Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"

"Убеждават ги" да станат професионални войници, пишат руски издания
Обновена: 4 фев 2015 14:06 | 4 фев 2015 09:19, Елка Василева
499
Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"
Снимка: архив, Reuters

Според правозащитници все повече наборни войници в Русия се оплакват, че ги уговарят да подпишат договор, за да ги изпратят след това на учения в Ростовска област, пишат "РБК дейли" и "Новая газета".

"Щом опитат да не приемат такъв договор или да го разтрогнат предсрочно, започват да ги заплашват, но ги е страх и да заминат за границата с Украйна", обяснява "РБК дейли", цитиран от Би Би Си.

Двама военнослужещи от руска база в Абхазия разказват пред вестника, че в края на миналата година вече били пратени на границата, а сега потърсили от военната прокуратура съдействие за разтрогване на своите договори, сключени според тях незаконно.

Още по темата

Изданието открило в социалните мрежи снимки на войниците - "както личи от геолокацията", те позират с бойно снаряжение на фона на реактивни артилерийски системи "Град" край границата с Украйна.

Фотографиите са с дати от началото на ноември. Два месеца преди това на границата с Украйна загина професионалният войник Анатолий Терехов от Астраханска област - местен правозащитник информира пръв за това и медиите потвърдиха, припомня вестникът.

"В други войскови части с постоянна бойна готовност също карат войниците да подписват двегодишни договори, за да ги прехвърлят за учения в Ростовска област, с неформално обещание за предсрочно уволнение", информират сдружения на войнишки майки от различни региони на Русия.

"Обяснили на сина ми, че договорът е формалност. Необходим е, защото наборниците може да бъдат пращани на учения само за един месец, а в Ростовска област трябвало за по три", разказва бащата на войник от бригада, базирана в Ленинградска област.

Председателят на руската Военна адвокатска колегия Владимир Тригнин обаче заявява, че в зоната на конфликта може да бъде пратен и войник на договор, и наборник, но след четири месеца служба. Двамата с военния експерт Александър Голц смятат, че в поделенията може да има недостиг на професионални войници.

Голц разказва за "замисъл в процеса на армейската реформа" в Русия - да се формират части в постоянна бойна готовност, комплектовани главно с професионални войници.

"С тези сили можеше бързо да бъде победен всеки противник в пространството на ОНД, но те бяха предвидени за краткотраен конфликт, например да отблъснат талибани, нахлули в Средна Азия. Проблемите започнаха, когато текущата операция в Ростовска област се проточи почти за половин година и изисква редовна ротация", добавя експертът.

Според него желаещите да сключат договор за професионална служба може да са намалели след новините от провинцията, че там погребват "кадрови войници отпускари".

Украински сепаратисти са заявявали, че на страната им се бият мнозина бивши професионални военни от Русия, взели отпуск, "за да се борят за свободата" на Донецка и Луганска област.

Руското министерство на отбраната и Главната военна прокуратура са длъжни да проверят тревожните сигнали от роднини на военни и от правозащитници, изтъква "Новая газета".

Изданието цитира примери и се пита: "Дали карат руските войници наборници да минават на договор, за да ги прехвърлят после на руско-украинската граница?".

Според техни роднини "често заплашват момчетата със сила или с криминално преследване, понякога ги лъжат, че службата по договор ще трае по-малко от наборната", казва Елла Полякова, председателка на правозащитното сдружение "Войнишки майки от Петербург".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
11
 
3
 
! Отговори
Muc преди 9 години
Колкото и та се пънат русофилите на този форум, светът и на вече Запада знае какво се случва в Донбас, това не е нова схема на Москва ,така преди двайсетина години беше създадена Приднестровската република, а наскоро ,,независимите,, Ю.Осетия и Абхазия, но това е полезно за нас , сега НАТО започва да формира в изт.Европа бази ,команд. пунктове, части за бързо реагиране,тоест русофилите ще бъдат под контрол))
154
2
 
8
 
! Отговори
Кашик преди 9 години
....е какво толкова нередно има при положение че съседната държава е във война...много ясно че ще разположат повече войска по границата а колкото до това как убеждават да се подписват договорите за професионален войник вижте САЩ какво прави та даже и филми за това си има...много *** пропаганда е тази статия
153
3
 
10
 
! Отговори
1234 преди 9 години
Русия е суверенна държава и може да праща войска където си иска на своята си територия.П.С. Пак няма да ви мине манипулацията.
152
2
 
7
 
! Отговори
това измяна ли е преди 9 години
Лидер националистической партии Атака Волен Сидеров в своей передаче на партийном канале ТВ Альфа продемонстрировал видеоклип, на котором видно как по автомагистрали Хемус автовозы перевозят автомобили УАЗ с украинским знаменем на стеклах.По утверждению Сидерова, видео снято 9 января в районе Ловеча и Ябланицы.Сидеров заявил, что видеоклип доказывает его утверждениях о том, что Болгария участвует в снабжении оружием фашистской хунты Украины. Он пообещал, в рамках парламентского контроля премьер-министра Болгарии, спросить его является или нет снабжение Украины оружием официальн
151
1
 
6
 
! Отговори
angli4anin 1942 преди 9 години
rysnaka vinagi e gotov da zashtiti iteresite na rysia -niama nyzda ot propaganda i decata znaet 4e rysnacite sa rodolubci i smeli ne stavaite smeshni s statiata si
150
4
 
8
 
! Отговори
aha преди 9 години
До Muc А бре от прекаляването с горлика (укр. водка) и анфетамини и вече виждаш 200 000 укр. армия Сигурно поради същата причина виждате ,руски дивизии,руски танкове,самолети,бомбандировачи,ядрена подводница насред Дебалцево и Дарт Вейдър да командва всичкото от бойната си звезда в околоземна орбита Поста ми се отнася и до другите анонимки пляпащи глупости,до бандеровчето ,украинеца(един и същ шизофреник)
149
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да бягам в някои саит където няма *** *** да прочета някои неманиполирана новина
148
10
 
7
 
! Отговори
Muc преди 9 години
Естествено руски ,батальони с руско оръжие воюват в Украайна, платени с руски пари, само са си сменили униформите. Никой нормален човек не вярва ,че шепа бунтовници с пленено оръжие се бият с двеста хилядната украинска армия, това си е скрита война на Русия срещу Украйна
147
4
 
1
 
! Отговори
до 222 преди 9 години
И няма един случай да прекрачват клюна от запад , а от тук бягаха на запад с риск за живота си(за периода 1944-89г)
146
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българофоби русофоби ционистофили праскат ли ва ***
145
4
 
10
 
! Отговори
aha преди 9 години
До бандеровче Да,да да ,да Само че забрави да споменеш,че го правите само че онлайн на call of duty на минимална трудност Инак как е с анфетките,имате ли запаси още? Ако нямате,САЩ ще ви доставят безплатно тонове ,гарантира ви го DEA и ЦРУ
144
5
 
6
 
! Отговори
до 222 преди 9 години
Ами младите бягат от България че комунистите създадоха мафията,станаха новите жестоки капиталисти,направиха вътрешния дворцов преврат на Тошо,източиха банките и фалираха рпредприятията(нямаше директор на предприятие да не е подчинен на БКП)!Затова бгат младите на запад не в Русия.
143
4
 
5
 
! Отговори
до 222 преди 9 години
А случайно границите през този период да бяха отворени както сега? Защото ако бяха отворени ти гарантирам че през 1990 година населението на България щеше да е 1 милион души.
142
9
 
4
 
! Отговори
вежливие люди преди 9 години
Отпускарите от руската армия си ходят в отпуск с танковете,калашниците,военните дрехи(без обозначителни знаци),със ЗРК за да свалят самолети и амуниции за цяла година.Вчера четох че били обкръжили 8000 украинска армия.Руските терористи трябва да са два пъти повече за да я обкръжат...ха..ха..ха опорни точки на Кремъл за деца до 5г..ха..ха
141
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро ще има заупокойна молитва в памет на двуглавия руски пильок. Поканват се всички русофили пред руското посолство за участие в панихидата.
140
1
 
9
 
! Отговори
aha преди 9 години
Таман четох в друга бг медия,че половината от украинската армия са умирали заради прекаляване с алкохол
139
11
 
4
 
! Отговори
добре че сме в НАТО преди 9 години
Русия от как съществува винаги освобождава държави от собственото им население.Примери Крим-татарите и нашата братска Волжка България.Тия са били по жестоки от османските зверове които не са претопили българския народ 500г.Руския ботуш направи повече поразии на Родината ни от варварския турчин
138
1
 
2
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Глупости.
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости!Това че има някой друг лигльо сред наборните войници на Русия и се оплаква от казармата и търси своята пет минутна слава по медийте,не означава че това съвсем е така!Руснаците си имат достатъчно контрактна армия!Това е поредната информациона война срещу Русия!
136
1
 
8
 
! Отговори
9944 преди 9 години
Какви глупости се пишат. Щом си наборен войник никой не те кара да подписваш нищо. Ти си положил клетва пред знамето и си длъжен да отидеш където те пратят. Е това дезинформацията е опасно нещо и се печели много пари. А сайтовете са пълни с такива хора. Като тази чийто име е под статията.