Украйна си върна контрола над Славянск

Евакуираха сградата на Донецката областна администрация
216
Украйна си върна контрола над Славянск
Снимка: Ройтерс

Украинското национално знаме бе издигнато върху кметството на Славянск, бастиона на проруските сепаратисти в Източна Украйна, след като градът бе превзет днес от правителствените сили, съобщиха военният министър Валерий Хелетей и шефът на Генщаба Виктор Муженко, цитирани от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Двамата новоназначени военни шефове са докладвали за успеха на украинската офанзива на президента Петро Порошенко, допълва БТА.

Проруските бунтовници са били принудени да изоставят позициите си по северния фронт на бойните действия, съобщи лидерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Бородай, цитиран от Интерфакс.

"Наказателните отреди на Украйна предприеха широка офанзива. Поради значителното числено превъзходство на вражеските войски,части на въоръжените сили на Донецката народна република бяха принудени да изоставят позициите си в северния сектор на фронта и да се изтеглят на предварително подготвени позиции", обясни
той.

Източник, близък до бунтовниците, казал за Ройтерс, че украинските войници са ги превъзхождали по численост 50 пъти.

Започнала е евакуация на персонала от сградата на Донецката областна администрация, съобщи представител на пресцентъра на сепаратистите, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той не уточни поради какви причини се налага тази мярка.

От пресслужбата на украинския президент съобщиха също, че в съседния на Славянск град Краматорск "се намира разузнавателна рота, която да прецени възможността градът да бъде миниран с оглед на по-нататъшния ход на бойната операция".

Кореспондент на Ройтерс съобщава, че е видял автоколона от 20 военни автомобила и автобуси, пълни с въоръжени сепаратисти, да излизат от Краматорск, където вероятно са отишли след бягството си от намиращия се наблизо Славянск.

Според Интерфакс пък на артилерийски обстрел от украинска страна е подложен руският граничен КПП "Донецк", който се намира на територията на руската Ростовска област. Наложило се е големият брой хора, намиращи се там в този момент, да бъдат спешно евакуирани.

Благодарение на своевременната професионална реакция на руските граничари са били избегнати жертви. Заблудени снаряди, изстреляни от украинска територия, са попаднали и на територията на руския крайграничен град Донецк. За щастие няма пострадали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: УкрайнаКиевСлавянск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смърт на ЕС и САЩ.Смърт на ЕС..
29
1
 
2
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
За съжаление коко е прав!
28
7
 
1
 
! Отговори
st преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Ти какво търсиш в ЕС тук е Европа и ЕС сега и завинаги.
27
12
 
2
 
! Отговори
един българин преди 10 години
Браво! Такива новини да се чуват! Украинские солдаты - молодцы!!!
26
2
 
9
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
До 7-ми .. момче, явно сънуваш нещо, ставаш и пишеш по сайтовете .. ако имаха танкове и артилерия хохлите ондавна да са избягали по-назапад и от Киев! Русия не им е доставяла нищо, те воюваха със заграбеното от складовете на укр. армия, вижте им въоражението, старо останало още от "Красная армия". Затова цялата отговорност носи Кремъл с предателската си дейност, правеше едни учения, с които плашеше гаргите! Пачките на олигарсите в западните банки са в основата на предателството !!!
25
2
 
10
 
! Отговори
ДО 28 преди 10 години
Гладна *** кокошка като теб просо сънува.
24
0
 
5
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Само да се успокоите,да не получи някой преждевременен оргазъм от новината,че и Краматорск е оставен от проруските сили
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парламентът на Украйна прие на първо четене законопроект, с който американски и европейски инвеститори може да придобият до 49% от операторa на газопреносната система, съобщи ИТАР-ТАСС.
22
0
 
13
 
! Отговори
Лъжа преди 10 години
Украинский флаг в Славянске сдуло ветром 05.07.2014 - 17:20 Как сообщили источники в Новороссии, украинский флаг сорвал ветром в Славянске. Каратели киевской хунты, выполняя приказ Порошенко, попытались установить украинский флаг в Славянске. Попытка не удалась - флаг сдуло ветром, упал и сам флагшток, о чем в соцсетях сообщили очевидцы происходящего.Къде е знамето на Прасенко? Даже Господ не им дава да си окачат кирливия ***! Убийци на деца!
21
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПУТЛЕРА СИ ПЪХА НОСА КЪДЕТО НЕ МУ Е РАБОТА, И СКОРО НЕ САМО УКРАЙНА, А ЦЯЛ СВЯТ ТАКА ЩЕ ГО ПОДПУКА, ЧЕ ЗЕМЯТА ЩЕ МУ Е ТЯСНА И ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗСЕЛИ САМО НА ЛУНАТА
20
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
идва края наССС Р-2
19
2
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Леле че народНЕ САМО ГОЛОДОМОР НО И МНОГО ЯК ХОЛОДОМОР. НЕ ИСКАТ ОТ РУСИЯ ПО 385$ ГАЗ ДА ВЗЕМАТ ОТ ГЕЙРОПА ,,ЕВТИН'' ПО 370$. ГОЛЯМА ЕВТИНИЯ,НЯМА ЩО.
18
1
 
19
 
! Отговори
за 14 преди 10 години
Путин не е ***. Край на далаверите. От тук насетне - само твърда игра. Икономиката на Украйна отдавна е мъртва, просто предстоеше разграбването на заводите и ресурсите. А след зимата ще си говорим пак. Газ без пари няма да има. Само кеш енд кери!
17
3
 
11
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ОЛЕЛЕ МАЙКО, 400 ЦИСТЕРНИ С ГОРИВО СА ВЗРИВИЛИ ВЕЧЕ НАШИТЕ ХОРА-ТАЛИБАНИТЕ НА ,,ВЕЛИКОТО'' ЕВРОГЕЙСКО НАТО.ПЛАМЪЦИТЕ СА СЕ ВДИГАЛИ НА ДЕСЕТКИ МЕТРИ.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo!
15
0
 
18
 
! Отговори
ЕвроGAY преди 10 години
Това е като футболен мач в 44-та минута някой вкарва гол и става 2:1. Оообаче следва второ полувреме,евентуално продължения и дузпи.Така,че бих попитал е и какво ???
14
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СПОРЕД МЕН, ТОВА Е НАЧАЛОТО НА РАЗПАДАНЕТО НА РУСИЯ
13
5
 
9
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Да да беше вярно Еми прав си . Путин така се гаври с Украйна,че нито ЕС ,нито САЩ ,нито Господ няма да я спасят от икономически колапс КОйто се е заиграл с Русия на етническа основа,добро не е видял Сега е наред Украйна,която всеки ден бойни деиствия е приближава до нов Голодомор Да им е честит
12
3
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Леле че народ ПУСКАЙ ,,РОССИЯ-24'' И НЕ СЕ РАЗПРАВЯЙ С ЕВРОТРАВЕРСИ! ВЕЛИКАТА УКРАРМИЯ ЦЕЛИ ТРИ МЕСЕЦА НЕ МОЖЕ ДА ПРЕВЗЕМЕ ГРАДЧЕ ОТ РАНГА НА СТАРА ЗАГОРА А ВЕЧЕ НЯМА НИТО РЕСУРСИ НИТО МЕРАКЛИИ ЗА ,,ПУШЕЧНО МЕСО'' КОИТО ДА ХОДЯТ ДА СЕ БИЯТ НА ЮГОИЗТОК!
11
13
 
5
 
! Отговори
Да да беше вярно преди 10 години
Колко се заблуждават украинците! Хиените на Путин никога не са целели самостоятелсност или отстояване на някакви права, а само да зародят напрежение, анархия и гняв и да саботират икономиката в Източна Украйна, която цел вече е постигната... Всеизвестно е, че бледухата е отмъстителен дзвер и те първа престои следващият етап от братската гавра върху Украйна!