Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"

"Убеждават ги" да станат професионални войници, пишат руски издания
Обновена: 4 фев 2015 14:06 | 4 фев 2015 09:19, Елка Василева
499
Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"
Снимка: архив, Reuters

Според правозащитници все повече наборни войници в Русия се оплакват, че ги уговарят да подпишат договор, за да ги изпратят след това на учения в Ростовска област, пишат "РБК дейли" и "Новая газета".

"Щом опитат да не приемат такъв договор или да го разтрогнат предсрочно, започват да ги заплашват, но ги е страх и да заминат за границата с Украйна", обяснява "РБК дейли", цитиран от Би Би Си.

Двама военнослужещи от руска база в Абхазия разказват пред вестника, че в края на миналата година вече били пратени на границата, а сега потърсили от военната прокуратура съдействие за разтрогване на своите договори, сключени според тях незаконно.

Още по темата

Изданието открило в социалните мрежи снимки на войниците - "както личи от геолокацията", те позират с бойно снаряжение на фона на реактивни артилерийски системи "Град" край границата с Украйна.

Фотографиите са с дати от началото на ноември. Два месеца преди това на границата с Украйна загина професионалният войник Анатолий Терехов от Астраханска област - местен правозащитник информира пръв за това и медиите потвърдиха, припомня вестникът.

"В други войскови части с постоянна бойна готовност също карат войниците да подписват двегодишни договори, за да ги прехвърлят за учения в Ростовска област, с неформално обещание за предсрочно уволнение", информират сдружения на войнишки майки от различни региони на Русия.

"Обяснили на сина ми, че договорът е формалност. Необходим е, защото наборниците може да бъдат пращани на учения само за един месец, а в Ростовска област трябвало за по три", разказва бащата на войник от бригада, базирана в Ленинградска област.

Председателят на руската Военна адвокатска колегия Владимир Тригнин обаче заявява, че в зоната на конфликта може да бъде пратен и войник на договор, и наборник, но след четири месеца служба. Двамата с военния експерт Александър Голц смятат, че в поделенията може да има недостиг на професионални войници.

Голц разказва за "замисъл в процеса на армейската реформа" в Русия - да се формират части в постоянна бойна готовност, комплектовани главно с професионални войници.

"С тези сили можеше бързо да бъде победен всеки противник в пространството на ОНД, но те бяха предвидени за краткотраен конфликт, например да отблъснат талибани, нахлули в Средна Азия. Проблемите започнаха, когато текущата операция в Ростовска област се проточи почти за половин година и изисква редовна ротация", добавя експертът.

Според него желаещите да сключат договор за професионална служба може да са намалели след новините от провинцията, че там погребват "кадрови войници отпускари".

Украински сепаратисти са заявявали, че на страната им се бият мнозина бивши професионални военни от Русия, взели отпуск, "за да се борят за свободата" на Донецка и Луганска област.

Руското министерство на отбраната и Главната военна прокуратура са длъжни да проверят тревожните сигнали от роднини на военни и от правозащитници, изтъква "Новая газета".

Изданието цитира примери и се пита: "Дали карат руските войници наборници да минават на договор, за да ги прехвърлят после на руско-украинската граница?".

Според техни роднини "често заплашват момчетата със сила или с криминално преследване, понякога ги лъжат, че службата по договор ще трае по-малко от наборната", казва Елла Полякова, председателка на правозащитното сдружение "Войнишки майки от Петербург".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези украинци изобщо не се съобразяват с геополитиката на тов Путин. Да вземат и да унищожат всички руски танкове под Дебалцево, те не знаят ли че с тези танкове Русия трябваше да достигне до Ла Манша? Сега ако се провалят геополитическите мераци на Путин, най-виновни ще са украинците, както виновни за провала на Южен Поток станаха българите.
234
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Снимката показва група руски дезертьори бягащи от Украйна. Виждате как страхливо се оглеждат, заградните отряди да не ги настигнат.
233
9
 
10
 
! Отговори
морски преди 9 години
А пък американските войници директно дезертират(от кораби,например)когато видят и най-малка заплаха.Пишете за това бе,свободни медий!
232
4
 
10
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 359Умнико в руската армия НЯМА БТР-70, БТР-80, БМП-1 и БМП-2 обкичени с решетъчни противокумулативни екрани защото те са 100% НЕЕФЕКТИВНИ дори срещу старите РПГ-7 гранатиПросто бронята на тези машини осигурява защита от Калашник и нищо повече(за това пък без подготовка плуват)Първата машина със допълнителна защита от какъвто и да е род от лекия клас е БМП-3 и то модернизирания вариант.Опълченците всяка машина която не е изгоряла напълно я прибират за ремонт или части - ТРОФЕЙНА
231
2
 
6
 
! Отговори
не по темата преди 9 години
Е такова нагло и тъпо човече като милен цветков дори и по наште ширини е редко срещано.Месар-журналист.Абе това закон ли е тука всеки да прави това що не му е работа.Отврат.
230
3
 
13
 
! Отговори
пенко преди 9 години
В материала е спазен изцяло принципа на днешните журналисти в Европа и САЩ /когато става дума за Русия / ,а именно : Категорични заключения -на базата на "решителни" предположения - породени от безконкретност -без дати -без имена и основани на "Някой казал" !
229
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тези на снимката изобщо не приличат на наборници,всъщност ако в украйна воюват руски редовни войници киев отдавна да е превзет и украйна смачкана;това вече наближава след договора подписан декември между русия и китай
228
10
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Шубеееееее . Храбрите и безстрашните руснаци . хахахахахах
227
7
 
12
 
! Отговори
емо преди 9 години
за всички загинали в украйна е виновен укроамериканския фашизъм.украйна е руска територия и никога не е съществувала като самостоятелна държава
226
5
 
10
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До украинец 345Украинец стига си си измислял. Просто не ти се връзва логиката. Ако Путин е вкарал войски защо те воюват с трофейна техника?Ако са вкарани казионни части - то те са обучени и стиковани по части. Тоест нямаше да правят глупости от военна гледна точка каквито Опълченците правиха в началото на конфликтаАко имаше казионни части нямаше да има десетки групички начело със свой Атаман правещи каквото си знаят и чак преди 2 месеца почнаха да правят казионна армия ЛНР и ДНРРАЗБРА ЛИ?
225
9
 
13
 
! Отговори
емо преди 9 години
поредните западно-фашистки лъжи
224
21
 
11
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До традиция---В Донбас няма опълченци-те бяха смачкани и хвърлени по затворите още първите дни след като ги емна Украинската армия.Изплашеното психясало джудже изпрати банди на Спецназ от Русия.Когато У-армията заловеше някой от тези *** и пришпореше да чуролика по телевизията,джуджето измисли историята,за видите ли заблудилите се военни в отпуска.Към днешна дата "заблудилите" се руски военни са вече към 20000,като от тях около 4000 са се върнали в Русия в цинкови костюми.
223
2
 
1
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
"РБК дейли" v Sibir!!!
222
6
 
19
 
! Отговори
до 345 преди 9 години
Американското посолство не е доволно от елементарното ниво на соросоида, който пише ли пише и все нищо не постига. Само настройвал хората срещу американците и всъщност работел за Русия.
221
7
 
20
 
! Отговори
аноноимен преди 9 години
Пак статия на гаднярката *** василева ти госпожо била ли си в Украйна там на 100 километра северно от Одеса нокой не говори украйнски направиси справка в Одеса,Измаил,Рени,болгради всички тезиградове колко% са украинци,българи,молдовани и руснаци и тогава си отговори на въпроса защо тези хора не искат хунтата от киев и тогава пиши глупости и неверни неща.Знам,че ми истиете коментара защото сте платени дезинформатори.
220
14
 
6
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До проруска-------Руските воиници са си у дома в Украина,доколкото гробищата и крематориямите могат да бъдат дом.В Украина има два вида руски войници-първий вид това са вече погребаните.И втория вид-това са тези които ще бъдат погребани.Други руски войници в Украина няма.
219
2
 
3
 
! Отговори
до 344 преди 9 години
Кой си ти че да пращаш хората да ходят някъде. При това кухо "самочувствие" приличаш на *** тиква.
218
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руското посолство в София обяви, че търси поне един грамотен привърженик на Путин, който да оглави борбата с *** атлантически ценности, да тиражира истината за Украйна и да обяснява, че морално Путин е над метър и седемдесет."Информационната война към момента няма как да е война, ако нашите зелени човечета в българския Интернет имат грамотността на първокласник с очевидни ментални проблеми" - споделиха руски дипломати, леко отчаяни от образа, който си ваят настоящите русофили.
217
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хи хи хи, тази статия за коя страна на границата се отнася, дали не са объркали заглавието
216
7
 
14
 
! Отговори
Кайо преди 9 години
Ако руската армия беше навлязла в Украйна, войната отдавна щеше да свърши. Пропагандата насочена срещу Русия е за хора, които не могат да мислят, затова вървят като стадо нататък накъдето ги поведат.