Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"

"Убеждават ги" да станат професионални войници, пишат руски издания
Обновена: 4 фев 2015 14:06 | 4 фев 2015 09:19, Елка Василева
499
Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"
Снимка: архив, Reuters

Според правозащитници все повече наборни войници в Русия се оплакват, че ги уговарят да подпишат договор, за да ги изпратят след това на учения в Ростовска област, пишат "РБК дейли" и "Новая газета".

"Щом опитат да не приемат такъв договор или да го разтрогнат предсрочно, започват да ги заплашват, но ги е страх и да заминат за границата с Украйна", обяснява "РБК дейли", цитиран от Би Би Си.

Двама военнослужещи от руска база в Абхазия разказват пред вестника, че в края на миналата година вече били пратени на границата, а сега потърсили от военната прокуратура съдействие за разтрогване на своите договори, сключени според тях незаконно.

Още по темата

Изданието открило в социалните мрежи снимки на войниците - "както личи от геолокацията", те позират с бойно снаряжение на фона на реактивни артилерийски системи "Град" край границата с Украйна.

Фотографиите са с дати от началото на ноември. Два месеца преди това на границата с Украйна загина професионалният войник Анатолий Терехов от Астраханска област - местен правозащитник информира пръв за това и медиите потвърдиха, припомня вестникът.

"В други войскови части с постоянна бойна готовност също карат войниците да подписват двегодишни договори, за да ги прехвърлят за учения в Ростовска област, с неформално обещание за предсрочно уволнение", информират сдружения на войнишки майки от различни региони на Русия.

"Обяснили на сина ми, че договорът е формалност. Необходим е, защото наборниците може да бъдат пращани на учения само за един месец, а в Ростовска област трябвало за по три", разказва бащата на войник от бригада, базирана в Ленинградска област.

Председателят на руската Военна адвокатска колегия Владимир Тригнин обаче заявява, че в зоната на конфликта може да бъде пратен и войник на договор, и наборник, но след четири месеца служба. Двамата с военния експерт Александър Голц смятат, че в поделенията може да има недостиг на професионални войници.

Голц разказва за "замисъл в процеса на армейската реформа" в Русия - да се формират части в постоянна бойна готовност, комплектовани главно с професионални войници.

"С тези сили можеше бързо да бъде победен всеки противник в пространството на ОНД, но те бяха предвидени за краткотраен конфликт, например да отблъснат талибани, нахлули в Средна Азия. Проблемите започнаха, когато текущата операция в Ростовска област се проточи почти за половин година и изисква редовна ротация", добавя експертът.

Според него желаещите да сключат договор за професионална служба може да са намалели след новините от провинцията, че там погребват "кадрови войници отпускари".

Украински сепаратисти са заявявали, че на страната им се бият мнозина бивши професионални военни от Русия, взели отпуск, "за да се борят за свободата" на Донецка и Луганска област.

Руското министерство на отбраната и Главната военна прокуратура са длъжни да проверят тревожните сигнали от роднини на военни и от правозащитници, изтъква "Новая газета".

Изданието цитира примери и се пита: "Дали карат руските войници наборници да минават на договор, за да ги прехвърлят после на руско-украинската граница?".

Според техни роднини "често заплашват момчетата със сила или с криминално преследване, понякога ги лъжат, че службата по договор ще трае по-малко от наборната", казва Елла Полякова, председателка на правозащитното сдружение "Войнишки майки от Петербург".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
16
 
8
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Иларион Пробългарски----------------От доста време съм в сайта и съм виждал много неуки путиноидни ***,някои направо ***,обаче ти за сега надминаваш всички.
254
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Javelin-a такова мамата на Вата-лина.
253
5
 
15
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 9 години
СТИГА С ТОВА ПРЕПИСВАНЕ НА ЧУЖДИ СТАТИИ СРЕЩУ РУСИЯ *** ЗЕЛКЕ ! МНОГО ЯСНО ЧЕ КОЙТО Е ВЛЕЗНАЛ В АРМИЯТА ТРЯБВА ДА Е ГОТОВ ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕН НАВСЯКЪДЕ . ТЕЗИ ,КОИТО СЛУЖАТ В АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ ,ИЛИ В НАШАТА ЖАЛВАТ ЛИ СЕ КОГАТО ГИ ИЗПРАЩАТ В АВГАНИСТАН ,ИРАК ,ЛИБИЯ И ТН.?
252
16
 
9
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До Анонимен----Вчера 16 руски танка победоносно влизат в Дебалцево като не срещат никаква съпротива и решават,че са завладели града.Два часа след това обаче се оказва че нещо са объркали и 14 от танковете биват унищожени заедно с ватата вътре,а два са пленени с живи ***-решили да се предадат благоразумно.Сега пеят кат канарчета пред Служби Безпечности Украини и пред Десен Сектор и от време на време проскимтяват че не било честно да ги гърмят с Щатски ракети противотанкови.
251
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иларионе незнам си какъв,ха сега ми кажи,руснаците ли са украинци или украинците са руснаци?!Май се опитваш да слагаш каруцата пред коня нане.
250
1
 
12
 
! Отговори
Шопенко преди 9 години
духайте Искандера да падне по-далеч от София
249
3
 
9
 
! Отговори
Сюмбике преди 9 години
До Божокак да праща бе като сме победена държава
248
5
 
7
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До Иларион Пробългарски--381;Те и АВСТРИЙЦИТЕ СА ГЕРМАНЦИ ама си имат своя държава, То и ЕФРЕЙТОРА СЕ опита да ги присъедини но знаем какво стана.
247
8
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До Иларион ПробългарскиТо и населението на Казанска област си е българско, обаче България не праща "доброволци" да ги "освобождава"!!! Германия праща ли "доброволци" в Кьонигсберг ??? Австрия праща ли "доброволци" в Южен Тирол ???
246
20
 
14
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
Като гледам как са облечени руските войници ,личи че всичко каквото видят от САЩИ ГО КОПИРАТ; оЧИЛАТА , кАСКИТЕ , УНИФОРМИТЕ.През ВСВ САЩ им даваха дрехи,хранеха ги ,за оръжието да не говорим.
245
13
 
19
 
! Отговори
Иларион Пробългарски преди 9 години
Украйна означава Покрайнина, а е ясно, че е РУСКА! Населението на Украйна е предимно руско тоест самите "украинци" са си руснаци! Та, украинските РУСНАЦИ разчитат на Майка Русия да ги Освободи от Киевската хунта на Порошенко! Те искат да защитят руската си национална чест, която украинските националисти искат да подтиснат, обече няма да успеят, понеже Украйна не може да бъде друга освен проруска! Русия и Украйна са братски държави и ЕДИН НАРОД, те трябва да се разберат по мирен път, чрез диалог!
244
3
 
15
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До До Дълес--379;Много си въспитан. Като ти чета драсканиците и разбирам че си гола вода. Сдве думи КУХА КРАТУНА ОТ СЕЛО. След ДЕВЕТИ такива са сложили да ни управляват, прости въшкари.Затова държавата ни е такава. Простака освен простотия друго не умее да прави.
243
5
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
"Опълченците" унищожават фашистките танкове с камъни и стрели, като чупят предните стъкла и огледалата за задно виждане !!! Една баба пък използвала кука за плетене , за да спука гумите на два танка и три МТЛБ-та :))) Киевските фашисти бягат , когато усетят , че местността е много камениста, защото "опълченците" ги унищожават с "ГРАД" от камъни :))) Русия не воюва в Украйна, но ще победи укрофашистите !!!
242
11
 
13
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До боби--375;Абе глупчо кога руснаците са печелили война в Афганистан? Изнизаха се като ***. Дадоха 15 000 жертви а българските са 73. Егати наглеците,.
241
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сваляйте от власт тиквата преди той да ни натика в земята. Това животно е същото като оня Турчов в Урина, сваляйте го докато не е избил половината българи (ограничител няма)
240
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ето това чака https://youtube/watch?v=vQ-szOAC0So русофобите - могилизация!
239
12
 
6
 
! Отговори
боби преди 9 години
До Дълес 374Умнико от как се е разпаднал ссср все се опитват да разцепят РФ. знаеш ликога бяха на една крачка да го направят. Веднага след Чечня 2. По времето на големите атентати. Знаеш ли как решиха проблема Руснаците. със същата тактика както спечелиха авганистанската война от военна гледна точка. Отцепва се района влиза спецназа и проверява всички подред. Или те хващат по бели *** или ако ти стискат мартините стреляш по командосите и след това те изнасят с краката напред. ФСБ не спи вече
238
15
 
14
 
! Отговори
Дълес преди 9 години
До ДО УКРАИНЕЦ--350; Да така е.Напълно си прав. Русия скоро ще се разпадне и няма да я има. Скоро СИБИРСКИ СЪЮЗ ЩЕ СЕ ОТДЕЛИ ОТ НЕЯ . Русия ще стане за МАЙТАП като дърт вълк.
237
7
 
17
 
! Отговори
Божо преди 9 години
"Опълченците" в Донбас атакуват по всички точки на фронтовата линия с голи ръце въоръжените до зъби укрофашисти !!! "Опълченците" , в това число и 90 годишни старци, пукат гумите на фашистките танкове и напредват към Мариупол , използвайки стари лади и москвичи !!! *** изобщо не снабдява войната с "доброволци" и москвичи с реактивни залпови установки !!! Въобще , ако не бяха американските наемници, бабите от град Антрацит отдавна да маршируват в Киев под музиката на путлеровия бард кобзон :))
236
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ще се спукам от смях като чета тази статия.Значи в Руската армия според тези смехурковци е така-излиза някой командир и казва на бойците,вижте да ви питам искате ли да отидете да се биете .А те естествено казват -не искаме.Ами добре тогава ,играйте си карти и си цъкайте из интернета .Който е служил знае какво означава заповед и никой не те пита-просто изпълняваш.Може и да са им предложили да стават доброволци ,както на нас ни предлагаха да бачкаме в Кремиковци вместо да ходим войници