедно с високата електропроводимост на материята му създава силно магнитно поле. Тези полеви линии често излизат извън по-плътните слоеве на Слънцето и се пречупват, което води до появата на слънчеви петна, изригвания и мощни изхвърляния на коронална маса.
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
13
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Браво на слънцето. И то е срещу великата специална овенна агресия на Русия спрямо Украйна. Имаше един филм Knowing (Предсказанието) с Николас Кейдж. Там се случи същата далавера. Земята се подпали, атмосферата изгоря и всичко пукяса. Извънземните спасиха определени деца и ги преселиха на друга полезна планета, за да продължат човешкия род. Сред тях нямаше деца от Русия и България, от Африка или Азия, а също и от Арабската Пенинсула. Твърде вероятно е и ние да сме преселени тук от унтерпланета.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Beчe npekaлявaт c тия Marнитckи иcтopии...
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А магнистска буря може да застигне герп-дпс около изборите.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"може"!? Може и да духа вятър...
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ко да прайм?