Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"

"Убеждават ги" да станат професионални войници, пишат руски издания
Обновена: 4 фев 2015 14:06 | 4 фев 2015 09:19, Елка Василева
499
Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"
Снимка: архив, Reuters

Според правозащитници все повече наборни войници в Русия се оплакват, че ги уговарят да подпишат договор, за да ги изпратят след това на учения в Ростовска област, пишат "РБК дейли" и "Новая газета".

"Щом опитат да не приемат такъв договор или да го разтрогнат предсрочно, започват да ги заплашват, но ги е страх и да заминат за границата с Украйна", обяснява "РБК дейли", цитиран от Би Би Си.

Двама военнослужещи от руска база в Абхазия разказват пред вестника, че в края на миналата година вече били пратени на границата, а сега потърсили от военната прокуратура съдействие за разтрогване на своите договори, сключени според тях незаконно.

Още по темата

Изданието открило в социалните мрежи снимки на войниците - "както личи от геолокацията", те позират с бойно снаряжение на фона на реактивни артилерийски системи "Град" край границата с Украйна.

Фотографиите са с дати от началото на ноември. Два месеца преди това на границата с Украйна загина професионалният войник Анатолий Терехов от Астраханска област - местен правозащитник информира пръв за това и медиите потвърдиха, припомня вестникът.

"В други войскови части с постоянна бойна готовност също карат войниците да подписват двегодишни договори, за да ги прехвърлят за учения в Ростовска област, с неформално обещание за предсрочно уволнение", информират сдружения на войнишки майки от различни региони на Русия.

"Обяснили на сина ми, че договорът е формалност. Необходим е, защото наборниците може да бъдат пращани на учения само за един месец, а в Ростовска област трябвало за по три", разказва бащата на войник от бригада, базирана в Ленинградска област.

Председателят на руската Военна адвокатска колегия Владимир Тригнин обаче заявява, че в зоната на конфликта може да бъде пратен и войник на договор, и наборник, но след четири месеца служба. Двамата с военния експерт Александър Голц смятат, че в поделенията може да има недостиг на професионални войници.

Голц разказва за "замисъл в процеса на армейската реформа" в Русия - да се формират части в постоянна бойна готовност, комплектовани главно с професионални войници.

"С тези сили можеше бързо да бъде победен всеки противник в пространството на ОНД, но те бяха предвидени за краткотраен конфликт, например да отблъснат талибани, нахлули в Средна Азия. Проблемите започнаха, когато текущата операция в Ростовска област се проточи почти за половин година и изисква редовна ротация", добавя експертът.

Според него желаещите да сключат договор за професионална служба може да са намалели след новините от провинцията, че там погребват "кадрови войници отпускари".

Украински сепаратисти са заявявали, че на страната им се бият мнозина бивши професионални военни от Русия, взели отпуск, "за да се борят за свободата" на Донецка и Луганска област.

Руското министерство на отбраната и Главната военна прокуратура са длъжни да проверят тревожните сигнали от роднини на военни и от правозащитници, изтъква "Новая газета".

Изданието цитира примери и се пита: "Дали карат руските войници наборници да минават на договор, за да ги прехвърлят после на руско-украинската граница?".

Според техни роднини "често заплашват момчетата със сила или с криминално преследване, понякога ги лъжат, че службата по договор ще трае по-малко от наборната", казва Елла Полякова, председателка на правозащитното сдружение "Войнишки майки от Петербург".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно темата плюене на Русия най-много се продава в тоя сайт. Апропо, той не беше ли на Боко и Пашата ?!
134
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютна пропаганда и лъжа!Първо в Русия има достатъчно професионална и платена армия за да пращат наборници по границата с Украйна,както е заглавието на статията!Второ професионалната армия в Русия взема доста добри пари плюс всички социални придобивки-жилища и прочие!Трето,от всякъде си личи информационната война срещу Русия с подобни тъпизми!
133
2
 
11
 
! Отговори
е що така преди 9 години
По данни на Украинската погранична служба,от началото на новата мобилизация,страната са напуснали над 600 000 хил.мъже,основно в посока Русия.Що така бе "героииииии "що бягате от вашата страна при агресора...."Слава украина"--ххааххаххааххххххххаааа.....
132
8
 
2
 
! Отговори
до 199 преди 9 години
То само вие комунистите броите националните катастрофи, на когато вие ги предизвикате както през 1991 и 1997 година спирате да ги броите и твърдите че това не били национални катастрофи. Цялото комунистическе и неокомунистическо управление на България през последните 70 години е една огромна национална катастрофа довела страната до последното място в Европа и неминуемото изчезване на нацията.
131
2
 
6
 
! Отговори
Масажист преди 9 години
Козметика, а ти си вземи лубрикант, че като дойдат дружките ти от НАТО да не ти се протрие ***.
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинец---194---нещо не си разбрал...ама нали си тъпчо--петролът вече е 58 долара.....за съжаление и у нас ще се вдигнат цените....но твоето инфо си го взел от украинските медии--100%..........айде бегай да стискаш акнето
129
0
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До украинецУкраинеца да не клечи на топло пред компа,ами да мята пушка на рамо и в Донбас,където да загине с чест и достойнство за интереса на САЩ!Или май не е украинец,а *** клавиатурен труженик?
128
7
 
8
 
! Отговори
Вазов срещу Русия преди 9 години
О, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости? Кат Русия няма друга, тъй коварна на света!
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
194 хахаха укроп как може си такъв *** шаран Събратята ти чакат до 2-3 дни в ЕС да влязат, ти си прочел 1 статия и вече силно повярва в нея Хахаха
126
8
 
6
 
! Отговори
до 188 преди 9 години
Той и прадядо ти русофилко през 1916 год разправяше същото, ама ген. Колев разпра 16000 руски з..ници в Добруджа.
125
11
 
6
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До БББББ------------Новият крал на Саудитска Арабия възнамерява да доведе икономическото задушаване на Русия до краяПлахите надежди на Московските сатрапи няма да се сбъдне : новият крал на Саудитска Арабия планира да налее още петролния пазар, като по този начин доубие икономиката на Русия. По-рано властите на Кралство открито заяви, че "бензиностанция" на Путин няма място на петролния пазар.
124
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пише ли фашистите от режима в Украйна как наемат войници? Редовната армия отдавна се разбяга, принуждават някакви 18-20 годишни да се бият, хора които не са украйинци а са от малцинствата и граничните райони. Така даже ако ги пленят или убият, държавата ще се изчисти от малцинствени етноси и тези фашисти ще са доволни. ЕС подкрепя всичко това затваряйки си очите, аз съм просто шокиран.
123
5
 
2
 
! Отговори
Финландски снайп преди 9 години
Тия от снимката как са ми се разкрили :)))
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинец---отивай в Донбас--там Посиренко ти е подготвил няколко подвижни крематорюма.
121
8
 
2
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ---остаряла ти е информацията-нямаме проруски групировки.Извозиха ги с контейнери за *** нанякъде и повече никой не ги е виждал.От Десен сектор беше транспонтирането.
120
5
 
10
 
! Отговори
БББББ преди 9 години
До украинец-181--ще има да чакате някой Българин да тръгне срещу руснаците--ще има да чакате...хааххаах от това чакане вече украинци не останаха в Украйна,а държавата ви изчезва тотално....хааххаахаа--защо бягате масово в Русия бе...нали е агресор....патриоти наср.ни....
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тангра иска украинеца дето пише по- долу! Готви се за донбаската фурна!
118
8
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До ген Язов--------Ние нямаме братушки-ние имаме брадарушки !
117
1
 
9
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Абсолютни глупости! Веднъж попаднал в армията, човек може да бъде изпратен навсякъде, където е необходимо (в границите на страната) и никакви договори не са необходими.. Това да не е Глобул?
116
10
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До ген Язов-------БА може и да има в Украина.Нашето НАТО-вско правителство планира май да изпрати на източния фронт срещу путинските бандюги-наште ***.И там вече който и да утрепе другия-все файда е.Така направи навремето Хитлер с германските ***.