Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"

"Убеждават ги" да станат професионални войници, пишат руски издания
Обновена: 4 фев 2015 14:06 | 4 фев 2015 09:19, Елка Василева
499
Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"
Снимка: архив, Reuters

Според правозащитници все повече наборни войници в Русия се оплакват, че ги уговарят да подпишат договор, за да ги изпратят след това на учения в Ростовска област, пишат "РБК дейли" и "Новая газета".

"Щом опитат да не приемат такъв договор или да го разтрогнат предсрочно, започват да ги заплашват, но ги е страх и да заминат за границата с Украйна", обяснява "РБК дейли", цитиран от Би Би Си.

Двама военнослужещи от руска база в Абхазия разказват пред вестника, че в края на миналата година вече били пратени на границата, а сега потърсили от военната прокуратура съдействие за разтрогване на своите договори, сключени според тях незаконно.

Още по темата

Изданието открило в социалните мрежи снимки на войниците - "както личи от геолокацията", те позират с бойно снаряжение на фона на реактивни артилерийски системи "Град" край границата с Украйна.

Фотографиите са с дати от началото на ноември. Два месеца преди това на границата с Украйна загина професионалният войник Анатолий Терехов от Астраханска област - местен правозащитник информира пръв за това и медиите потвърдиха, припомня вестникът.

"В други войскови части с постоянна бойна готовност също карат войниците да подписват двегодишни договори, за да ги прехвърлят за учения в Ростовска област, с неформално обещание за предсрочно уволнение", информират сдружения на войнишки майки от различни региони на Русия.

"Обяснили на сина ми, че договорът е формалност. Необходим е, защото наборниците може да бъдат пращани на учения само за един месец, а в Ростовска област трябвало за по три", разказва бащата на войник от бригада, базирана в Ленинградска област.

Председателят на руската Военна адвокатска колегия Владимир Тригнин обаче заявява, че в зоната на конфликта може да бъде пратен и войник на договор, и наборник, но след четири месеца служба. Двамата с военния експерт Александър Голц смятат, че в поделенията може да има недостиг на професионални войници.

Голц разказва за "замисъл в процеса на армейската реформа" в Русия - да се формират части в постоянна бойна готовност, комплектовани главно с професионални войници.

"С тези сили можеше бързо да бъде победен всеки противник в пространството на ОНД, но те бяха предвидени за краткотраен конфликт, например да отблъснат талибани, нахлули в Средна Азия. Проблемите започнаха, когато текущата операция в Ростовска област се проточи почти за половин година и изисква редовна ротация", добавя експертът.

Според него желаещите да сключат договор за професионална служба може да са намалели след новините от провинцията, че там погребват "кадрови войници отпускари".

Украински сепаратисти са заявявали, че на страната им се бият мнозина бивши професионални военни от Русия, взели отпуск, "за да се борят за свободата" на Донецка и Луганска област.

Руското министерство на отбраната и Главната военна прокуратура са длъжни да проверят тревожните сигнали от роднини на военни и от правозащитници, изтъква "Новая газета".

Изданието цитира примери и се пита: "Дали карат руските войници наборници да минават на договор, за да ги прехвърлят после на руско-украинската граница?".

Според техни роднини "често заплашват момчетата със сила или с криминално преследване, понякога ги лъжат, че службата по договор ще трае по-малко от наборната", казва Елла Полякова, председателка на правозащитното сдружение "Войнишки майки от Петербург".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До млад бандеровец 318Грешите колега по точно е да се кажеСЛАВА ЗА УКРАЙНА - Салама за Русия(аржентинския и турските зеленчуци, и еквадорските цитруси...)
194
9
 
4
 
! Отговори
млад бандеровец преди 9 години
СЛАВА ЗА УКРАЙНА! слама за русия.
193
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До украинец 314Авганистан 2 - нападение срещу държавата на талибанитеИрак 2 - нападение срещу суверенна държава по повод био оръжие - ненамереноПанама еди кой си номер - Сваляне на режима заради наркотици(че има наркотици има) но реално за да получи концесия за още 100 години над каналаТова са само последните 3 да продължавам ли?
192
2
 
15
 
! Отговори
yan преди 9 години
До украинец 314Нали знаеш вица - като станеш сутрин първо удари шамар на жена си, за да не кръшка през деня. Че и твоите идоли краварите - колко държави разбиха, защото са световни ченгета - " гаранти на мира".Ти си просто ***, който е обработен по същия начин както украинските силоваци - прочети в блица статията за дозите им алкохол. Опиянението е сладко, но смъртоносно - в прекия и буквалния смисъл.
191
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До украинецукропитек, още ли си тук ве, бабин златен? Мутрошенко търси наборници под дърво и камък, заминавай да биеш лошите руснаци.Нали си укро-патриот?
190
14
 
4
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Боби--------------Объркал си се.Това не са 90 въоръжени конфликта а са 90 намеси във въоружени конфликта с цел потушаването им.Когато едно ченгене отиде с риск на живота си да разтървава двама бабаити -то не ченгето епричинител на конфликта а бабуните.Земи си тетрадка и го напиши това 100 пъти. Слава на Америка-гарант на мира в света
189
2
 
10
 
! Отговори
yan преди 9 години
До ukrainecПреди десетина години работих с една полско-украинска *** Тадеуш / наричам го така, защото говореше едно в лицето на украинците и руснаците, и друго зад гърба им/. Неговите думи бяха - Киевска Рус няма нищо общо с днешна Украйна, те са били друг народ. Същият се хвалеше как са биели по-малките деца ако са употребявали русизми в разговор - около 75-80 година.
188
9
 
1
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен-----------не са украинци а са кацапи ,москали ,***, ватенки-въобще рускоязични на които в днешно време им викаме просто-вата.
187
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давай, Путине, продължавай да унижаваш соросоидната ***, по цял ден реват във форума, а резултата 0
186
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 299Първо да осъдим всичките президенти на САЩ след 2 СВ и техните военни и външни министри заради над 90 въоръжени конфликта разпалени от тях.(оправдавам само първата война в залива Садам трябваше само да влезе в Кувейт и да потроши дворците на владетеля и да се изнесе с доказателства за предполагаемите кражби на нефт ама нейсе полакоми се)
185
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката: Хуманитарна помощ от Русия.
184
4
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До ***-------------Това дето са ви го набивали в русофилските тикви при бай тошо-че Киевска Рус е от 9 век и е Русия-направо го забрави.През 9 век още няма такава народност-руснаци.тя тепърва се е забърквала по блатата в Одмуртия и Мордовия и в азиатските степи.Киевска Рус-това е днешна Украина.По това време в Москва са били някакви блата с комари.
183
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ни6то по ло6о няма от Руски и Български комонист.
182
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
alaaaa eiii. pi6a vi ot na6to selo deto sme ot ATakisti tuka ua garvani s garvani. qdemi i piimi i se kefimi na rusnaciti kato ubivat. iskami pak da doidat v BG da ni okupirat i nii da ubivami i pak da zabranim tsurkvata i Gazprom da e sobstvenik na Bulgariq i tuka da rabotimi za tqh uaaa. iskame me4kiti da ni gazqt i da se kefimi uaaa
181
3
 
2
 
! Отговори
ТРАНДАФОР преди 9 години
До НФБ"защо сега пък сащ се меси да запази целостта на Украйна" Защото са подписали меморандум за запазване на целостта на Украйна заедно с Русия, Украйна и Англия на 5 декември 1994 в Будапеща.
180
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е ли време Народното събрание да обсъди положението на българската диаспора в Украйна.Има убити българи,по-скоро изгорени от бандеровските бандити в Одеса,има вълнения срещу мобилизилането на българи за участие във военните действия в Донбас,застрашен е живота на нашите сънародници о Таврия.
179
1
 
11
 
! Отговори
до 292 преди 9 години
Да, прав си "Войнишки Майки" НПО е не правителствена организация, финансирана от САЩ.Това не е първата им изцепка.Преди месец изкараха списък на 1500 уж убити руски войници в Донбас и като се разровиха хората, се оказа че са събрали имената на футболисти от трета дивизия на руския футболен съюз. Стана голям скандал, но тези от НПО-то са си гьон сурати и продължават да печатат дебелите си лъжи... нали затова им плащат от САЩ?Тук в нашата пропаганда се цитират само американски храненици не друг
178
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, ха - каква дебела лъжа и то мазна и смрадлива са ни пуснали този път с благоволението на краварите!!!Ами нали преди 2 дни, на официална пресконференция, началник щабът на Украинската армия официално заяви, че в Украйна няма руски войски?!?Ето и видео репортаж от заявлението, по Life News:lifenews.ru/news/149116Голяма смешка е тази дебела лъжа, пусната от американската пропаганда, на фона на официалното изказване на началник щаба да Украинската армия!За срам станахте Днес БГ!!!Прочет
177
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Ами като гледам статията се чудя "Войнишки Майки" НПО (не правителствена организация) ли е или не. Ако е НПО и особенно спонсорирано от някой от "либералните" олигарси или Сорос и сие - направоо ми щтръкват антенките.Нали знаете кои ползват НПО да прокарват политиката си - Хамериканците. Е значи реално от цялата гюронтия има само 2 верни неща - НПО съществува и действа, Наборниците не могат да ги прехвърлят насам натам (изглежда има нов закон).
176
5
 
13
 
! Отговори
до 289 преди 9 години
Така наречената руска опозиция състои на 99% от *** и няма нищо общо с руския етнос.